Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Saudi-Arabia jatkaa uudistuksia: elokuvateatteritkin sallitaan

35 vuotta voimassa ollut elokuvateattereiden kielto kumottu.

arabisheikki ja nainen ja palkinto
Saudiarabialainen elokuvaohjaaja Haifaa al-Mansour (oikealla) palkittiin elokuvastaan "Wadjda" Dubain filmifestivaaleilla 2012. Saudien elokuvantekijät ovat vaatineet teattereiden sallimista. Kuva: Ali Haider / EPA
Ahti Kaario
Avaa Yle-sovelluksessa

Saudi-Arabiassa avataan kaupalliset elokuvateatterit jälleen ensi vuoden alkupuoliskolla. Ne ovat olleet kiellettyjä 35 vuotta. Kyseessä on uusin vaihe tiukan vanhoillista islamin suuntausta noudattaneen kuningaskunnan uudistamisessa.

Asiasta ilmoitti kulttuuri- ja tiedotusministeri Awwad bin Saleh Alawwad.

Elokuvia on toki katsottu Saudi-Arabiassa paljonkin, mutta vain internetin, satelliitti-tv:n tai dvd:n kautta. Saudi-Arabiassa on viime vuosina myös tehty joitakin elokuvia.

Saudi-Arabiassa oli elokuvateattereita vielä 1970-luvulla ja 1980-luvun alussa. Äärivanhoilliset islamilaiset piirit arvostelivat niitä, ja lopulta hallitus päätti sulkea kaikki teatterit ja elokuvateatterit.

Samat piirit vastustavat kiellon purkamista. Saudi-Arabian korkein uskonoppinut, suurmufti Sheikh Abdulaziz al-Sheikh sanoi tämän vuoden tammikuussa, että elokuvat voivat olla moraalittomia ja ateistisia ja voivat houkutella miehiä ja naisia oleskelemaan samassa tilassa.

Elokuvateatterien sallimisen takana on 32-vuotias kruununprinssi Mohammed bin Salman, joka on viime aikoina ilmoittanut muistakin yhteiskunnallisista uudistuksista. Tunnetuin niistä lienee naisille annettu lupa ajaa autoa.

Suosittelemme sinulle