Hyppää sisältöön

Näin suomalaiset ovat tänä vuonna googlanneet – haetuimmat ihmiset Sauli Niinistö ja Saara Aalto

Hakuyhtiön mukaan yhä useammassa haussa esitetään suora kysymys. Suomi 100 ja Mauno Koivisto nousivat myös listojen kärkeen.

Jenni Vartiainen, Saara Aalto ja Sauli Niinistö Kuva: AOP ja Lehtikuva

Sauli Niinistö, Saara Aalto ja Jenni Vartiainen olivat hakukone Googlesta Suomessa eniten haetut henkilöt tänä vuonna. Google julkaisi keskiviikkona tilastoja hakukoneen tämän vuoden suosituimmista hakusanoista ja -ilmaisuista.

Googlen hakukoneella tehdään Suomessa vuosittain yli kymmenen miljardia hakua, yhtiö kertoo tiedotteessaan.

– Haku on muuttunut jatkuvasti keskustelevampaan suuntaan. Ihmiset etsivät suoria vastauksia heitä askarruttaviin kysymyksiin joko kirjoittaen tai entistä useammin myös suoraan ääneen puhuen. Kysymyksen sisältävät haut ovat lisääntyneet 50 prosenttia viime vuodesta, kertoo Googlen analyytikko Jaakko Pihlaja.

Suosittuja kysymyshakuja olivat esimerkiksi mikä viikko nyt on, mikä on elämän tarkoitus, miten tehdä limaa ja miten saada poikaystävä.

Mauno Koivisto kiinnosti suomalaisia

Suomalaisia tänä vuonna kiinnostaneiksi yhteiskunnallisiksi aiheiksi yhtiö mainitsee Suomen 100-vuotisjuhlat, kuntavaalit, Katalonian tapahtumat, Länsimetron ja hurrikaani Irman.

Suomen satavuotisjuhlat kiinnostivat Googlessakin. Kuva: Suvi Mansikkasalo / Lehtikuva

Trendaavimpien eli suhteellisesti eniten hakumäärissä nousseiden henkilöiden listalla ykköseksi ylsi presidentti Mauno Koivisto. Heti Koiviston perässä kakkosena on ilmiöksi noussut artisti Alma.

Tuntematon sotilas -elokuva, Väinö Linnan kirja ja sen pohjalta tehdyt aikaisemmat elokuvat toivat Tuntematon sotilas -haun viihdeaiheisten hakujen ykköseksi. Listalta löytyy myös muun muassa 90-luvun parodiasarja The joulukalenteri sekä kasariestetiikkaa viljelevä sarja Stranger Things.

Urheiluaiheisten hakujen listalla näkyivät suuret urheilutapahtumat, kuten jääkiekon MM-kisat, Neste Rally sekä Lahden MM-kisat.

Google listasi vuoden kiinnostavimpia hakuja yhdettätoista kertaa. Listoilla ovat nopeimmin nousseet haut eli ne hakusanat, jotka ovat kasvattaneet suhteellisesti eniten hakuja edelliseen vuoteen verrattuna. Poikkeuksena on haetuimpien henkilöiden lista, jonka järjestys muodostuu absoluuttisten hakumäärien mukaan.

Haetuimpien henkilöiden listan kärki on muuttunut viime vuodesta, sillä silloin ykkössijalla oli Saara Aalto, toisena Donald Trump ja kolmantena Kim Kardashian.

Googlesta eniten haetut henkilöt vuonna 2017

1. Sauli Niinistö

2. Saara Aalto

3. Jenni Vartiainen

4. Antti Tuisku

5. Martina Aitolehti

6. Donald Trump

7. Robin

8. Sanni

9. Jari Sillanpää

10. Mikael Gabriel

Trendaavimmat yhteiskunnalliset aiheet

1. Suomi 100

2. Vaalikone

3. Kuntavaalit

4. Verotiedot 2017

5. Mol avoimet työpaikat

Trendaavimmat henkilöhaut

1. Mauno Koivisto

2. Alma

3. Jari Sillanpää

4. Sauli Niinistö

5. Chris Cornell

Trendaavimmat viihdeaiheiset haut

1. Tuntematon sotilas

2. The joulukalenteri

3. Hula hula Suomi

4. It

5. Stranger Things

Trendaavimmat urheiluaiheiset haut

1. Jääkiekon mm 2017

2. Neste Rally 2017

3. Lahti 2017

4. Tall Ships Race

5. Yleisurheilu mm 2017

**Lue myös **

Martat vinkkaavat, mitkä ruoka-aineet sopisivat parhaiten limaan – vaikka ruualla leikkiminen onkin vastoin heidän periaatteitaan

Näin presidentti Mauno Koiviston hautajaispäivä eteni

Teosto nosti kädet pystyyn Googlen mahdin edessä – "Toivomme, ettei suomalaista musiikkia vedetä kokonaan pois Youtubesta" 

Suosittelemme sinulle