Hyppää sisältöön

Suomalainen äiti valittaa siitä, mistä yhdysvaltalainen vain unelmoi – Suomi on lastenhoidon paratiisi USA:han verrattuna

Suomalaisvanhempien arkiruikutus lastenhoidosta vaikuttaa käsittämättömältä Yhdysvalloista katsottuna, kirjoittaa Ylen Washingtonin-kirjeenvaihtaja Paula Vilén.

Kuva: Stina Tuominen / Yle

WASHINGTON Parahin äitikollegani Suomessa. Seuraavan kerran kun marmatat suomalaisen lastenhoitojärjestelmän ongelmista, lopettaisitko sen välittömästi. Suomalaisessa perhevapaa- ja varhaiskasvatusjärjestelmässä olet paratiisissa verrattuna sisareesi Yhdysvalloissa.

Kerron miksi.

Samaan aikaan, kun Suomessa on varaa riidellä siitä, saako alle kolmivuotiaana päivähoitoon viety lapsi loppuelämän kestävät kehityshaavat ja tunnelukot, yhdysvaltalaisvanhemmat miettivät, miten ihmeessä he saisivat järjestettyä kolmikuukautiselle lapselleen hoidon.

Yhdysvalloissa ei tunneta pitkiä äitiyslomia, joihin kaikki äidit ovat oikeutettuja ammatista ja asuinpaikasta riippumatta.

Yhdysvalloissa lapsen syntymän jälkeen saa olla palkatta kotona vauvaa hoitamassa 12 viikkoa, ilman että voi saada potkut. Tosin kaikkia työntekijöitä kyseinen laki ei suojaa.

Suomen äitiys- ja perhevapaista kertova saa täällä hämmästyneitä huokailuja.

Epätasa-arvoisessa yhdysvaltalaisessa järjestelmässä osa-aikainen kaupanmyyjä voi joutua palaamaan töihin vauvan ollessa muutaman viikon ikäinen. Siinä iässä vauva ei vielä edes kannattele päätään.

Yhdysvaltalainen toimittajatuttavani kuuluu harvoihin onnekkaisiin. Hän kertoi, kuinka oli onnistunut olemaan poissa töistä vauvansa koko ensimmäisen elinvuoden ajan pitämättömien lomien, sairauslomapäivien, palkattoman vapaan ja omien säästöjensä turvin.

Yksinhuoltajana lastaan kasvattava tuttavani koki olevansa oikea onnenmyyrä, koska myös työnantaja oli joustava.

Yhdysvalloissa perhevapaa onkin erityisesti hyväpalkkaisten äitien etu. Tasa-arvoisempaa järjestelmää ajavan järjestön tutkimuksen mukaan (siirryt toiseen palveluun) 94 prosentilla matalapalkka-aloilla työskentelevistä ei ole minkäänlaista palkallista perhevapaata.

Päiväkotiryhmä ulkoilemassa Washingtonissa, missä alle 5-vuotiaiden lasten hoito on Yhdysvaltain kalleimpia. Kuva: Paula Vilén / Yle

Suomen äitiys- ja perhevapaista kertova saa täällä hämmästyneitä huokailuja. Huokaukset syvenevät, kun paljastaa, että synnytyssairaalasta perheelle tulee vain muutaman satasen lasku sairaalapäivistä riippuen.

Yhdysvalloissa lapsen syntymästä lankeava lasku on moninkertainen, jopa tuhansia euroja sairausvakuutuksen ehdoista ja asuinpaikasta riippuen. Ja joka ikinen lisätoimenpide epiduraalista sektioon nostaa tietenkin synnytyksen hintaa.

Yhdysvaltalaisperhe on tuskin ehtinyt maksaa synnytyslaskun, kun rahaa pitäisi löytyä lapsenhoitoon.

Se ei ole pikkusumma. The Economic Policy Institute -tutkimuslaitos selvitti vuosi sitten, että esimerkiksi nelivuotiaan lapsen hoito maksaa vuodessa enemmän kuin yliopistolukuvuosi. Näin on peräti 34 osavaltiossa.

Yksi kalleimmista paikoista (siirryt toiseen palveluun) on tietenkin pääkaupunki Washington DC. Tämä selvisi myös omalle perheelleni, kun ryhdyimme etsimään lapsillemme hoitopaikkaa.

Alemmille tuloluokille päivähoito onkin liian kallis. Eriarvoisuuden siemen on näin ollen kylvetty jo ennen kuin lapsi täyttää neljä vuotta.

Naapuri vinkkasi upealta kuulostavasta päiväkodista: ryhmäkoko enimmillään 16 lasta, taide- ja musiikkihetkiä päivittäin, lapsilähtöinen hoitometodi. Kiittelin naapuria loistovinkistä.

Mutta yhdysvaltalaistodellisuus iski silmille, kun ryhdyimme tutkimaan tuon unelmien hoitopaikan hintoja.

Kokopäivähoito lukuvuodelta oli 24 185 dollaria eli rapsakkaat 20 000 euroa. Puolipäivähoito eli kolme tuntia aamupäivällä kustantaisi puolestaan 20 735 dollaria eli yli 17 000 euroa. Kahdesta lapsesta siis vähintään 34 000 euroa lukuvuodelta.

Pyyhimme hikeä otsalta ja jätimme hakemukset lähettämättä. Syödäkin pitäisi.

Kun äimistelin hoidon hintaa yhdysvaltalaistuttavalleni, hän totesi, että tuohan on vasta pari tuhatta dollaria kuukaudessa yhdeltä lapselta. Enemmänkin kuulemma voisi olla.

Eipä ihme, että näillä hinnoilla monet kahden tai useamman lapsen perheet hankkivat kotiin lastenhoitajan tai au pairin. 34 000 eurolla vuodessa saa jo oivan hoitajan. Tai sitten jompikumpi vanhemmista jää kotiin.

Päivähoidon vuosittaiset maksut ovat monissa Yhdysvaltain osavaltioissa kalliimpia kuin yliopistojen lukuvuosimaksut. Kuva: Paula Vilén / Yle

Täällä Washingtonissa taaperon hoitoon uppoaakin rahaa lähes 30 prosenttia enemmän kuin asumiseen. Vaikeimmassa tilanteessa ovat perheet, joissa on kaksi alle 5-vuotiasta lasta.

The Economic Policy Institute laski, että jos washingtonilaisperheessä on taapero ja 4-vuotias, perheen tuloista peräti yli 60 prosenttia menee lastenhoitoon.

Alemmille tuloluokille päivähoito onkin jo saavuttamattoman kallis. Eriarvoisuuden siemen on näin ollen kylvetty jo ennen kuin lapsi täyttää neljä vuotta.

Perheemme päiväkodin etsintä päättyi lopulta onnellisesti. Saimme jälkikasvun suomalaisen ystäväperheen suosittelemaan paikkaan, jossa lapset voivat olla neljänä päivänä viikossa puoli päivää, iltapäivisin kello 12.30 - 15. Isä on onneksi kotona ja voi hoitaa lapsia muina aikoina.

Maksamme nyt yhteensä hieman alle 800 euroa kuukaudessa kahden lapsemme päivähoidosta. Se on Yhdysvaltain mittapuussa todella vähän. Tuttavamme maksoivat saman verran lastenhoitajalle viikossa.

Osa perheistä ratkaisee täällä lastenhoito-ongelman pyytämällä isovanhempia apuun. Näin teki myös lääkärinä työskentelevä tuttavani, joka palasi töihin, kun hänen tyttärensä oli kolmen kuukauden ikäinen.

Seuraavaksi muutamaksi kuukaudeksi vauvan hoitajaksi saapui naisen äiti, mutta erikoisjärjestelyt eivät suinkaan lopu tähän.

Tuttavani kiitteli työnantajaansa joustamisesta, sillä hän sai pumpata lääkärinvastaanottojen välissä rintamaitoa lapselleen.

Isoäiti haki pumpatun rintamaidon sairaalasta lapsenlapsensa kanssa. Vauva sai nauttia elämäneliksiirinsä läheisessä sairaalan asuntolassa, jonne kulki pikkubussi. Perhe oli vuokrannut asuntolasta huoneiston ruokailuja varten.

Äidinmaidon logistiikkaa hoidetaankin yhdysvaltalaisilla työpaikoilla monin eri tavoin.

Edistyneimmissä paikoissa äideille on järjestetty erityiset tilat (englanniksi lactation room) maidonpumppausta varten. Täkäläisillä vauvakeskustelupalstoilla annetaan vinkkejä maidon tehokkaaseen pumppaamiseen työpaikalla.

Omalla työpaikallani, useamman firman toimistotalossa, oli kerroksemme naistenhuoneessa taannoin yhdessä wc-kopissa tuoli. Sen päälle oli jätetty lappu: "Ettehän vie tätä tuolia pois, kiitos. Tarvitsen sitä, kun pumppaan maitoa vauvalleni".

Tuo lappunen ja tuoli. Yhdysvaltalaisen äitiyden ja työelämän kuva.

Lue lisää:

Yle selvitti: Pisimmät päiväkotimatkat kestävät Helsingissä yli tunnin – näiltä alueilta lapsia kuljetetaan kauas

Pitäisikö 5-vuotiaan lähteä esikouluun? Entä oikeaan kouluun? – Näin lapset vastasivat

Professori laittaisi jo 5-vuotiaat esikouluun: "Perhepäivähoito ei ole paras ympäristö varhaiskasvatukselle"

Helsinki nuortuu, kun muu Suomi harmaantuu – vuoteen 2030 mennessä tarvitaan 22 uutta päiväkotia ja 13 koulua

Euroja tiskiin, niin pääset päiväkotiin vierailulle – vierailun hinta jopa 600 euroa

Suosittelemme sinulle