Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Luotsivene kaatui Suomenlahdella – kaksi kateissa, venettä yritetään kääntää

Voimakas merenkäynti tekee pelastustehtävistä vaikeita. Pelastusyksiköt pystyvät kuitenkin toimimaan pimeässä hyvin.

kartta
Jaana Hevonoja
Avaa Yle-sovelluksessa

Meripelastuslohkokeskus Helsinki sai perjantaina kello 17 maissa ilmoituksen luotsiveneen kaatumisesta Porvoon majakan eteläpuolella ja pelastustehtävät jatkuivat edelleen klo 20.30. Rajavartiolaitoksen mukaan kaksi henkilöä on kateissa.

Veneen pohja näkyy veden pinnalla ja merivartiosto yrittää kääntää onnettomuusalusta. Aluksen kääntämisen jälkeen selviää, ovatko kadonneet veneen sisällä.

Valtakunnallisen luotsauspalveluyrityksen Finnpilot Pilotagen viestintäpäällikön Sari Turkkilan mukaan luotsi oli noussut kauppa-alus Sten Nordicille satamassa ja luotsivene oli kaatuessaan tulossa noutamaan luotsia pois alukselta.

– Luotsiveneessä on aina aluksen kuljettaja ja turvamies, joka varmistaa luotsin laivaan nousun ja sieltä pois tulon, Turkkila kertoo.

Kapteeniluutnantti Mikko Lemisen mukaan hälytys saatiin VTS:n eli Liikenneviraston meriliikenteen ohjauskeskuksen kautta.

– Ilmeisesti alukselta oli otettu yhteyttä VTS:ään eli saimme hälytyksen tätä kautta, Leminen sanoo. Kauppa-alus jäi avustamaan pelastustehtävässä.

Merivartioston sukeltajat valmistelevat kääntöä. Vartiolaiva Turva antaa operaatiolle suojaa tuulelta.
Merivartioston sukeltajat valmistelevat kääntöä. Vartiolaiva Turva antaa operaatiolle suojaa tuulelta. Kuva: Merivartiosto

Huono keli vaikeuttaa pelastustehtäviä

Tehtävää hoitamaan on hälytetty Rajavartiolaitoksen Suomenlahden merivartioston partioveneet Suomenlinnasta ja Porvoosta, meripelastushelikopterit Helsingistä ja Turusta sekä ulkovartiolaiva Turva. Paikalle hälytettiin myös sukeltajat Keski-Uudenmaan pelastuslaitokselta.

Lemisen mukaan paikalla olevien pelastusyksiköiden toimintakyky pimeässä on hyvä.

– Turvalla on kohtuukova valaistusominaisuus ja lisäksi helikopterit kykenevät valaisemaan hyvin aluetta. Mukana on infrapuna- ja lämpökameroita, Leminen kertoo.

Keli on onnettomuuspaikalla pelastuslaitoksen mukaan kuitenkin huono ja voimakas merenkäynti tekee pelastustehtävistä vaikeita.

Helsingin pelastuslaitos kertoo, että myös sen MIRG-ryhmä eli erikoiskoulutettu meripelastusryhmä on hälytetty paikalle ja helikopteri Turusta tulee viemään heidät kohteeseen.

– Meripelastustoimintaa johdetaan Helsingin meripelastuslohkokeskuksesta eli MRSC:stä, kertoo Leminen.

Onnettomuuden syy ei toistaiseksi ole tiedossa. Onnettomuustutkintakeskus on aloittanut alustavan tutkinnan luotsiveneen kaatumisesta.

Korj. 8.12.17 klo 21.15. Tietojen tarkentuessa selvisi, että luotsivene oli matkalla hakemaan luotsia pois alukselta, eikä kuten aiemmin kerrottiin, juuri vienyt hänet alukselle.

Lue myös:

Luotsit saattavat tulevaisuudessa pysytellä kuivalla maalla – "Köysitikkailla tuntee oman pienuutensa"

Suosittelemme