Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Poptähti Alman taustajoukot: "Kaikilla oli tunne, että tässä on jotakin erityistä"

Andrei Kipahti ja Antti Kosonen PME Recordsista ovat miehet Alman menestyksen takana.

Ylen aamu-tv: Miten Almasta tuli kansainvälinen vientituote?
Jussi Mankkinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Alma on tällä hetkellä Suomen puhutuin artisti, ja Alman taustalta löytyvä PME Records sai äskettäin valtakunnallisen musiikkivientipalkinnon. PME Recordsiin kuuluvat JVG-yhtyeestä tunnetut Jare Brand ja Ville-Petteri Galle sekä taiteellinen johtaja Andrei Kipahti ja operatiivinen johtaja Antti Kosonen.

Kososen mukaan jo alusta lähtien oli selvää, että Almassa on jotakin ainutlaatuista.

– Aika usein kysytään, että mitä näin Almassa ensimmäisellä kerralla. Kaikki varmaan näkevät sen saman asian, eli tuli tunne, että Almassa on jotakin erikoista.

Andrei Kipahti on samaa mieltä.

– Eihän sitä ensimmäisellä kerralla pystynyt heti sanomaan, mitä tulee tapahtumaan, mutta kyllä Almasta aisti heti jotakin poikkeuksellista ja uutta.

Uusien tähtien löytämisessä luotetaan usein vaistoon.

– Nykyisessä levybisneksessä seurataan kovasti dataa, mutta uuden artistin kohdalla sitä dataa ei ole vielä olemassa. Siksi on mentävä tunteella, Antti Kosonen toteaa.

Kovaa tahtoa

Kuopiosta kotoisin oleva Alma kilpaili Idolsissa vuonna 2013, ja levytyssopimus PME Recordsin kanssa syntyi 2014.

– Alma oli tuolloin tyypillinen, intoa täynnä oleva 17-vuotias. Kokemusta tai tietoa ei juuri ollut, eikä sitä voinutkaan olla. Itsekin olin aika alussa näissä hommissa. Onneksi olemme päätyneet tähän pisteeseen, olisi voinut käydä toisinkin. Kun tahto on kova, suunta on useimmiten positiivinen, Andrei Kipahti pohtii.

Kosonen taas oli seurannut innostuneena vierestä Alman ja Kipahtin projektia.

– Monen mielestä se varmaan tuntui aikamoiselta säätämiseltä, mutta kaikilla oli vahva tunne, että tässä on nyt jotakin erityistä.

Kipahtin mukaan Alman kansainvälinen ura ei ollut ensisijainen vaihtoehto, koska Suomessa se koetaan vaikeaksi projektiksi.

– Vaihdoimme välillä takaisin suomen kieleen, mutta onneksi palasimme takaisin englantiin.

Kun ensimmäiset kansainväliset kontaktit syntyivät, kaikki alkoi olla selvää pässinlihaa. Kososen mukaan kustantajissa kylläkin on valinnanvaraa, ja kipupisteitä löytyy muualta.

– Ihmissuhteet ja ihmisten väliset kemiat, se on loputon suo. Mutta jos kyseessä on Alman kaltainen lahjakkuus, sitten se on helppoa.

Tällä hetkellä Almaa hypetetään vähän joka puolella.

– Meillä on porukan sisällä hyvä henki ja kaikki ajattelevat samalla tavalla. Se hype jää kaiken tämän ulkopuolelle, Antti Kosonen summaa.

Suosittelemme