Hyppää sisältöön

Hipsterioikeiston pomo: ”Seuraava suuri nuorisoliike Euroopassa on Generation Identity tai jihadismi”

Jyrkän maahanmuuttovastainen Generation Identity –liike hakee kasvua Euroopassa. Liike toimii franchising –periaatteella: yhteinen brandi, paikallinen toteutus.

Identitaarien mielenosoitus Berliinissä heinäkuussa 2017. Lipuissa liikkeen tunnus lambda. Kuva: EPA / Carsten Koall

Rennon tyylikäs nuori mies astuu hymyillen wieniläiseen kahvilaan. Hän on Martin Sellner, 28-vuotias filosofian ja oikeustieteen opiskelija ja uusoikeistolaisen identitaariliikkeen itävaltalainen johtohahmo.

– Generation Identity on yleiseurooppalainen, patrioottinen nuorisoliike, määrittelee Sellner.

– Haluamme säilyttää eurooppalaisen identiteetin, jota siirtolaisvyöry ja islamisaatio uhkaavat. Taistelemme niitä vastaan.

Itävaltalainen identitaariaktivisti Martin Sellner wieniläisessä kahvilassa. Kuva: Yle / Aki Lahtinen

Hipsterit barrikadeilla

Identitaarien aktivistit ovat leimallisesti nuoria, koulutettuja ja trendikkäitä. Heitä ivataankin usein ”hipsterioikeistoksi” tai ”hipsterinatseiksi”.

Ranskasta lähtenyt identitaariliike toimii aktiivisesti Saksassa, Italiassa ja Itävallassa. Nyt se on leviämässä Britanniaan, Irlantiin, Hollantiin, Tshekin tasavaltaan ja Unkariin.

Teemme uskaliaita tempauksia, joilla ilmaisemme näkemyksemme. Viemme banderolleja talojen katoille ja herätämme huomiota.

Martin Sellner

Identitaarit käyttävät kaikkialla samantyyppistä nimeä: Generation identititàire, Generazione Identitaria, Identäre Bewegung. Myös logot, tunnukset ja värit ovat samoja. Yhteinen tunnus on lambda, joka antiikin aikoina koristi spartalaisten soturien kilpiä.

Generation Identity vetoaa nuoriin ja koulutettuihin aktivisteihin. Liikettä kutsutaankin hipsterioikeistoksi. Kuva: EPA / Carsten Koall

Liike toimii ikään kuin franchising –periaatteella: brändi on yhteinen, toteutus paikallinen. Rahoituksen identitaarit sanovat kokoavansa yksittäisiltä tukijoilta.

Vasemmistolta omittu strategia

Martin Sellner sanoo, että identitaariliike on ottanut oppia vasemmistolta ja ympäristöliikkeiltä. Avainsana on aktivismi.

– Teemme uskaliaita tempauksia, joilla ilmaisemme näkemyksemme. Viemme banderolleja talojen katoille ja herätämme huomiota. Väkivallaton aktivismi on väline, jolla yritämme avata keskustelua, muuttaa politiikkaa ja pysäyttää siirtolaisvyöryn ja islamisaation, sanoo Sellner.

Sellner itse on kivunnut Wienin Burgtheaterin katolle kiinnittämään banderollin ”Hurskastelijat” ja kaatanut tekoverta Itävallan vihreiden puoluetoimiston katonharjalle protestina Pariisin terrori-iskuille. Keisarinna Maria Theresian patsaan Wienissä identitaarit pukivat burkhaan.

– Strateginen tavoitteemme on aktivoida hiljainen enemmistö, tuoda heidät kaduille osoittamaan, että he eivät hyväksy Euroopassa tapahtuvaa muutosta. Banderolli talon katolla voi olla tehokkaampi kuin vaalivoitto, kiteyttää Sellner.

Identitaarit kiinnittivät Wienin Burgthetarin katolle banderolline: "Hurskastelijat". Kuva: Kuvakaappaus Generation identityn videolta.

Sellner toimi yhtenä nokkamiehenä myös viime elokuun Misson Defend Europe –kampanjassa, jossa identitaarit vuokrasivat joukkorahoituksella laivan ja purjehtivat Libyan edustalle. Tavoitteena oli tarkkailla kansalaisjärjestöjen alusten pelastustoimintaa ja tehdä propagandaa siirtolaisreitin katkaisemiseksi.

Asuntoni on infosodan päämaja, jossa teen videoita, vlogeja ja grafiikkaa ja kommunikoin suoraan ihmisten kanssa.

Martin Sellner

– Halusimme osoittaa, että hengenpelastus ja ihmissalakuljetus ovat kaksi eri asiaa.

Kaikki aktivismi ladataan verkkoon.

– Salainen aseeni on kamera. Se on aina ladattu ja valmiina, kehaisee Sellner.

– Asuntoni on infosodan päämaja, jossa teen videoita, vlogeja ja grafiikkaa ja kommunikoin suoraan ihmisten kanssa.

”Eurooppalaisten me-henki on uhattuna”

Sellner määrittelee eurooppalaisen identiteetin kulttuuriksi, historiaksi ja perinteiksi. Erityisen tärkeä on ylisukupolvinen me-henki.

– Juuri meidät Kaarle Martel pelasti maureilta Toursin taistelussa, juuri me loimme klassisen musiikin, valistuksen ja filosofian. Tämä me-henki on eurooppalaisten yhteinen, mutta nyt se on uhattuna, kuvaa Sellner.

Hän myöntää, että Eurooppaan on aina vaeltanut uusia ihmisiä, jotka voivat omaksua yhteisen identiteetin, mutta vain pienessä mittakaavassa. Yksilöt voivat sulautua, mutta eivät kokonaiset kansat.

Identitaarit pelkäävät, että laajamittainen maahanmuutto johtaa viime kädessä väestön vaihtumiseen. Kuvassa musliminaisia Berliinissä. Kuva: Shutterstock

Identitaarit pelkäävät, että laajamittainen maahanmuutto vieraista kulttuureista, kuten islamilaisista maista, johtaa väestönvaihtoon, joka tuhoaa eurooppalaisen identiteetin, demokratian ja yksilönvapauden.

– Euroopan suurkaupunkien nuorisosta näkee, että väestönvaihto on jo arkipäivää ja muuttaa kulttuuria. Ääri-islamista on tulossa coolia. Muutaman vuosikymmenen päästä Euroopan kaupunkeja ei enää tunnista, sanoo Sellner.

– Euroopan kielten, perinteiden, uskontojen ja kulttuurien yhteisö ei kestä väestönvaihtoa.

Tutkijat: Vanhan Euroopan vartiokaarti

Äärioikeiston tutkijoiden mukaan Generation Identity ei ole keskusjohtoisesti organisoitu järjestö, vaan pikemminkin yhteisen ideologian inspiroima samanmielisten liike.

– Identitaariliike on ideologisesti vastajihadistinen, monikulttuurisuudenvastainen, nationalistinen ja ulossulkevan oikeistopopulistinen, luonnehtii tohtorikoulutettava Niko Hatakka Turun yliopistosta.

Minusta Generation Identity on uusfasistinen järjestö. Ne haluavat saada maahanmuuttajat, muslimit ja pakolaiset tuntemaan olonsa hermostuneeksi.

vasemmistoaktivisti Jakob

Hatakan mukaan identitaarit eivät pyri poliittiseksi puolueeksi, vaan vaikuttavat verkon, journalistisen julkisuuden ja suoran toiminnan kautta. Tutkijatohtori Tommi Kotonen Jyväskylän yliopistosta on samaa mieltä.

– Generation Identity mieltää itsensä niin sanotusti metapoliittiseksi toimijaksi eli se ei pyri vaikuttamaan suoraan poliittiseen päätöksentekoon, vaan toimii kulttuurisena liikkeenä, sanoo Kotonen.

Tutkijoiden mukaan identitaariliike yhdistää maahanmuuttovastaisia ja kulttuurikonservatiivisia toimijoita. Kuva: EPA / Carsten Koall

Sekä Hatakka että Kotonen muistuttavat, että identitaarit tukevat samoja tavoitteita ajavia poliittisia puolueita, kuten Saksan Alternativ für Deutschland –puoluetta, Ranskan Kansallista rintamaa ja Itävallan Vapauspuoluetta.

Hatakan mukaan identitaarien arvomaailma on muukalaisvastaisuuden ohella kulttuurikonservatiivinen.

– He ajavat esimerkiksi perinteisiä sukupuolirooleja, konservatiivista perhemallia ja kansallista itsemääräämisoikeutta.

Natseja vai ei?

Wienin yliopiston edustalla päivystää antifasistien infopiste. Lentolehtisiä jakava vasemmistoaktivisti Jakob pitää identitaareja yksiselitteisesti uusnatseina.

– Minusta Generation Identity on uusfasistinen järjestö. Se haluaa luoda fasistiryhmän, joka jalkautuu kaduille. Ne haluavat saada maahanmuuttajat, muslimit ja pakolaiset tuntemaan olonsa hermostuneeksi, sanoo Jakob.

Wieniläinen vasemmistoaktivisti Jakob pitää identitaareja uusfasistisena liikkeenä. Kuva: Yle / Aki Lahtinen

– Ne eivät käytä natsisymboleita ja pitävät hakaristin sijasta lambdaa. Mutta tekstien sisältö on ihan samaa kuin Hitlerillä. Ne haluavat yhden puhtaan rodun ja muut pitäisi hävittää, Jakob jatkaa.

Martin Sellner myöntää, että hänellä itselläänkin on uusnatsitausta, mutta sanoo, että se on taakse jäänyttä aikaa.

– Aloitin nuorena uusnatsiliikkeissä, koska vaihtoehtoja ei ollut. Kun nuori patriootti haluaa aktivoitua ja jalkautua, ainoa vaihtoehto on ollut marginaalisissa ääriliikkeissä, sanoo Sellner.

Sellnerin mukaan identitaariliike pitää nyt hajurakoa uusnatseihin.

– Emme halua ryhmiimme sellaista ajattelua. Jos joku toimii sillä tavalla, heitämme hänet ulos.

Niin johdossa kuin kannattajakunnassakin on nykyisiä ja entisiä uusnatseja, mutta liikkeen ideologit pyrkivät tietoisesti ja aktiivisesti välttämään assosioitumista kansallissosialismiin.

Niko Hatakka

Sellner vakuuttaa uskovansa kaikkien ihmisten tasa-arvoon ja yhtäläisiin oikeuksiin.

– Yksikään kulttuuri ei ole ylivertainen, emmekä pidä mitään ihmisryhmää syypäänä kaikkeen pahaan. Vastustamme maahanmuuttojärjestelmää ja monikulttuurisuusideologiaa, sanoo Sellner.

Tutkijat: Tavoitteena salonkikelpoisuus

Suomalaistutkijat eivät pidä identitaareja suoraviivaisesti uusnatseina, vaikka kytkentöjä löytyykin.

– Generation Identity kuuluu ”uuden oikeiston” liikkeisiin, joissa pyritään hyvinkin tietoisesti tekemään pesäeroa uusnatsismiin tai vanhakantaiseen kansallissosialismiin. Uusi oikeisto pyrkii löytämään pelitilaa uusnatsististen ja oikeistopopulististen ryhmien välimaastossa. He haluavat saattaa omia ideoitaan politiikan valtavirtaan, ja uusnatsistiset liikkeet koetaan tässä pikemminkin haitaksi kuin hyödyksi, sanoo tutkijatohtori Tommi Kotonen.

– Niin johdossa kuin kannattajakunnassakin on nykyisiä ja entisiä uusnatseja, mutta liikkeen ideologit pyrkivät tietoisesti ja aktiivisesti välttämään assosioitumista kansallissosialismiin. He pyrkivät esiintymään salonkikelpoisina korostamalla väkivallattomuutta, puhumalla rodun sijasta kulttuureista ja pyrkimällä irtautumaan rasismisyytöksistä, arvioi tohtorikoulutettava Niko Hatakka.

Välinäytös Pariisissa: Poliisi kielsi mielenosoituksen

Generation Identityn voimannäytös piti kokea Pariisissa marraskuun lopussa. Liike oli kutsunut koolle yleiseurooppalaisen mielenosoituksen kaupungin keskustaan, La Motte–Piquetin metroaseman tuntumaan.

Päivää ennen ilmoitettua aikaa poliisi kielsi mielenosoituksen. Syynä oli uhka yleiselle turvallisuudelle.

Poliisi kielsi identitarien mielenosoituksen Pariisissa. Mellakkapoliisi miehitti mielenosoituspaikan vahvoin voimin. Kuva: Yle / Aki Lahtinen

Väkivaltaisuuksien uhkaa kasvatti etenkin se, että antifasistit ilmoittivat pitävänsä vastamielenosoituksen ja estävänsä identitaarien marssin.

Identitaarit valittivat kiellosta oikeusistuimeen. Mielenosoitusten kieltäminen on Ranskassa harvinaista. Oikeus hylkäsi valituksen.

Sovittuna aikana paikalla nähtiin vaikuttava joukko mellakkapoliiseja kymmenine ajoneuvoineen sekä median edustajia, jotka odottivat jotakin tapahtuvaksi kiellosta huolimatta.

Ryhmä identitaareja ilmaantuikin banderolleineen ja savupommeineen, mutta toiselle puolelle Pariisia Bataclan -teatterin edustalle, syksyn 2015 verisen terrori-iskun näyttämölle.

Seuraavaksi suureksi nuorisoliikkeeksi nousee joko Generation Identity tai sitten jihadismi.

Martin Sellner

Vihapuhesyytteitä ja lakkauttamiskanteita

Martin Sellnerin mielestä identitaarien vastustajat yrittävät tukahduttaa liikkeen juridisin keinoin ja viranomaistoimin.

– Heidän argumenttinsa eivät riitä, joten heidän ainoa keinonsa on kieltää asioita, sanoo Sellner.

Sellner itse joutuu vastaamaan oikeudessa vihapuhesyytteeseen levitettyään ”Islamisaatio tappaa” –banderollin vihreiden puoluetoimiston katolle.

Martin Sellner joutuu vastaamaan oikeidessa vihapuhesyytteeseen. Kuva: Yle / Aki Lahtinen

Itävallassa on vireillä myös lakkauttamiskanne identitaariliikettä vastaan. Sellner uskoo hankkeen kääntyvän liikkeen voitoksi.

– Totalitaarisen hallinnon naamiot putoavat, ja se tulee nostattamaan huikean solidaarisuuden aallon, uskoo Sellner.

Antifasisti Jakob ei usko tähän visioon.

– Ihmiset eivät samaistu tähän liikkeeseen, hän sanoo.

Valtaako identitaariliike Euroopan?

Martin Sellner kumppaneineen rakentaa identitaarien kansainvälistä verkostoa.

– Seuraavaksi suureksi nuorisoliikkeeksi nousee joko Generation Identity tai sitten jihadismi.

– Uskon, että olemme yleiseurooppalaisen patrioottisen liikkeen nousun äärellä, ja sen vuoksi kierrän puhumassa eri maissa. Palasin juuri Britanniasta, olen ollut Norjassa, menen Tanskaan ja haluaisin tulla myös Suomeen, sanoo Sellner.

Hänellä ei ole vielä kontakteja Suomeen, mutta hän sanoo ihailevansa suomalaisten isänmaallisuutta.

Identitaarit yrittävät rakentaa verkostoa eri puolille Eurooppaa. Tutkijat epäilevät liikkeen leviämispotentilaalia. Kuva: EPA / Carsten Koall

Tutkijat ovat epäileviä.

– On mahdollista, että Generation Identity onnistuu yhdistämään joukkoja laajemminkin oikeistopopulismista äärioikeistoon, mutta se riippuu oikeistokentän kehityksestä, arvelee Tommi Kotonen.

Suomesta löytyy niukalti pelitilaa identitaareille.

– Ideologisesti samankaltaisia ja huomattavasti suositumpia samaistumisen kohteita on löytynyt esimerkiksi hommalaisuudesta, halla-aholaisesta perussuomalaisuudesta, Soldiers of Odinista ja yksittäisistä liikkeistä, kuten Suomi ensin ja Rajat kiinni, sanoo Niko Hatakka.

Hatakan mukaan tilanne saattaa kuitenkin muuttua, jos identitaarien tunnukset omaksutaan Euroopassa ikään kuin kansallisten toimijoiden ylikansallisina tunnuksina.

Lisää Generation Identity -liikkeestä Perjantai-dokkarissa Nuori, trendikäs – ja äärioikealla:

Generation Identity

Suosittelemme sinulle