Hyppää sisältöön

Jörn Donner haluaa lisää pakolaisia Suomeen: ”Meillä on menetelmiä, joilla äärioikeistoa pystytään suitsimaan”

Donner uskoo, että ennakkoluulottomien eurooppalaisten määrä on kasvamassa. Se merkitsee suurempaa avoimuutta ja sananvapautta.

Jörn Donner
- Meidän täytyy olla mukana Euroopan kehityksen ytimessä. Tätä meidän johtavat poliitikot eivät oikein ymmärrä, sanoo Jörn Donner. Kuva: Juha Tuominen / Yle
Ami Assulin

– Meidän täytyy hyväksyä, että elämme Euroopassa, joka on nopeasti muuttumassa monisäikeiseksi yhteisöksi. Miksi me liityimme jäseneksi Euroopan unioniin? Juuri sen takia.

Kirjailija, ohjaaja, poliitikko ja kulttuurivaikuttaja Jörn Donner vastaa omaan kysymykseensä torstaisena iltapäivänä työhuoneessaan Helsingissä. On kulunut 27 vuotta siitä, kun Donner kirjoitti Eurooppa-raporttinsa ja 21 vuotta siitä, kun hänestä tuli Euroopan parlamentin jäsen vuosiksi 1996-1999.

Meillä on hallitus, joka on äärimmäisen vastenmielinen pakolaisasioissa.

Jörn Donner

Takana on uuden elokuvan Perkele 2 - kuvia Suomesta televisioensi-ilta ja edessä matka Berliiniin Euroopan elokuva-akatemian European Film Awards (siirryt toiseen palveluun)-palkintojen jakotilaisuuteen.

Donner on yksi akatemian perustajajäsenistä. Tällä kertaa tilaisuudessa on ehdolla muun muassa Aki Kaurismäen uusin elokuva, pakolaisteemaan tarttuva ja palkittu Toivon tuolla puolen. Donner ei usko elokuvan pääsevän palkinnoille tässä tilaisuudessa.

Suomen on pakko muuttua

Mutta nyt puhutaan Euroopan tulevaisuudesta. Siinäkin pakolaiset näyttelevät suurta roolia, ainakin jos Jörn Donner saisi päättää.

– Me olemme osa Eurooppaa, se ei kaikille suomalaisille ole selvä asia. Meillähän on hallitus, joka on äärimmäisen vastenmielinen pakolaisasioissa. Äärimmäisen vastenmielinen, hän painottaa.

Jörn Donner

Donnerin mielestä aluksi voitaisiin nostaa kiintiöpakolaisten määrää radikaalisti. Hän ottaa esimerkiksi Ruotsin:

– Siellä lähes 20 prosenttia maassa asuvista on syntynyt ulkomailla. Ruotsi on muuttumassa hyvin värikkääksi, monikulttuuriseksi yhteiskunnaksi.

– Suomenkin on pakko muuttua. Se on jo muuttumassa, mutta kaikki eivät sitä huomaa, Donner sanoo.

Moskeija on ihan OK

Hän muistuttaa, että Eurooppa kokonaisuudessaan muuttuu – ja on jo muuttunut.

Mitä tulee tieteelliseen kehitykseen ja ihmisoikeuksiin, niin Eurooppa on johtava maailmassa.

Jörn Donner

– Jotkut piirit, esimerkiksi Ranskassa, näkevät sen vaarana. Katsotaan, että tämä kristillinen yhteiskunta ei ole enää sama. Minä en ole kristitty, joten minun ei tarvitse välittää. Jos joku haluaa rakentaa moskeijan ja harrastaa uskontoa, niin se on minusta ihan OK, Donner naurahtaa.

Jörn Donner uskoo Eurooppaan, eurooppalaiseen ajatteluun, vahvaan demokratiaan ja sivistyksen voittoon.

Siitäkin huolimatta, että äärioikeiston äänet kovenevat Euroopan eri maissa.

– En minä äärioikeistoa pelkää. Meillä on menetelmiä, joilla sen toimintaa pystytään suitsimaan. Demokratia on sen verran vahva, ei kaikissa Euroopan maissa, mutta ainakin meillä ja Pohjoismaissa. Tietysti vaikeudet voivat uhata, mutta ne eivät ole ylitsepääsemättömiä, Donner pohtii.

– Eurooppa selviää monella tavalla. Se on maailman johtavia talousmahteja ja mitä tulee tieteelliseen kehitykseen ja ihmisoikeuksiin, niin Eurooppa on johtava maailmassa, hän sanoo.

Väittäisin, että ennakkoluulottomien eurooppalaisten määrä on kasvamassa.

Jörn Donner

Donner pitää etenkin Euroopan taloudellista kehitystä uskomattomana. Hän suhtautuu tulevaisuuteen positiivisesti.

– Väittäisin, että ennakkoluulottomien eurooppalaisten määrä on kasvamassa. Nuorten maailmaa nähneiden ihmisten määrä on nousussa. Se merkitsee suurempaa avoimuutta, ilmaisun ja sananvapautta. Kyllä Eurooppa on siinä mielessä kehittynyt, vaikka poikkeuksiakin löytyy, Donner miettii.

Jörn Donner
Jörn Donnerin uutuuselokuvassa Perkele 2 – Kuvia Suomesta pohditaan mm. Tornion kautta vuosina 2015-2016 Suomeen saapunutta turvapaikanhakijoiden tulvaa. Kuva: Juha Tuominen / Yle

Hänestä Euroopalla on johtajuus hukassa. Donner arvioi, että ero Euroopan unionista voi käydä briteille taloudellisesti kohtalokkaaksi. Mutta ongelmat kuuluvat asiaan.

– Toiveet ovat korkealla, että muodostettuaan uuden hallituksen Saksa rakentaa Euroopan unioniin jonkinlaista yhteistä näkemystä yhteistyössä Ranskan kanssa. Se on ainoa toivo, kun britit ovat jättämässä EU:n, ikävä kyllä omaa tyhmyyttään, Donner sanoo.

Emme ole tienhaarassa

On kulunut 27 vuotta siitä, kun hän – jälleen kerran - matkusti ristiin rastiin Eurooppaa idässä ja lännessä maistellen ja haistellen sen tuulia ja tulevaisuutta Eurooppa-raporttiaan varten. Sen esipuheessa hän kirjoittaa, ettei tulevaisuutta voi ennustaa.

– Maailman ja tämän maanosan kehittäminen on ikuinen työ, pitkä juttu. Eihän se aina parane, joskus se huononee. Mutta emme me ole missään dramaattisessa tienhaarassa. Ellei Putin tai Trump tee uusia typeryyksiä, hän hymähtää torstai-illan hämärtyessä.

Haastattelua seuranneen maanantain uutiset todistavat Donnerin olleen oikeassa ainakin yhden asian suhteen. Berliinin elokuvajuhlilla helmikuussa palkittu Toivon tuolla puolen ei yltänyt palkinnoille joulukuisessa Eurooppa-akatemian mittelössä.

Perjantai: Uusi Eurooppa Yle TV1 perjantaina 15.12. klo 21.05. Vieraina kansanedustaja Ben Zyskowicz ja lyhytterapeutti sekä kansalaisaktivisti Michaela Moua. Perjantai-dokkari: Nuori, trendikäs – ja äärioikealla.

Suosittelemme sinulle