Hyppää sisältöön

Israelissa riemuittiin, arabimaat pöyristyivät – Trumpin Jerusalem-päätös repi hajalle Lähi-idän rauhanprosessin

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin päätös tunnustaa Jerusalem Israelin pääkaupungiksi nostatti myrskyn Lähi-idässä.

Gazan alueella osoitettiin keskiviikkoiltana mieltä presidentti Trumpin tunnustettua Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi. Kuva: Mohammed Saber / Epa
Minna Pärssinen

Trump täytti ennakko-odotukset ja vaalilupaukset keskiviikkona ja tunnusti Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi.

Hän toisti aiemman Yhdysvaltain linjauksen, jonka mukaan Jerusalemin rajoista päätetään neuvottelemalla, mutta ei tunnustanut palestiinalaisten vaatimuksia Itä-Jerusalemiin.

Trumpin mielestä rauhaa on turha yrittää edistää entisin konstein, vaan tilanne vaatii uutta lähestymistapaa:

– Emme voi ratkaista ongelmiamme tekemällä samoja epäonnistuneita olettamuksia ja toistamalla samoja vanhoja menneisyyden epäonnistuneita strategioita, sanoi presidentti Trump.

Trump määräsi ulkoministeriön valmistelemaan myös Yhdysvaltain suurlähetystön siirtoa Tel Avivista Jerusalemiin. Hän kuitenkin allekirjoitti siirtoa puolella vuodella lykkäävän päätöksen, joten siirto ei tapahdu ainakaan nopeasti.

Yhdysvaltain kongressi päätti jo vuonna 1995 siirrosta, mutta eri presidentit ovat lykänneet sitä tähän asti puolen vuoden välein annettavalla asetuksella.

Kaupungin asema on tulenarka siksi, että se on pyhä kolmelle uskontokunnalle, kristityille, islaminuskoisille ja juutalaisille. Palestiinalaiset vaativat itselleen itsenäistä valtiota, jonka pääkaupunki on Itä-Jerusalem.

Muut maat pitävät ainakin toistaiseksi suurlähetystönsä yhä Tel Avivissa. Itä-Jerusalemin katsotaan olevan miehitettyä aluetta, jonka asuttaminen ja liittäminen Israeliin on neljännen Geneven sopimuksen vastaista. Myös YK:n päätöslauselmat – josta viimeisin on vuoden takaa – kieltää Israelia asuttamasta Itä-Jerusalemia.

Pettymystä ja varoituksia islamilaisista maista

Palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas sanoi tuoreeltaan, että Yhdysvallat ei enää voi toimia rauhanvälittäjänä.

Presidentti Trump esitteli kuvaajille Jerusalem-päätöstään. Kuva: Jim Lo Scalzo / Epa

– Näitä valitettavia päätöksiä ei voi hyväksyä, ne tietoisesti romahduttavat kaikki rauhanpyrkimykset, sanoi Abbas.

Palestiinan vapautusjärjestön PLO:n päärihteeri Saeb Erekat sanoi, että Trump tuhosi kaikki toiveet kahden valtion ratkaisusta. Ääri-islamilaisen Hamas-järjestön mukaan päätös  avaa "helvetin portit" amerikkalaisia vastaan.

Palestiinalaisalueille on julistettu torstaiksi yleislakko. Keskipäivällä järjestetään isoja mielenosoituksia.

Saudi-Arabia tuomitsi Trumpin päätöksen ja katsoi, että se on vastoin palestiinalaisten historiallisia oikeuksia.

– Kuningaskunta on jo varoittanut tuollaisen epäoikeudenmukaisen ja vastuuttoman teon vakavista seurauksista, sanoi kuningashuoneen lausunto.

Iran sanoi Trumpin päätöksen saattavan synnyttää kolmannen palestiinalaisten kansannousun eli intifadan Israelia vastaan. Päätös yllyttää radikalismia ja väkivaltaa. Myös Turkki, Syyria, Libanon, Jordania, Irak, Arabiemiirikunnat, Malesia ja Indonesia tuomitsivät Trumpin ratkaisun.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan vertasi Trumpia tehosekoittimeen, joka vatkaa pintaan ongelmia.

Yhdysvallat on varoittanut lähetystöjään päätöksestä ja kehottanut ulkomailla olevia amerikkalaisia varovaisuuteen.

Yhdysvaltain liittolaiset arvostelivat

Myös länsimaat sekä YK arvostelivat Trumpin päätöstä. YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu perjantaina hätäkokoukseen Bolivian, Egyptin, Ranskan, Italian, Senegalin, Ruotsin, Britannian ja Uruguayn vaatimuksesta.

– Jo alkaen ensimmäisestä työpäivästäni YK:n pääsihteerinä olen jatkuvasti puhunut yksipuolisia toimia vastaan, ne vaarantavat rauhan Israelin ja palestiinalaisten välillä, sanoi Antonio Guterres.

Yhdysvaltain läheisimmät liittolaiset Euroopassakin kritisoivat päätöstä:

– Olemme eri mieltä Yhdysvaltain päätöksen kanssa siirtää lähetystö Jerusalemiin ja tunnustaa se Israelin pääkaupungiksi. Mielestämme se ei auta alueen rauhanpyrkimyksiä,  sanoi Britannian pääministeri Theresa May lausunnossaan.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron kutsui Trumpin kantaa valitettavaksi ja toivoi, että väkivaltaa pyritään kaikin keinoin välttämään.

Saksan liittokansleri Angela Merkel sanoi tiedottajansa välityksellä, ettei hän kannata Trumpin päätöstä muuttaa vuosikymmeniä vanhaa politiikkaa.

– Jerusalemin asemasta voi neuvotella ainoastaan kahden valtion ratkaisun puitteissa, kirjoitti Merkelin tiedottaja Steffen Seibert Twitterissä.

EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Federica Mogherini ilmaisi syvän huolensa päätöksestä:

– Molempien osapuolten tavoitteet pitää täyttää ja Jerusalemin asema molempien valtioiden pääkaupunkina ratkaista neuvotteluteitse.

Israelissa päätöksestä riemuittiin

Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu kutsui presidentti Trumpin päätöstä historialliseksi, rohkeaksi ja oikeudenmukaiseksi. Netanyahun mukaan se oli tärkeä askel kohti rauhaa. Myös Israelin oppositiojohtajat kiittelivät päätöstä.

Trumpin päätöstä kiittelevä kyltti Jerusalemissa: "Jumala siunaa Trumpia Jerusalemista, Daavidin pääkaupungista Washington DC:hin". Kuva: Jim Hollander / Epa

Hän myös sanoi, ettei Jerusalemin pyhien paikkojen hallintaan tule muutoksia.

Israelin parlamentti ja ministeriöt sijaitsevat Jerusalemissa ja kaupunki on Israelin suurin. Israelin näkökulmasta Itä-Jerusalem ei ole miehitettyä aluetta, eikä Geneven sopimus siten koske sitä.

Lue lisää:

Analyysi: Trump täytti vaalilupauksensa ja jätti kysymyksiä avoimeksi

Miksi Jerusalem on niin tärkeä? Viisi kysymystä pyhän kaupungin asemasta ja sen merkityksestä

Analyysi: Pudottaako Trump uutispommin Jerusalemiin?

Suosittelemme sinulle