Hyppää sisältöön

Foley-artisti Heikki Kossille elokuvataiteen valtionpalkinto – Kokkola paistattelee palkinnon loisteessa toista vuotta peräkkäin

Elokuvataiteen valtionpalkinnolla palkittiin perjantaina maan johtava foley-artisti, Heikki Kossi Kokkolasta. Viime vuonna valtionpalkinnon saivat Hymyilevä mies -elokuvan tekijät.

Heikki Kossi studiollaan, taustalla Nicole Kidman valkokankaalla elokuvassa Lumotut.
Heikki Kossi studiollaan, taustalla Nicole Kidman. Kuva: Clas-Olav Slotte
Sari Vähäsarja

Heikki Kossi on saanut vuoden 2017 elokuvataiteen valtionpalkinnon. Kossi tekee foley-ääniä eli elokuvissa kuuluvia askelten, vaatteiden ja tavaroiden ääniä, jotka lisätään elokuvaan jälkikäteen.

Perusteluissa todetaan Kossin olevan alallaan maailman arvostetuimpia ja kysytyimpiä taiteilijoita, joka on ansioitunut kotimaisten ja kansainvälisten näytelmä-, lyhyt- ja dokumenttielokuvien sekä tv-draaman ja animaatiotuotantojen foley-artistina. Audiovisuaalisten taiteiden toimikunta haluaakin nostaa palkinnolla esiin Kossin ja foley-artistien merkitystä: foley-äänillä on ratkaiseva merkitys elokuvan äänimaailmalle osana tarinankerrontaa.

– Heikki Kossi on ansioituneesti luonut elokuviin tunnelmaa, merkityksiä ja äänimaailmaa dialogin, musiikin ja kuvauksien aikana nauhoitettujen äänien rinnalle. Kossi on mestari luomaan pieniä, tarkkoja ja merkityksellisiä ääniä elokuviin, kuten vaatteen kahahduksen tai lattian narahduksen, jotka luovat katsojalle illuusion lähellä olevasta henkilöstä, vaikka hän olisi vielä näkymättömissä, kuvataan perusteluissa.

Kossin studiolla ovat syntyneet foley-äänet lukuisiin kotimaisiin ja kansainvälisiin elokuviin (siirryt toiseen palveluun). Niiden kirjo ulottuu Pikku Prinssistä ja Muumeista Aku Louhimiehen Tuntemattomasta sotilaaseen ja Sofia Coppolan Lumotut-elokuvaan, jota tähdittää Nicole Kidman. Kaikkiaan Kossi on tehnyt äänitöitä yli 300 tuotantoon.

Kossi on tehnyt foley-ääniä päätoimisesti tämän vuosituhannen alusta. Hänen Kokkolan studionsa täyttää ensi vuonna 10 vuotta.

Viime vuonna elokuvataiteen valtionpalkinnon saivat ohjaaja Juho Kuosmanen, tuottaja Jussi Rantamäki ja kuvaaja J-P Passi elokuvasta Hymyilevä mies, joka kertoo Kokkolan leipurin, Olli Mäen, tarinan. Myös tuossa Oscar-ehdokkaanakin olleessa elokuvassa foley-äänet ovat Heikki Kossin käsialaa.

Palkinnon myöntää valtion Taiteen edistämiskeskus. Valtionpalkinnot ovat suuruudeltaan 14 000 euroa, ja ne maksetaan Veikkauksen tuotoista.

Suosittelemme sinulle