Hyppää sisältöön

Lucia-neito tuo valoa – Entisten Lucia-neitojen koskettavat muistot: "Sairaat luulivat minun olevan enkeli, joka tulee ja hakee heidät"

Vuoden 2017 Lucia-neito kruunataan Helsingin tuomiokirkossa. Tapahtumaa voi seurata suorana Yle Areenassa kello 17 alkaen.

Suomen Luciaksi kruunattu Ingrid Holm lähdössä Helsingin Tuomiokirkosta Lucian kruunajaisista Helsingissä tiistaina 13. joulukuuta 2016.
Lucian perimmäisenä tarkoituksena on tuoda valoa, olla valovoimainen persoona ja olla heikompien puolella, sanoo Lucia-äänestyksen järjestävän Folkhälsanin viestintäpäällikkö Camilla Westerlund. Kuvassa vuoden 2016 Lucia Ingrid Holm.

Itsenäisyyden juhlavuoden Lucia kruunataan tänään Helsingin tuomiokirkossa. Ylen aamu-tv:ssä vierailleet vuoden 1980 Lucia-neito Jannike Danielsen ja vuoden 2003 Lucia-neito Anna-Charlotta Waselius muistelivat tehtävää lämmöllä, mutta kertoivat sen olleen myös rankka.

Waselius sanoo aiemmin ajatelleensa, että edustustehtävien määrä tekisi Lucia-neidon työstä rankkaa. Esimerkiksi joulukuu on täynnä edustustehtäviä tänäänkin kruunattavalla Lucialla. Vaikeinta tehtävässä oli kuitenkin kohdata sairaita ihmisiä ja lapsia vailla vanhempia.

– Annoimme heille toivoa, mutta kun lähdimme, lapset eivät saaneet vanhempia. Sairaalassa sairaat ihmiset luulivat minun olevan enkeli, joka tulee ja hakee heidät, sanoo Waselius.

Jannike Danielsen puolestaan muistelee, kuinka Lucia-neidon tuoma valo tuo voimaa sairaille lapsille.

– Kävin katsomassa vammautuneita lapsia. Muistan lapsen, jolla oli lihasjännitteitä ja hän oli aivan kippurassa, mutta kun Lucia tuli sisään, hän rauhoittui. Ei hän pystynyt sanomaan mitään vammautumisen vuoksi, mutta muutoksen näki hänestä, sanoo Danielsen.

Lucia on heikompien puolella

Lucia-äänestyksen järjestäneen Folkhälsan-järjestön viestintäpäällikkö Camilla Westerlundin mukaan Lucian perimmäisenä tarkoituksena on tuoda valoa, olla valovoimainen persoona ja olla heikompien puolella.

– Tähän liittyy myös keräys. Kaikki nämä roolit pitää yhdistää ja se yhdistetään Luciaan, hän selvittää Ylen aamu-tv:n haastattelussa.

Hän uskoo, että ihmiset pitävät Lucia-neidosta sen vuoksi, että se ei ole kaupallinen.

Lucian kruunausta voi seurata Yle Areenassa kello 17 alkaen.

Suosittelemme sinulle