Hyppää sisältöön

Huuhaa-palkinto Suomen Energiahoitajille asiakkaiden harhaanjohtamisesta

Suomalaisten skeptikoiden yhdistys pitää energiahoitajien toimintaa erityisen moitittavana, koska epämääräisiä hoitoja tarjotaan vakaviin sairauksiin. Yhdistys toivoo, että uskomushoitojen valvontaa parantava lainsäädäntö valmistuisi pian.

Energiahoidot kuumentavat tunteita.
Kuva: Marko Siekkinen / Yle
Jaana Hevonoja

Suomen Energiahoitajat on palkittu tämän vuoden Huuhaa-palkinnolla. Skepsis ry myönsi vuosittaisen Huuhaa-palkintonsa energiahoitajille pseudotieteellisten väitteiden esittämisestä ja asiakkaiden harhaanjohtamisesta.

Tieteelliseen ajatteluun nojaava Skepsis pitää toimintaa erityisen moitittavana, koska epämääräisiä hoitoja tarjotaan vakaviin sairauksiin ja korostaa, ettei energiahoitajien mainostamalla ”energialla” ei ole mitään tekemistä luonnontieteiden energia-käsitteen kanssa.

Energiahoitajien kotisivuilla kerrotaan yhdistyksen mukaan hyvistä hoitotuloksista liittyen muun muassa leukemiaan, aivokasvaimeen, vatsasyöpään, eripituisiin jalkoihin sekä väkivaltaan kehottaviin ajatuksiin.

Skepsis muistuttaa, että tieteellisesti pätevää näyttöä energiahoitojen toimivuudesta ei ole. Sivusto antaa ymmärtää, että energiahoidot tehoaisivat myös etähoitona. Yhdistys pitää Suomen Energiahoitajien toimintaa epäeettisenä ja toivoo, että uskomushoitojen valvontaa parantava lainsäädäntö valmistuu mahdollisimman pian.

Skepsis ry on 30 vuotta sitten perustettu suomalaisten skeptikoiden yhdistys, jonka tarkoitus on muun muassa edistää kriittistä ajattelua,tieteellisen tiedon hankintamenetelmien opetusta sekä tieteeseen ja järkeen perustuvaa käsitystä maailmasta.

Vaihtoehtolääketiedettä on palkittu usein

Viime vuonna Huuhaa-palkinnon pokkasi Keski-Pohjanmaan kansanopisto homeopaattisella ensiavulla.

Vuonna 2015 Huuhaa-palkinnon saivat MTV ja Nelonen Media taikauskon ylläpitämisestä ja ihmisten epävarmuuden hyväksikäytöstä. Palkinto liittyi yhtiöiden kanavilla esitettäviin Astral- ja Ennustaja-tv-ohjelmiin, jossa ihmisiä houkutellaan kysymään maksua vastaan neuvoa ennustajilta henkilökohtaisiin kriiseihin liittyvissä ongelmissa.

Vuonna 2014 Huuhaa-palkinto meni Suomen terveysjärjestölle asiantuntijaksi tekeytymisestä ja terveysaiheisen keskustelun hämärtämisestä.

Kaamosmasennusta poistavat "korvavalot" palkittiin vuonna 2012 ja 2010 Power Balance -ranneke, jonka mukaan muoviranneke hologrammilla sisälsi samaa elektromagneettista taajuutta, mitä on ihmisen biokentässä ja auttoi siten tasapainottamaan ihmiskehoa mm. sähköisten laitteiden haittoja vastaan.

Lue myös:

Huuhaa-palkinnon saanut kansanopisto puolustautuu: "Kansa saa, mitä haluaa"

Tätä ette pystyneet ennustamaan – Tv-ennustajille Huuhaa-palkinto

Suosittelemme sinulle