Hyppää sisältöön

Toimittajalta: Ruotsin ylpeys Nobel-juhla ei ole tänä vuonna entisensä #metoo-kampanjan vuoksi

Ruotsalaisnaisten kertomukset seksuaalisesta ahdistelusta sivuavat läheltä Nobelin kirjallisuuspalkinnosta päättävää Ruotsin akatemiaa.

Nobel-juhla Tukholman kaupunginsalissa joulukuussa 2015.
Nobel-juhla Tukholman kaupunginsalissa joulukuussa 2015. Kuva: Jonas Ekströmer / EPA
Riikka Uosukainen

TUKHOLMA Suora tv-lähetys Nobel-juhlasta on ruotsalaisen joulun odotuksen valtiollinen kohokohta, vähän kuin itsenäisyyspäivän Linnan juhlat Suomessa. Saleissa nähdään loistetta ja kimallusta, mutta tällä kertaa myös kyräileviä ilmeitä ja kiusaantuneita katseita.

Keitä kaikkia seksuaalisesta ahdistelusta syytetty Kulttuuriprofiili on ehtinyt ahdistella, ja ketkä ovat peitelleet hänen tekojaan?

Kulttuuriprofiiliksi nimetty mies on Ruotsin akatemian jäsenen puoliso, jonka väitetään ahdistelleen seksuaalisesti työntekijöitään, taiteilijoita ja Ruotsin akatemian jäsenten puolisoita ja tyttäriä, esimerkiksi pääsihteeri Sara Daniusta.

#Metoo-kampanjan yhteydessä kymmenien naisten julkisuudessa kertomat teot pitävät sisällään törkeitä ehdotuksia, lääppimistä, työtilaisuuksien menettämisellä uhkailua ja seksuaalista väkivaltaa.

Nobelin kirjallisuuspalkinnosta päättävän Ruotsin akatemian pääsihteeri Sara Danius kävi pari päivää ennen Nobel-juhlaa selostamassa kuninkaalle, mitä hän tietää vaietusta seksuaalisesta ahdistelusta.

Sara Danius.
Ruotsin akatemian pääsihteeri Sara Danius. Kuva: Jonas Ekstromer / EPA

Miksi miehen vastenmieliseksi ja uhkaavaksi koettuun toimintaan ei ole puututtu?

Yksi syy on ruotsalaisen kulttuurieliitin sulkeutuneisuus. Ruotsin akatemia on kuningas Kustaa III:n perustama Ranskan akatemian tyyppinen hyvin suljettu kuninkaallinen asiantuntijainstituutio.

Vaikka sen jäsenten, 18 tunnetun kirjailijan tai kulttuurivaikuttajan, nimet ovat ruotsalaisille tuttuja, itse akatemian vallankäyttö ei ole.

Huhut ja tiedot Kulttuuriprofiilin ahdistelusta ovat jääneet kymmeniksi vuosiksi Akatemian ja kulttuurieliitin omiksi salaisuuksiksi. Nuoren naistyöntekijän parikymmentä vuotta sitten tekemä valitus miehen käytöksestä nousi hetkeksi julkisuuteen, mutta haudattiin lopulta, koska sitä pidettiin vain tyytymättömän taiteilijan valituksena, kuten eräs akatemian jäsen sanoo.

Seksuaaliseen ahdisteluun syyllistyneen miehen, Kulttuuriprofiilin, selityksiä on akatemiassa kuunneltu ja uskottu. Hän on kunniamerkein palkittu ja yksi vaikutusvaltaisimmista kulttuurieliitin hahmoista. Ruotsin akatemia on osittain myös rahoittanut hänen vetämänsä taidefoorumin toimintaa.

Hän on kuulunut puolisonsa kanssa Nobel-päivällisten vakiovieraisiin, mutta #metoo-kampanjan paljastusten jälkeen akatemiasta ilmoitettiin, ettei miestä haluta illallispöytään tänä vuonna. Mutta hänestä ja vuosikymmeniä piilotelluista salaisuuksista varmasti puhutaan.

Nobel-illallinen Tukholman kaupungitalossa joulukuussa 2016.
Nobel-illallinen Tukholman kaupungintalossa joulukuussa 2016. Kuva: Henrik Montgomery / EPA

Kulttuuriprofiilin ja Ruotsin akatemian toimista tehdään parhaillaan ulkopuolista selvitystä, mutta toistaiseksi akatemia ei ole vielä osoittanut itse nopeaa halukkuutta uudistua tai avautua.

Ruotsin akatemian jäsen Per Wästberg sanoi lehtihaastattelussa, että on hyvä, jos akatemia pysyy mystisenä ja jännittävänä. Akatemia päättää vuosittain lähes miljoonan euron Nobel-kirjallisuuspalkinnon lisäksi muun muassa Suomi-palkinnon ja pohjoismaisen palkinnon saajista.

Nobel-juhlan tutuin televisiokuva on juhlanäyttämön, Tukholman kaupungintalon portaikko, jota astelevat alas salamavalojen räiskeessä päähenkilöt, palkitut nobelistit ja ruotsalaisia tv-katsojia erityisesti kiinnostava kuninkaallinen perhe.

Siniseen saliin katetulla gaalaillallisella istuu koko ruotsalainen politiikan, talouden, tieteen ja kulttuurin kerma, seurassaan ulkomaisia diplomaatteja ja tutkijoita.

Tällä kertaa gaalaa katsellaan eri tavalla.

Suosittelemme sinulle