Hyppää sisältöön

Kreikan hallitukselta joulutukea saavat kansalaiset eivät kiitoksia jakele: Se on vain minulta talouskriisissä varastettua rahaa

Tukea saa noin 32 prosenttia kreikkalaista. Keskimäärin tuki on noin 500 euroa, mutta tuen määrään vaikuttaa perheen koko ja vuositulot.

Ateenalaisten iloksi sytytettiin jouluvalot 12. joulukuuta. Kreikan hallituksen joulutuki vähävaraisille kreikkalaisille ei ilahduta kaikkia tuen saajia, koska hallituksen pelätään perivän sen pois tavalla tai toisella. Kuva: Alexandros Vlachos / AOP
Sara Saure

ATEENA Kreikan hallitus jakaa joulutukea vähävaraisille kansalaisille, kun Kreikan talous on saatu hienoiseen kasvuun seitsemän lamavuoden jälkeen. Rahat tukeen otetaan ennakoitua suuremmasta budjettiylijäämästä.

Rahaan oikeutetuilla kansalaisilla on rahanreikiä, mutta monet pelkäävät, että tuki otetaan heiltä veroina tai muina maksuina myöhemmin pois.

Toisia raha arveluttaa, koska he pelkäävät sen olevan pois eläkeläisiltä tai joltakin muulta ryhmältä.

Harva myöskään uskoo, että maan talous on saatu kuntoon.

Kysyimme kolmelta ateenalaiselta, miten he aikovat käyttää ylimääräisen joulurahan. Toiveet olivat pieniä, mutta sitä enemmän heillä oli sanottavaa Kreikan politiikasta.

Aristidis Manikas, 89-vuotias eläkeläinen

Kuva: Sara Saure / Yle

"En uskalla edes luottaa siihen, että joulutuki lopulta tulee tilille."

eläkeläinen Aristidis Manikas

"Työskentelin jo kymmenenvuotiaana poikana lammaspaimenena. Kreikan poliittinen järjestelmä on käyttänyt minua köyhyyteni vuoksi aina hyväkseen. Sen vuoksi osallistun mielenosoituksiin.

Olin 42 vuotta rakennusmiehenä, minkä jälkeen sain 960 euron eläkkeen. Talouskriisissä eläkkeeni tippui 578 euroon.

Omanarvontuntoni on mennyttä. On häpeä, että raskasta työtä tehneistä ei huolehdita paremmin. Minulle kuuluisi suurempi eläke kuin niille, jotka istuvat toimistoissa tekemättä mitään.

Emme selviä liikuntakyvyttömän vaimoni kanssa arjen menoista mitenkään. Muutamalla sadalla eurolla tulisi maksaa kuukausittaiset asumis- ja lääkemenot ja päälle vielä puhelin- ja sähkölaskut.

Sanonko mitä koko kirottu jouluraha on? Se on vain minulta talouskriisissä varastettua rahaa. Leipä on syöty ja nyt palautetaan murut.

Olisi eri asia, jos saisin takaisin 10 000–20 000 euroa tai eläkkeet palautettaisiin sille tasolle, jolla ne olivat ennen talouskriisiä.

En uskalla edes luottaa siihen, että joulutuki lopulta tulee tilille. Hallitus lupaa yhtä illalla, toista aamulla.

Kaksi lapsistani on jo kuollut. Minulla on jäljellä tytär, kaksi lapsenlasta ja kaksi lapsenlapsenlasta. Hävettää käydä lapsenlapsenlasten luona pelkkä tikkukaramelli taskussa. Joulurahalla ostaisin heille jotain vähän parempaa.

Marios Saroubim, 25-vuotias kioskimyyjä

Kuva: Sara Saure / Yle

"Kreikan hehkutettuun talouskasvuun uskon yhtä paljon kuin siihen, että Kristus laskeutuu maan päälle."

kioskimyyjä Marios Saroubim

Uskon saavani joulurahaa parisataa euroa. Se on minulle reilu apu, mutta jos pitää paikkansa, että tuki on eläkeläisiltä talouskriisissä leikattua rahaa, en halua sitä. Tuntisin itseni varkaaksi.

Ylimääräinen raha tulisi toki tarpeeseen, vuokranmaksuun tai ruokaan, koska elän kädestä suuhun.

Teen 12-tuntisia työpäiviä kioskissa Ateenan keskustassa, kuutena päivänä viikossa. Kuukausipalkkani on noin 500 euroa.

Pidän päivittäin kirjaa tuloistani. Kun vertaan vuoden takaiseen, ovat tuloni vähentyneet 45 prosenttia. Ihmiset eivät tee ostoksia, sillä he ovat peloissaan ja säästävät. Jos taskussa on viisi euroa, siitä kulutetaan korkeintaan yksi.

Kreikan hehkutettuun talouskasvuun uskon yhtä paljon kuin siihen, että Kristus laskeutuu maan päälle. Ihmeitä ei tapahdu.

Valtion yli 300 miljardin euron velkaa on mahdoton maksaa takaisin, ellemme sitten myy saariamme. Syy nykytilanteeseen ei ole vain Syrizassa. Jokainen hallitus on luvannut parempia aikoja.

Vielä joskus saatoin jouluisin käydä perheeni kanssa ulkomailla. Nyt istuskelen joulun ystävien kanssa kotona ja paiskin välipäivinä töitä.

Maria Sambargioti, 37-vuotias työtön puhelinmyyjä

Kuva: Sara Saure / Yle

"Kertaluonteinen tuki ei voi kompensoida viime vuosien kärsimyksiä."

työtön puhelinmyyjä Maria Sambargioti

Toimin puhelinmyyjänä, mutta nyt olen ollut lähes kaksi vuotta työttömänä.

Sinnittelen kahden lapsen yksinhuoltajana elatustuella ja 200 euron työttömyyskorvauksella, joka loppuu ensi vuoden alkupuolella. Jos en silloin löydä töitä, olen hukassa.

Tässä iässä ei ole mukava lainata rahaa vanhemmilta tai muuttaa takaisin lapsuuden kotiin. Olen joutunut sen jo kerran tekemään.

En toivo muuta kuin että voisimme elää tyydyttävästi, ja että kuusi- ja yhdeksänvuotiaiden lasteni koulunkäynti olisi turvattu. Nyt joudun katsotaan supermarketissa tarkasti, mitä voin ostaa.

Lasten vaatteisiin minulla ei olisi rahaa ilman vanhempieni apua. Tulevaisuuden haluaisin nähdä optimistisena, mutta takaraivossa kytee pelko Kreikan huonommasta suunnasta.

Koska maalla ei ole rahaa, joltain väestönosalta joulurahakin on kerätty ja saatu näyttämään tuelta. Pelkään, että joulubonus vaaditaan pian veroina tai leikattuina palkkoina takaisin.

Hallituksen hyväntahtoisuudesta tässä ei ole kyse, eikä kertaluonteinen tuki voi kompensoida viime vuosien kärsimyksiä.

Jouluraha ei pelasta jouluani, koska pöydällä on iso pino laskuja odottamassa. Pieni osa menee silti jouluhankintoihin lapsille. Joulu on heidän juhlansa. Onneksi toiveet pukin konttiin ovat kukkarolleni sopivia.

Suosittelemme sinulle