Hyppää sisältöön

Suomalaisen naisen euro on kolme senttiä – Yle selvitti, kuinka valtaisa palkkaero huippu-urheilussa yhä ammottaa

Maajoukkuetason naiset keräävät vain murusia mieskollegoidensa ansioista. Asia selviää Yle Urheilun laajasta tasa-arvoselvityksestä, joka tehtiin yhteistyössä Norjan ja Ruotsin yleisradioyhtiöiden kanssa.

Kuva: Lasse Isokangas, Yle Uutisgrafiikka
Tuulia Kössö

Työelämässä tasa-arvon mittarina pidetään sitä, saavatko naiset samasta työstä saman palkan kuin miehet. Yle Urheilu selvitti, paljonko naisen euro on huippu-urheilussa.

Laaja selvitys toteutettiin yhteistyössä Norjan ja Ruotsin yleisradioyhtiöiden kanssa. Suomessa mukaan otettiin yli sadan A-maajoukkuetason urheilijan ansiot vuodelta 2016.

Tulokset kertovat, että miehet keräävät edelleen valtaosan huippu-urheilussa maksettavista korvauksista. Suomalainen nainen tienasi viime vuonna kolme senttiä miehen kuittaamaa euroa kohti.

Selvityksessä tarkasteltiin 12 lajia, joista vain ampumahiihdossa, lumilautailussa ja painissa naisilla oli keskimäärin kovemmat tulot kuin miehillä. Näissä lajeissa kyse oli yksittäisistä menestyjistä: Kaisa Mäkäräisestä, Enni Rukajärvestä ja Petra Ollista.

Jos me haluamme antaa yhtäläiset mahdollisuudet muuallakin kuin vain juhlapuheissa, näihin asioihin on puututtava oikeasti.

Sari Essayah

Yhdeksässä lajissa naiset ansaitsivat huomattavasti vähemmän kuin miehet. Merkittävin palkkaeron suuruutta selittävä tekijä on, että otokseen kuului kahdeksan kovapalkkaista NHL-jääkiekkoilijaa.

– Yhteiskunnan rakenteista puolet on naisia ja tyttöjä, ja todella monissa lajeissa osanotto on puolet ja puolet. Silloin tietenkin on ongelmallista, että raha ohjautuu poikien ja miesten puolen sarjoihin, sanoo Kansainvälisen olympiakomitean suomalaisjäsen Sari Essayah.

Jos mittarina on raha, suomalaisessa urheilussa ollaan siis kaukana sukupuolten välisestä tasa-arvosta. 56 suomalaista huipputason miestä ansaitsi urheilusta viime vuonna yhteensä 37 miljoonaa euroa. 50 kansainvälisen tason naista pääsi yhteensä 1,1 miljoonaan euroon.

– Jos me haluamme edistää tyttöjen ja naisten urheilua ja jos me haluamme antaa yhtäläiset mahdollisuudet muuallakin kuin vain juhlapuheissa, näihin asioihin on puututtava oikeasti, vaatii urheilujohtajan tehtäviensä lisäksi kansanedustajana toimiva Essayah (kd.), joka voitti omalla kilpakävelijän urallaan MM- ja EM-kultaa.

Kuva: Lasse Isokangas, Yle Uutisgrafiikka

Palloilulajeissa suurimmat erot

Pohjoismaiset yleisradioyhtiöt NRK ja SVT toteuttivat Norjassa ja Ruotsissa vastaavan selvityksen Yle Urheilun aloitteesta. Mukaan valittiin lajeja, joita harrastetaan kaikissa kolmessa maassa. Yhteensä selvityksessä oli mukana 329 kansainvälisen tason urheilijaa.

Suurimmat erot löytyivät odotetusti palloilulajeista.

Suomalaisen naisen euro oli heikoin jääkiekossa: 0,003 euroa eli 0,3 senttiä miehen eurosta. Vertailuun valittiin johtavat pelaajat sekä naisten että miesten arvokisajoukkueista.

Kahdeksan NHL-pelaajaa nosti miesten keskimääräisen vuosiansion 3,1 miljoonaan euroon. Naisten jääkiekosta saadut tulot jäivät vuodessa alle 10 000 euroon. Naisistakin puolet pelasi ulkomailla, mutta he tyypillisesti joutuivat tekemään töitä tai opiskelemaan pelaamisen ohessa.

Jalkapallossa naisen euro oli neljä senttiä. Naisten A-maajoukkueen avauskokoonpanon pelaajat ansaitsivat keskimäärin 17 298 euroa vuodessa. Miesten keskimääräinen vuosiansio oli viime vuonna yli 400 000 euroa. Kaikki selvityksen muut palkkatiedot saatiin julkisista tiedoista tai suoraan urheilijoilta, mutta ulkomailla pelaavien A-maajoukkuemiesten palkat perustuvat asiantuntijoiden arvioihin.

Naisten liigassa pelaavat jalkapalloilijat saivat lajista apurahojen myötä vain joitakin tuhansia euroja vuodessa.

– On valitettavaa, että asia on näin. Toisaalta se ei ole kovin yllättävää. Jos mietitään sitä, missä lajeissa Suomessa urheilija pystyy ansaitsemaan varsinaisen elantonsa urheilusta, niin kyllähän ne ovat miesten jääkiekko ja eri palloilulajit. Nämä ovat varsin miesvaltaisia lajeja, arvioi Sari Essayah.

– Monet tällaiset ammattimaisesti tai ainakin puoliammattimaisesti pelattavat palloilulajit ovat niitä, joiden pääsarjassa pyörivät myös sponsoritulot. Naisten puolella ei monissa lajeissa ole saatu vastaavia sarjoja aikaiseksi. Se tuo osittain vähemmän katsojatuloja ja sponsorituloja.

Kuva: Lasse Isokangas, Yle Uutisgrafiikka

Yksilölajien huipulla nainenkin voi tienata

Yksilölajeissa naiset pääsivät lähemmäksi miesten tuloja.

Hiihdossa naisen euro oli 64 senttiä. A-maajoukkueen kuusi kärkinaista ansaitsi Krista Pärmäkosken johdolla viime vuonna keskimäärin 37 905 euroa. Kuuden parhaan miehen keskimääräinen vuosiansio oli reilut 59 000 euroa. Hiihtäjistä suurimmat yksittäiset tulot löytyivät Matti Heikkiseltä ja Iivo Niskaselta.

– Taustalta varmasti löytyy rakenteellista vääristymää. Onko niin, että esimerkiksi huippumieshiihtäjän on helpompi löytää tietynlaisia sponsoreita taaksensa ja että he lähtevät mieluummin sponsoroimaan samassa lajissa niitä mieshuippuja kuin naishuippuja? Tässä täytyy ajatella sitäkin, että miten vaikutetaan vaikkapa liike-elämässä, että tämäntyyppisiä vääristymiä ja mielikuvan tukemisia ei tapahtuisi, Essayah pohtii.

Yleisurheilussa naisen euro oli 36 senttiä. Otos koostui Rion vuoden 2016 olympialaisten ja Lontoon kesän 2017 MM-kisojen edustajista. Naisissa korkeimmat tulot oli pika-aituri Nooralotta Nezirillä, joka keräsi vajaan 14 000 euron vuotuisten verotulojen lisäksi 10 000 euron verottoman apurahan.

Miehissä Antti Ruuskasen ja Tero Pitkämäen tulot olivat moninkertaiset kaikkiin muihin urheilijoihin nähden, mikä pitkälti selittää myös sukupuolijakaumaa. Keihäänheittäjien tulot olivat ehdotonta kärkiluokkaa myös yleisurheilijoiden pohjoismaisessa vertailussa.

Tasa-arvo toteutui selvityksen mukaan parhaiten lumilautailussa ja ampumahiihdossa, kun asiaa katsotaan ansaitun rahan näkökulmasta.

Ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen oli ainoa nainen, joka ylitti Suomessa 100 000 euron vuositulot. Suosittu kestomenestyjä ansaitsi lähes 200 000 euroa, kun mukaan lasketaan ansio- ja pääomatulot sekä apurahat.

Mäkäräisen tulot olivat parhaat myös oman lajin norjalaisiin ja ruotsalaisiin kilpakumppaneihin verrattuna. Mäkäräinen ja norjalainen olympiavoittaja, MM-kultamitalisti Tirill Eckhoff eivät kuitenkaan yltäneet lajissaan Norjan parhaiden miesten, Tarjei Bön ja Johannes Thingnes Bön tienesteihin. Norjalaiset ampumahiihdon maajoukkuemiehet ansaitsivat viime vuonna keskimäärin 160 000 euroa.

Lumilautailija Enni Rukajärvi on pitkään ollut urheilijoista parhaiten ansaitsevia suomalaisnaisia. Hänen yli 50 000 euron tulonsa ovat samaa luokkaa esimerkiksi saman lajin laskijaan Roope Tonteriin verrattuna, vaikka Rukajärvi on viime aikoina luopunut joistakin sponsoreistaan arvomaailman erojen vuoksi.

Naiset voivat yltää lumilautailussa merkittäviin tuloihin, sillä Rukajärvi ansaitsi Sotshin olympiahopean jälkeen yli 200 000 euroa vuodessa. Norjan tämän hetken huippulautailija, moninkertainen X Games-voittaja Silje Norendal tienasi viime vuonna 142 000 euroa. Hänen maanmiehensä, big airin tämän vuoden maailmanmestari Ståle Sandbech ansaitsi yli 160 000 euroa.

Selvityksen muista yksilölajeista tuloerot olivat suurimmat golfissa ja ammattinyrkkeilyssä, joissa naisten palkintorahat ja ottelupalkkiot ovat tunnetusti pienemmät kuin miehillä.

Nyrkkeilijä Eva Wahlström puolusti vuonna 2016 kolme kertaa voitokkaasti WBC-liiton MM-titteliä ja keräsi reilut 50 000 euron tulot. Hän oli Suomen kolmanneksi eniten ansaitseva nainen. Miesten raskaansarjan iskijä Robert Helenius tienasi 134 000 euroa, vaikka ura on jyrkässä laskusuunnassa.

Uinnissa suomalaisnaisen euro oli 37 senttiä. Olympiakävijöissä naisten keskimääräinen vuositulo oli 11 590 euroa, kun miehet ansaitsivat reilut 31 000 euroa. Ruotsissa tilanne oli päinvastainen, sillä naiset ansaitsivat enemmän kuin miehet, kiitos moninkertaisen arvokisamitalistin ja ME-tehtailijan Sarah Sjöströmin.

Lue myös:

Mies elättää Suomen kovimman jääkiekkoperheen, vaikka vaimo on se, joka voittaa arvokisamitalit – "Onhan tämä toisaalta ihan pöljää"

Norjalainen hiihtotähti naisten ja miesten palkkaeroista: “Tuo summa on pähkähullu”

Lue NRK:n ja SVT:n jutut tasa-arvoselvityksestä:

Enorme kjønnsforskjeller i toppidretten: Norske menn tjente 100 millioner mer enn norske kvinner (siirryt toiseen palveluun)

Idrettsprofiler rystet over NRK-funn (siirryt toiseen palveluun)

#Idrottslöner – 98,6 procents skillnad mellan män och kvinnor (siirryt toiseen palveluun)

Suosittelemme sinulle