Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Yle osti ikuiset oikeudet Aki Kaurismäen elokuviin – "Olen tehnyt elokuvani katsottaviksi, en pölyttymään kellareihin"

Yle Teema esittää Aki Kaurismäen pitkät elokuvat vuodenvaihteessa. Yle Areenassa kaikki elokuvat ovat katsottavissa koko ensi vuoden ajan.

Aki Kaurismäki
Aki Kaurismäki Sodankylän elokuvajuhlilla 2015. Kuva: Jussi Nahkuri / Yle
Satu-Lotta Peltola
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen kansainvälisesti tunnetuin elokuvaohjaaja Aki Kaurismäki (60) ja Yle ovat tehneet sopimuksen, joka antaa Ylelle ikuiset oikeudet esittää ohjaajan elokuvia.

Sopimus kattaa 18 pitkää elokuvaa ja 10 lyhyt- tai dokumenttielokuvaa.

Kaurismäki haluaa näin varmistaa, että hänen tuotantonsa on suomalaisten vapaasti katsottavissa myös tulevaisuudessa.

– Olen tehnyt elokuvani katsottavaksi, en kellareihin unohduksen pölyn hiljaa peittämiksi, ohjaaja sanoo.

Kaurismäki on ilmoittanut lopettavansa elokuvien tekemisen. Hän sanoi Berliinin elokuvajuhlilla helmikuussa 2017 olevansa väsynyt ja haluavansa alkaa vihdoin elää omaa elämää.

Likaiset kädet -elokuva.
Likaiset kädet, 1989. Aki Kaurismäen ainoa tv-elokuva, Sartren näytelmän arasta murhamiehestä. Kuvassa Jessica (Kati Outinen) ja Hugo (Matti Pellonpää). Kuva: Kalevi Rytkölä / Yle

"Yle on luonteva koti elokuvilleni"

Aki Kaurismäen mukaan julkisen palvelun Yleisradio ja Suomen Elokuvasäätiö ovat tukeneet hänen tuotantojaan alusta asti.

Siksi Yleisradio myös on ainoa luonteva koti Kaurismäki-elokuville, hän sanoo. Ne kuuluvat kaikelle kansalle. Ja tuleville polville.

– En osaa ottaa kantaa tuotantoni taiteelliseen tasoon, mutta varmaa on, että se dokumentoi suomalaista todellisuutta ja maisemaa viimeisen 35 vuoden ajalta ja saattaa tämän vuoksi kiinnostaa tulevia sukupolvia, ohjaaja pohtii.

Boheemielämää. -elokuva.
Boheemielämää, 1992. Kuvassa Marcel Marx, kirjailija (André Wilms), Schaunard, säveltäjä (Kari Väänänen) ja Rodolfo, taidemaalari (Matti Pellonpää). Kuva: Sputnik Oy

Kaurismäki ja Yle eivät kerro sopimuksen hintaa.

Elokuvat katsottavissa Areenassa vuoden ajan kerrallaan

Sopimus Aki Kaurismäen kanssa on Ylelle ainutlaatuinen, elokuvien esitysoikeuksia kun hankitaan yleensä vain kerta- ja uusintaesityksiin ja rajatuksi ajaksi verkkoon.

Nyt elokuvat ovat verkossa, Yle Areenassa nähtävillä aina vuoden kerrallaan tv-esityksen jälkeen.

Calamari union
Calamari union, 1985. Seitsemäntoista rohkeaa miestä lähtee epätoivoiselle matkalle kaupungin halki, kohti toisella puolella avautuvaa merta ja sen vihreitä rantoja. Kuva: videokuva / Yle

Ylen yksinoikeus elokuviin Suomessa alkaa televisiossa välittömästi, verkossa muutamaa vuotta myöhemmin.

Kaurismäki-elokuvien oikeudet ulkomailla ja teatterilevitys- ja tallennemyyntioikeudet Suomessa jäävät elokuvia tuottavalle Sputnik Oy:lle. Aki Kaurismäki on yhtiön toimitusjohtaja.

Teema esittää pitkät elokuvat vuodenvaihteessa

Viikonloppuna 30.-31.12. Teema esittää kuusi Aki Kaurismäen elokuvaa. Yle Areenaan tulee 17 elokuvaa. Ne ovat katsottavissa vuoden 2018 ajan.

Tv:n viikonlopun Kaurismäki-paketeissa nähdään työläis- ja Suomi-trilogioina tunnetut sarjat.

Niistä ensimmäiseen kuuluvat elokuvat Varjoja paratiisissa (1986), Ariel (1988) ja Tulitikkutehtaan tyttö (1990).

Toiseen sarjaan kuuluvat elokuvat Kauas pilvet karkaavat (1996), Kaurismäen tunnetuin elokuva Mies vailla menneisyyttä (2002) sekä Laitakaupungin valot (2006).

Muut elokuvat nähdään Teemalla tammikuussa tiistai-iltaisin ja sunnuntaisin keskipäivällä. 

Tarkat esitysajat löytyvät tästä.

Lyhytelokuvat ja viimeisin pitkä elokuva Toivon tuolla puolen (2017) esitetään kevään aikana.

Aki Kaurismäki käsikirjoittaa, ohjaa, tuottaa ja usein pääosin myös leikkaa elokuvansa itse. Hänet on palkittu lukuisilla merkittävillä tunnustuksilla Suomessa ja maailmalla.  Hänelle on muun muassa myönnetty akateemikon arvo.

Suosittelemme sinulle