Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Alpakkatapahtuman järjestäjän salainen viesti julki: Tarkoitus oli saada 612-kulkue siirtymään – sanoo yhä, ettei kyseessä ollut vastamielenosoitus

Aleksi Pahkala kommentoi Facebook-tekstissään seisovansa edelleen Ylelle aiemmin antamiensa kommenttien takana.

Alpakkaa silitetään
Lasten itsenäisyyspäivän juhla Töölön jalkapallostadionilla 6. joulukuuta. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva
Mikko Leppänen
Avaa Yle-sovelluksessa

Itsenäisyyspäivän lasten alpakkatapahtuma näyttää todistetusti olleen yhteydessä äärikansallismielisten 612-soihtukulkueen estämiseen. (612-kulkueen taustoista voit lukea tarkemmin tästä jutusta.)

Lastentapahtuman järjestäjän Aleksi Pahkalan salaiseen Facebook-ryhmään lähettämä viesti vahvistaa, että Helsingin Töölöntorille alun perin kaavaillun tilaisuuden tavoitteena oli häiritä 612-soihtukulkuetta.

Tuottaja-dj Heikki Eskola julkaisi perjantai-iltana blogissaan kuvakaappauksen Pahkalan Peli Poikki! -jengi nimiseen ryhmään lähettämästä viestistä. Viesti oli lähetetty 18. marraskuuta.

Asiasta kertoivat muun muassa Helsingin Sanomat, Ilta-Sanomat ja Iltalehti.

– Henkilökohtaisesti olen miettinyt, että kaiken huomion keskittäminen pois 612- ja "kohti vapautta" (lol) -miekkareista voisi olla paras keino ignoorata äärioikeiston hommat täysin ja kiinnittää median ja muun jengin huomio ihan muuhun, Pahkala kirjoitti.

– Poliisi tullee ohjaamaan molemmat miekkarit ihan muualle kuin miekkareilla on tarkoitus mennä, hän jatkoi.

Pahkala myös pyysi apua lastentapahtuman ideointiin. Hän myös pyysi, että ryhmän jäsenet eivät vielä kertoisi näistä asioista julkisesti.

– Vahingossa taitaa tosiaan olla samaan aikaan, kun 612-marssi olisi kokoontumassa, mutta mikään vastamielenosoitus tämä ei ole - haluamme Töölöön kivaa lapsille ja alpakoita halittavaksi jengille.

Yle haastatteli Pahkalaa asiasta maanantaina. Silloin Pahkala totesi, ettei kyseessä ole 612-kulkueen vastamielenosoitus.

Ryhmän entinen jäsen paljasti juonen

Heikki Eskola kertoo Ylelle, että hän on aiemmin toiminut vasemmistonuorissa. Hän sanoo olevansa vasemmistoliiton jäsen. Hän päätti paljastaa alpakkatapahtuman taustan, koska häntä ärsytti vasemmiston tapa käyttää tapahtuman siirrosta syntynyttä kohua lyömäaseena.

– Minä tiesin, että se perustuu valheeseen ja sitä alpakkajuttua rummutetaan joka puolella. Siitä tuli ikään kuin voiton symboli, vaikka se ei todellakaan ollut sitä, Eskola sanoo.

Eskola kertoo miettineensä Pahkalan viestin paljastamista usean päivän ajan. Asia häiritsi häntä niin paljon, että lopulta hän päätti kirjoittaa asiasta.

– Se oli vaikea päätös, koska tiesin, että siitä tulee hirveä myllytys tietysti Aleksia kohtaan. Kuitenkin tuntuu, että tein oikean ratkaisun lopulta.

Eskolan mukaan hän on saanut paljon positiivista ja kehuvaa palautetta totuuden kertomisesta. Hän kertoo eronneensa Peli Poikki! -ryhmästä paljastuksensa jälkeen, koska hän koki pettäneensä ryhmän jäsenten luottamuksen.

Eskolan mukaan Pahkala pyysi häntä poistamaan julkaisemansa kuvakaappauksen blogistaan. Hän sanoo kieltäytyneensä.

Eskolan mukaan Peli Poikki! -ryhmään kuuluu vasemmistolaisia, vihreitä ja liberaaleja. Ryhmässä on vajaat sata jäsentä.

Joukossa on Eskolan mukaan tapahtumatuotannon huippuammattilaisia ja monien eri ammattiryhmien edustajia. Valtakunnan poliitikkoihin hän ei ole ryhmässä törmännyt.

– Siellä välillä ihmiset postailee juttuja rasismista ja natseista ja kaikesta tällaisesta. Hyvä ryhmä se on mun mielestä. Ne ihmiset ovat oikeasti tosi aikaansaavia.

Pahkala vastasi Facebookissa

Aleksi Pahkala ei halunnut lauantaina kommentoida asiaa. Hän julkaisi Facebookissa pitkän tekstin, jossa hän perustelee toimintaansa ja sanoo seisovansa yhä Ylelle antamiensa kommenttien takana.

Pahkalan mukaan häneen kohdistuu nyt isoa maalitusta ja uhkailua.

Oikaisu 9.12.2017 kello 14.53: Aiemmin jutussa väitettiin Pahkalan väittäneen, ettei hänellä olisi käynyt mielessä, että Töölöntorilla järjestetään lastentapahtuman aikaan 612-kulkue. Tosiasiassa näin sanoi tapahtuman toinen järjestäjä.

Suosittelemme sinulle