Hyppää sisältöön

Kaikki eivät saaneet valtion onnitteluviestiä – "Jos liittymä ei ollut päällä, viesti ei tullut perille"

Operaattorit lähettivät Suomen juhlapäivänä yli 7 miljoonaa onnittelutekstiviestiä, mutta kaikki eivät menneet perille.

Valtioneuvoston kanslian Suomi 100 -organisaatio lähetti itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta 2017 suomalaisten matkapuhelimiin tekstiviestionnittelun. Kuva: Timo Jaakonaho / Lehtikuva
Raisa Pöllänen

Valtioneuvoston kanslian  Suomi 100 -organisaation lähettämä onnittelutekstiviesti suomalaisten matkapuhelimiin on otettu iloisesti vastaan. Joitakin puhelinliittymän omistajia on kuitenkin harmittanut se, ettei viesti koskaan saapunut.

Teleoperaattorit DNA, Elisa, Telia Finland ja Ålands Telefonandelslag aloittivat tekstiviestien lähettämisen itsenäisyyspäivänä aamulla kello 10. Viestit lähetettiin kello 18 mennessä.

Onnitteluviestin saaminen edellytti, että viestin lähtiessä puhelin oli päällä ja kytketty verkkoon. Jos puhelin oli suljettu, niin viesti ei tullut perille myöhemmin.

Esimerkiksi DNA kertoo, ettei se havainnut lähetystilanteessa mitään häiriöitä. Tekstiviestit lähtivät operaattorilta vastaanottajilleen kerralla.

– Meillä viestit lähtivät hyvin ja aikataulussa. Lähetyksessä ei ollut ongelmia, kertoo DNA:n viestintäjohtaja Vilhelmiina Wahlbeck.

– Olemme pahoillamme, jos jotkut viestit jäivät matkalle. Jos liittymä ei ollut viestin lähettämisen aikana verkossa tai liittymä ei ollut päällä, viesti ei ole tullut perille.

Myös Elisa kertoo tekstiviestien lähettämisen sujuneen hyvin ja se arvioi kaikkien viestien lähteneen suunnitellusti. Operaattori lähetti viestit kello 10-18 välillä erillisissä osissa.

– Jos havaitsimme, ettei tekstiviesti lähtenyt, niin lähetimme sen uudelleen. Mutta jos puhelin oli juuri sillä hetkellä esimerkiksi suljettuna, viesti on saattanut jäädä matkalle, kertoo viestintäjohtaja Kati Vuorela.

Toistaiseksi ei ole tietoa siitä, kuinka moni puhelinliittymä jäi ilman onnittelutekstivestiä. Ylen tietojen mukaan tekstiviestejä ei ole tullut joissakin tapauksissa esimerkiksi matkapuhelimiin, joissa on yritysliittymä.

Tekstiviesti myös salaisiin numeroihin

Suomi 100 -organisaatio lähetti itsenäisyyspäivän aikana kaikkiaan 7 miljoonaa onnittelutekstiviestiä, joiden sisältö oli kaikille samanlainen: "Itsenäinen Suomi täyttää tänään 100 vuotta. Onnea Suomi ja suomalaiset! Det självständiga Finland fyller 100 år idag. Grattis Finland och finländare!"

Kielivalikoimassa oli myös englanti, jos se oli liittymänhaltijan kielivalintana.

Viestejä lähetettiin myös salaisiin puhelinnumeroihin, alaikäisille sekä markkinoinnin kieltäneisiin liittymiin. 

– Kerran sadassa vuodessa lähetettävä onnitteluviesti ei ole tässä tarkoitettua markkinointia, kertoo juhlaorganisaatio (siirryt toiseen palveluun).

DNA:sta kerrotaan, että tekstiviestien ulkopuolelle jäivät totaalikiellon asettaneet liittymät ja tiedossa oleviin kuolinpesiin liittyvät liittymät.

Lue myös:

Saitko jo omasi? Valtioneuvoston kanslia lähettää suomalaisten matkapuhelimiin onnitteluviestejä

Suosittelemme sinulle