Hyppää sisältöön

Seksuaalisen ahdistelun paljastaminen palkittiin – Time-lehti ylistää rohkeita naisia

Arvovaltainen amerikkalainen Time-lehti myönsi perinteisen Vuoden henkilö -palkinnon sadoille naisille, jotka kertoivat julkisesti kohtaamastaan seksuaalisesta häirinnästä.

Nämä näyttelijät olivat aloittamassa MeToo -kampanjaa. Kuva: N. Prommer ja G. Horcajueolo / EPA
Pauli Lahti

Yhdysvaltalainen viikkolehti Time myönsi keskiviikkona perinteisen Vuoden henkilö -palkinnon niille sadoille naisille, jotka kertoivat omakohtaisesti julkisuudessa seksuaalisesta häirinnästä.

Naisten kertomuksista syntyi nopeasti internetiin ilmiö, joka tunnetaan sosiaalisessa mediassa #metoo (minä myös) merkinnästä.

Naisten – ja osin miestenkin – metoo# -kertomukset levisivät vauhdilla lähes kaikkialle maailmaan.

Arvostettu amerikkalainen Time-viikkolehti oli vaikuttunut naisten rohkeudesta.

– Emme ole nähneet näin nopeaa sosiaalista muutosta vuosikymmeniin, Timen päätoimittaja Edward Felsenthal sanoo.

Hitleristä Trumpiin

Time on jakanut Vuoden henkilö -palkintoa vuodesta 1924 alkaen.

Huomionarvoista palkinnossa on, että se myönnetään henkilölle, joka on eniten vaikuttanut maailman tapahtumiin vuoden aikana.

Usein arvostettu maininta on jaettu hyvistä teoista, mutta yhtä lailla huomatuksi ovat tulleet maailmanhistorian verisimmät diktaattorit.

Niinpä palkinto on myönnetty muun muassa natsi-Saksan johtajalle Adolf Hitlerille (1938) ja Neuvostoliiton kommunistisen puolueen pääsihteerille Josif Stalinille (vuosina 1939 ja 1942).

Viime vuonna palkituksi tuli  itsensä Yhdysvaltain presidentiksi kampanjoinut Donald Trump, joka piti huomionosoitusta "suunnattomana kunniana".

Trump herätti marraskuussa hämmennystä kertomalla, että Time olisi ollut myöntämässä hänelle palkintoa uudestaan myös tänä vuonna. Lehden mukaan Yhdysvaltain presidentillä on väärää tietoa palkinnon jakoperusteista. 

Suosittelemme sinulle