Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Saksan demarijohtaja: EU:sta liittovaltio 2025 mennessä, vastustelijat ulos EU:sta

Martin Schulz kannattaa voimakkaasti EU:n tiivistämistä. Tämän linjan hän haluaa pitää myös mahdollisesti alkavissa hallitusneuvotteluissa.

SPD:n johtaja Martin Schulz kommentoi hallitusneuvotteluja lauantaina.
SPD:n puheenjohtaja Martin Schulz kommentoi hallitusneuvotteluja viikonloppuna. Kuva: Clemens Bilan / EPA
Yrjö Kokkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Saksan sosialidemokraattisen puolueen SPD:n puheenjohtaja Martin Schulz on kertonut puolueensa kokouksessa poliittisista suunnitelmistaan. Puolueen on määrä lähiaikoina ilmoittaa, lähteekö se Angela Merkelin johtamien kristillisdemokraattien kanssa varsinaisiin hallitusneuvotteluihin.

Schulz tunnetaan vahvana EU:n liittovaltiokehityksen puolestapuhujana. Tämän hän toi nytkin julki.

Schulzin mielestä EU:sta pitäisi tehdä liittovaltio, "Euroopan Yhdysvallat", vuoteen 2025 mennessä.

Ne maat, jotka eivät hyväksyisi EU:n perussopimusten muutosta liittovaltioksi, putoaisivat Schulzin mielestä automaattisesti ulos unionista.

EU on viime vuosina vaarallisesti heikentynyt, Schulz totesi. Britannian eron lisäksi Itä-Euroopan maat Puola, Tšekki ja Unkari heikentävät sitä omapäisellä politiikallaan.

SPD kärsi viime vaaleissa ankaran tappion ja ilmoitti välittömästi jättäytyvänsä oppositioon. Kun liittokansleri Merkelin hallitusneuvottelut vihreiden ja liberaalin FDP-puolueen kanssa epäonnistuivat, Merkel on joutunut kääntymään demarien puoleen.

Puheessaan Schulz pyysi puolueväeltä anteeksi huonoa vaalimenestystä, mutta kannatti neuvotteluihin lähtemistä.

– Meidän ei tarvitse hallita mihin hintaan tahansa. Mutta meidän ei pidä myöskään kieltäytyä hallitusvallasta mihin hintaan hyvänsä.

Investointeja ja irti hiilestä

SPD:n johtaja vaati, että jatkossa EU käyttäisi budjettiaan investointien tekemiseen EU-maihin. Suunta olisi siis päinvastainen kuin Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäublen vaatima säästölinja.

Martin Schulz piti myös tärkeänä, että Saksa saavuttaa ilmastotavoitteensa. Tämä merkitsee, että maa luopuu ruskohiilen käytöstä. Luopuminen olisi tehtävä siten, että hiilentuotantoalueet eivät kärsi, eikä työpaikkoja menetetä, Schulz linjasi.

Aiheesta muualla: Schulz will Vereinigte Staaten von Europa bis 2025

Suosittelemme