Hyppää sisältöön

Vastarintaliikkeen lakkautuspäätökseltä puuttuu vielä lainvoima – Poliisi ei voi estää mielenilmauksia itsenäisyyspäivänä

Poliisihallitus aikoo vaatia väliaikaista toimintakieltoa Pohjoismaiselle vastarintaliikkeelle, jos Pirkanmaan käräjäoikeuden lakkautuspäätöksestä valitetaan.

Pohjoismaisen vastarintaliikkeen mielenosoitus Tampereella 21. lokakuuta. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Poliisihallitus aikoo vaatia väliaikaista toimintakieltoa Pohjoismaisen vastarintaliikkeen Suomen osastolle ja sen alaosastoille, mikäli Pirkanmaan käräjäoikeuden lakkautuspäätöksestä valitetaan. Jo päätöksen antamispäivänä PVL:n edustaja arvioi, että valitus hoviin lähtee.

Esimerkiksi itsenäisyyspäiväksi suunniteltuihin mielenilmauksiin poliisi ei voi puuttua ennakolta, sanoo poliisiylitarkastaja Heikki Lausmaa.

– Tämä perustuu ihan yhdistyslakiin. Rekisteröidyn yhdistyksen toimintaan voidaan puuttua heti, mutta rekisteröimättömän yhdistyksen toimintaan vasta päätöksen tultua lainvoimaiseksi.

Lausmaan mukaan poliisi ei voi estää lakkautettaviksi julistettujen yhdistysten kokoontumisia, jos päätökset eivät ole lainvoimaisia.

– Pirkanmaan käräjäoikeuden päätös lakkauttaa Pohjoismaisen vastarintaliikkeen Suomen osasto ja sen alaosastot ei ole vielä lainvoimainen, joten poliisi ei voi estää ennakolta näiden tahojen kokoontumista, mielenilmaisuja tai tunnusten käyttöä itsenäisyyspäivän tapahtumissa.

Vaikka kokoontumisia ei ennakolta estetä, poliisi puuttuu järjestyshäiriöihin, vakuuttaa Lausmaa.

– Poliisilla on oikeus puuttua niiden, kuten muidenkin tahojen kokoontumisiin ja mielenilmauksiin, mikäli yleinen järjestys ja turvallisuus vaarantuvat tai lakia muutoin rikotaan.

Pohjoisen perinne ry:n lakkautus menossa

Pirkanmaan käräjäoikeus hyväksyi 30. marraskuuta Poliisihallituksen kanteen Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen Suomen osaston sekä siihen suoraan tai välillisesti kuuluvien alaosastojen sekä Pohjoinen perinne ry:n lakkauttamiseksi. 

Päätös ei ole vielä lainvoimainen, sillä siitä voi ilmoittaa tyytymättömyytensä seitsemän päivän aikana. Valitusaikaa on 30 vuorokautta.

Lausmaan mukaan PVL:n taloutta pyörittävä Pohjoinen perinne on rekisteröity yhdistys, joten sen toimintaan voidaan puuttua heti. Uskottu mies on jo ryhtynyt lakkauttamaan Pohjoinen perinne ry:n verkkokauppaa ja lehteä.

Poliisihallitus on päättänyt, että mikäli Pirkanmaan käräjäoikeuden päätös ei jää lainvoimaiseksi, Poliisihallitus vaatii hovioikeudelta väliaikaisen toimintakiellon asettamista PVL:n Suomen osastolle ja sen alaosastoille, kertoo poliisiylitarkastaja Lausmaa.

– Sellainen hakemus tullaan jättämään, mikäli tämä päätös ei jää lainvoimaiseksi.

Suosittelemme sinulle