Hyppää sisältöön

Kalastusmaksut nousevat ensi vuonna – maksujen kertymä romahti parilla miljoonalla

Kalastusmaksujen kertyminen valtiolle on tärkeää, sillä niitä käytetään kalatalouden edistämiseen.

Kuva: Heidi Vanhakoski, Äänekoski

Kalastonhoitomaksut eli tuttavallisemmin kalastusmaksut nousevat ensi vuoden alusta. Eduskunta hyväksyi perjantaina kalastusmaksujen korotukset, kertoi Metsähallitus maanantaina.

Koko kalenterivuoden kalastusmaksu nousee 45 euroon (nyt 39 euroa), viikkomaksu 15 euroon (nyt 12 euroa) ja vuorokausimaksu kuuteen euroon (nyt viisi euroa).

Maksujen korotusten taustalla on arvioitua pienemmät kalastusmaksujen kertymät sekä pitkään jatkunut kalastusmaksusuoritusten määrän väheneminen. Kalastusmaksukertymä on hallituksen esityksen mukaan jäänyt noin kaksi miljoonaa euroa pienemmäksi kuin uuden kalastuslain yhteydessä arvioitiin.

– Arvio tehtiin silloisilla maksajamäärillä ja olettamuksilla maksukäyttäytymisistä. Vuosien varrella varsinkin vuosilupien maksajien määrä on pudonnut aika paljon. Se on varmaan vaikuttanut eniten maksukertymän vähenemiseen, kertoo kalatalousylitarkastaja Roni Selén maa- ja metsätalousministeriöstä.

Kaikki kalastajat eivät maksa maksua

Syitä lupien maksajamäärän vähenemiseen on monia. 2000-luvulla vapaa-ajankalastajien määrä on vähentynyt neljänneksellä. Selénin mukaan on myös mahdollista, että on ihmisiä, jotka kalastavat, mutta eivät maksa kalastusmaksua. Tämä kävi aikoinaan ilmi Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen (nyk. Luonnonvarakeskus) tekemästä tutkimuksesta, jossa selvitettiin kalastusmaksujen maksuinnokkuutta.

– Tutkimustuloksen mukaan noin puolet niistä, joiden pitäisi maksaa kysyeinen maksu, ei tee niin. Se viittaa siihen, että on paljon heitä, jotka eivät maksua maksa.

– Toisaalta kalastusvalvojien raportit kaikilta kalastusalueilta eivät tue näin isoa maksamattomien joukkoa, Selén huomauttaa.

Suomessa kalastonhoitomaksu tulee maksaa, jos kalastaja on iältään 18–64-vuotias ja hän kalastaa muutoin kuin onkimalla, pilkkimällä tai silakkalitkalla.

Kalastusmaksujen kertyminen valtiolle on tärkeää, sillä niitä käytetään kalatalouden edistämiseen. Kalastusmaksuilla rahoitetaan muun muassa kalastuksenvalvontaa, kalaistutuksia ja vesistökunnostuksia.

Lue myös:

Kalastusmaksujen kertymä romahti – eläkeläiskeskustelu taas heräämässä 

Suosittelemme sinulle