Hyppää sisältöön

Göteborgilaiset toivat synagogalle kukkia ja sydämiä, ruotsalaispoliitikot tuomitsivat polttopulloiskun jyrkin sanoin

Pääministeri Stefan Löfvénin mukaan ruotsalaisessa yhteiskunnassa ei ole sijaa antisemitismille.

poliisiauto
Poliiseja synagogan edustalla Göteborgissa lauantai-iltana. Kuva: Adam Ihse / AFP
Päivi Kerola

Göteborgissa polttopulloiskun kohteeksi joutuneen synagogan portille on tuotu sunnuntaipäivän aikana kukkia ja paperisydämiä tuen osoituksena, kertoo paikallinen sanomalehti Göteborgs-Posten (siirryt toiseen palveluun).

– Haluan osoittaa tukeani seurakunnalle ja näyttää, että Göteborgissa me emme hyväksy antisemitismiä, Emelie Iacobi sanoi Göteborgs-Postenille synagogan luona.

Kolme ihmistä on pidätetty epäiltynä synagogan tuhopolttoyrityksestä. Lauantai-iltana yhteensä kymmenkunta ihmistä heitteli polttopulloja Göteborgin keskustassa sijaitsevaa synagogaa päin. Tulipaloa ei syttynyt eikä kukaan loukkaantunut.

Ruotsin poliittinen johto on tuominnut iskun. Pääministeri Stefan Löfven kertoi olevansa hyvin järkyttynyt tapauksesta sekä juutalaisten uhkailusta Malmössä. Hän kommentoi tapahtumia tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Löfven sanoi, että ruotsalaisessa yhteiskunnassa ei ole tilaa antisemitismille ja demokratian avulla on taattava kaikille turvallinen olo. Hän vaati, että tekijät asetetaan vastuuseen.

Oikeusministeri Morgan Johansson puolestaan sanoi Ruotsin television haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) teon olevan "vastenmielinen rikos", jonka tekijöihin oikeuslaitoksen tulee suhtautua vakavasti.

– Ajatukset kulkeutuvat 1930- ja 40-lukujen vainoihin. Niin käy aina, kun tällaista tapahtuu juutalaisia vastaan, silmien eteen nousee niitä kuvia. Emme voi hyväksyä, että tällaista tapahtuu Ruotsissa, hän sanoi SVT:lle.

Juutalaiset ovat Ruotsissa kansallinen vähemmistöryhmä. Juutalaisten määräksi Ruotsissa arvioidaan noin 25 000, joista nelisen tuhatta puhuu jiddishiä.

Lue myös:

Ruotsin poliisi pidätti kolme ihmistä polttopulloiskusta Göteborgissa 

Göteborgin isku herättää pelkoa Helsingissä – juutalainen seurakunta nostaa turvatoimia

Suosittelemme sinulle