Hyppää sisältöön

Irakin kurdit pelkäävät nyt entisiä aseveljiään – Etulinjan komentaja Ylelle: Uskon, että hallituksen joukot hyökkäävät vielä

Irakin hallitus sulki kurdien rahahanat ja valtasi Kirkukin öljykaupungin, kun kurdit järjestivät itsenäisyysäänestyksen.

Peshmerga-komentaja Hussein Jasdanpanah on viime vuodet taistellut terrorijärjestö Isisiä vastaan. Nyt hän puolustaa Irakin Kurdistania keskushallinnon joukkoja vastaan. Kuva: Antti Kuronen / Yle

**KIRKUK **Sotilas korjaa konekiväärin asentoa poterossa. Hän tähystää avointa maisemaa, jonka halki kulkee maantie Kirkukista Erbiliin, Irakin Kurdistanin pääkaupunkiin.

Vielä pari kuukautta sitten tämäkin peshmerga-sotilas taisteli terroristijärjestö Isistä vastaan.

Näillä kulmilla ehtii parissa kuukaudessa tapahtua paljon: Isis ajetaan kalifaatistaan, kurdit järjestävät kansanäänestyksen itsenäisyydestä ja aseveljistä tulee vastustajia.

Nyt peshmerga tarkkailee poterostaan uuden uhkan, Irakin keskushallinnon ja Irakissa toimivien shiiaryhmien, liikkeitä.

Kurdien peshmerga-sotilaita etulinjassa noin parikymmentä kilometriä Kirkukin kaupungista pohjoiseen. Kuva: Antti Kuronen / Yle

Komentaja: Irak pyrki etenemään Erbiliin

Peshmergojen PAK-yksikön komentaja Hussein Jasdanpanah on vuosien saatossa puolustanut kurdeja monilta uhkilta: Saddam Hussein, Iran, terroristit.

Jos komentajaa on uskominen, lokakuun lopussa kurdeja oli vastassa sekalainen joukko. Hänen mukaansa taisteluun osallistui Irakin armeijan lisäksi shiiaryhmittymiä, Iranin vallankumouskaartin johtamia joukkoja sekä libanonilainen shiiajärjestö Hizbollah.

– 12 000 taistelijaa ja 400 sotilasajoneuvoa, muun muassa amerikkalainen Abrams-panssarivaunu, yritti päästä tästä läpi, mutta pysäytimme heidät. Tuhosimme yhden panssarivaunuista, sanoo Jasdanpanah.

Komentajan mukaan Irak pyrki etenemään Kurdistanin pääkaupunkiin Erbiliin saakka. Irak kiistää väitteen. Bagdadin mukaan tarkoitus oli vallata vain kiistellyn Kirkukin maakunnan reuna-alueet.

Pari päivää ennen komentajan kuvaamaa taistelua Irakin hallituksen joukot olivat vallanneet Kirkukin kaupungin ja sen lähiympäristön rikkaat öljykentät. Kirkukin alla lepää pari prosenttia maailman öljyvarannoista.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Kansanäänestys kärjisti kurdien ja hallituksen välit

Komentaja Jasdanpanah on vakuuttunut, että hetken koittaessa Irak aikoo hyökätä taas.

– Olen varma, ettei Bagdad emmi, jos sillä on riittävä voima hyökätä Kurdistaniin.

Irakin ja autonomisen kurdialueen välit ovat aina olleet jännittyneet. On ollut riitaa valtion budjetin jakamisesta, itsehallinnon laajuudesta ja kiistellyistä alueista.

Avoimeksi konfliktiksi tilanne äityi kurdien kansanäänestyksen jälkeen syyskuun lopussa.

Vastatoimena kansanäänestykselle Bagdad pysäytti kaiken kaupallisen lentoliikenteen Erbiliin ja sulki rahahanat Irakin Kurdistaniin.

Sitten Irakin armeija onnistui valtaamaan Kirkukin päivässä, koska keskenään riitaisat kurdit perääntyivät taistelutta.

Kurdit olivat ottaneet Kirkukin alueen hallintaansa kesäkuussa 2014, kun terrorijärjestö Isis valtasi alueita Irakissa.

– Kirkuk saadaan vielä takaisin, komentaja vakuuttaa.

Komentaja Jasdanpanah näyttää puhelimestaan valokuvia. Niissä on tuhoutuneita taloja ja parissa kuvassa myös ruumiita. Komentajan mukaan kuvat näyttävät, miten kurdeja on viime viikkoina vainottu menetetyillä alueilla.

– Joka päivä kurdeja tapetaan Kirkukissa ja Duz-Khurmatussa. Taloja poltetaan ja ryövätään. Kymmeniä on kidnapattu, sanoo komentaja.

Irakin Kurdistanissa on suuret öljyvarat etenkin kiistellyllä Kirkukin alueella. Kuva: Antti Kuronen / Yle

Kurdit yrittävät taivuttaa ulkovaltoja puolelleen

Kurdit pyrkivät pysäyttämään Irakin hallinnon paitsi asein, myös diplomaattisin keinoin.

Valtapuolue KDP:n kansainvälisistä asioista vastaava virkamies Hoshiar Siwaili on viime viikkoina tavannut diplomaatteja tiuhaan tahtiin pyrkiessään voittamaan kansainvälisen yhteisön kurdien puolelle.

Perinteisesti USA ja EU ovat tukeneet kurdeja. He saavat kiittää Yhdysvaltoja itsehallinnostaan: 1990-luvun alussa kansainvälinen yhteisö kielsi sotilaskoneiden liikkumisen Irakin Kurdistanin ilmatilassa.

Ennen sitä Saddam Husseinin hallinto oli tappanut tuhansia kurdeja, muun muassa kemiallisin asein.

Mutta tänä syksynä Yhdysvallat ei rientänytkään kurdien apuun. Syyskuun itsenäisyyskansanäänestys järjestettiin vastoin kansainvälisen yhteisön tahtoa, joten kurdit jäivät yksin Irakin keskushallinnon vastatoimien edessä.

– Olemme ojentaneet kätemme Irakille, jotta tämä konflikti voitaisiin ratkaista neuvottelupöydässä. Irakin keskushallinto ei ole ollut valmis neuvotteluihin, virkamies Siwaili sanoo.

Valtion kassasta ei enää heru rahaa

Kurdien mukaan Irak olisi kansanäänestyksestä riippumatta hyökännyt Kirkukiin. He osasivat odottaa iskua terroristijärjestö Isisin vastaisen sodan päättyessä.

Hoshiar Siwaili sanoo, että kansanäänestys järjestettiin, koska sellaisesta on päätetty Irakin perustuslaissa. Irak on myös rikkonut perustuslakia monin muin tavoin.

Irakin keskushallinto ja kurdialueen johtajat ovat vuosikausia kiistelleet muun muassa siitä, miten Irakin valtion varat tulisi jakaa. Nyt Irakin hallitus on sulkenut rahahanat Erbiliin.

– Se on suuri ongelma taloudellemme. Kurdistanissa on myös satojatuhansia ihmisiä pakolaisleireillä. Lisäksi on vaikea saada humanitaarista apua perille, kun lentoliikenne on suljettu, sanoo Siwaili.

Joukkueenjohtaja Rebaz sanoo olevansa valmis puolustamaan Kurdistania viimeiseen verenpisaraan. Kuva: Antti Kuronen / Yle

Pessimistinen komentaja ennustaa sotaa

Etulinjassa komentaja Jasdanpanah on huomattavasti pessimistisempi tilanteen suhteen. Hän uskoo sodan olevan tulossa, ellei kansainvälinen yhteisö tule kurdien apuun.

– Viime vuosikymmeninä kurdeja vastaan on hyökätty monilla tavoin Irakissa. On ollut kansanmurhaa, pakkosiirtoja, arabisaatiota, kemiallisia aseita.

Jasdanpanah on itse Iranin kurdeja. Juuri Irakin puolella maanpaossa olevat Iranin kurdit ovat perustaneet PAK-yksikön. Siksi hän näkee Iranin kädenjäljet hyökkäyksessä Irakin Kurdistaniin. Hänen mukaansa Iranin vaikutusvalta Bagdadissa on huomattava.

– Yhdysvallat vaikeni, Britannia vaikeni, myös Eurooppa vaikeni. Jos länsivaltojen hiljaisuus jatkuu, vuodatetaan täällä verta.

On vaikea arvioida, kuinka vakava kurdeihin kohdistuva uhka on todellisuudessa.

Etulinjan sotilaat sanovat kuitenkin olevansa valmiit taistelemaan.

– Riippumatta siitä, onko hyökkääjänä shiiamilitia tai jokin muu maa, puolustamme Kurdistania viimeiseen verenpisaraan, vannoo Rebaz-niminen joukkueenjohtaja.

Suosittelemme sinulle