Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Parkkitalon ei tarvitse olla betonikolossi – Jyväskylän uusi pysäköintitalo yllättää taiteella

Moderni ja tavanomaista tyylikkäämpi pysäköintitalo avautuu Jyväskylän uusimpaan kaupunginosaan Kankaalle perjantaina.

Pysäköintitalon naapuriin valmistuu tornitalo opiskelijoille.
Pysäköintitalon naapuriin valmistuu tornitalo opiskelijoille. Kuva: Arvo Vuorela / Yle
Arvo Vuorela
Avaa Yle-sovelluksessa

Seitsemänkerroksisessa P-Pergamentissa on kiinnitetty paljon huomiota rakennuksen sulautumiseen Kankaan historialliseen paperitehdasmiljööseen. Sekä parkkitalon ulkopuolelta että sisäpuolelta löytyy taidetta, joka on osa Kankaan prosenttikulttuurin taidekokonaisuutta.

Pysäköintitalon julkisivuja hallitsee älykäs ja suuri taideteos. Taiteilijat Jaakko Niemelä ja Helena Hietanen suunnittelivat talon kahdelle julkisivulle yli 2000 neliömetrin kokoisen teoksen. Sen aiheena ovat Jyväskylän historia ja vanhat kartat. Teos herää eloon pimeän tullen, kun taidehankintaan kuuluva, ohjelmoitu julkisivuvalaistus käynnistyy.

Ohjelmoitu valaistus herättää pysäköintitalon pinnan eloon pimeällä.
Ohjelmoitu valaistus herättää pysäköintitalon pinnan eloon pimeällä. Kuva: Arkkitehtipalvelu Oy

Sisätilan taiteesta vastaa taiteilija-arkkitehti Kaisa Berry. Hänen työnsä tuo mittakaavaltaan suureen betonitilaan iloa värin ja grafiikan keinoin. Jokaisen kerroksen seinälle ja lattiaan maalataan teokset, jotka jatkavat julkisivujen karttateemaa. Lattiapintoihin maalattavat kuviot ovat pieniä yllätyksiä suuressa kokonaisuudessa. Teokset julkistetaan virallisesti Valon päivänä 3. helmikuuta.

Pihat vapaiksi autoista

Lähes koko Kankaan alueen pysäköinti on haluttu järjestää tässä vaiheessa yhteen pysäköintitaloon, jotta piha-alueet voidaan kokonaan rauhoittaa ihmisten käyttöön.

Kankaan pysäköintitalon koko on lähes 20 000 kerrosneliötä ja se palvelee sekä Kankaan alueen asukkaita, että siellä työskenteleviä ihmisiä. Parkkitalossa on yhteensä 622 pysäköintipaikkaa.

Parkkitalon sisätilan taiteesta vastaa taiteilija-arkkitehti Kaisa Berry.
Parkkitalon sisätilan taiteesta vastaa taiteilija-arkkitehti Kaisa Berry. Kuva: Kaisa Berry/Berry Creative

Estetiikan lisäksi pysäköintitalon suunnittelussa ja toteutuksessa on kiinnitetty huomiota nykyaikaiseen teknologiaan ja entistä sujuvampaan pysäköintiin.

Jokaisesta parkkiruudusta löytyy oma sähköpistoke, jota voi käyttää sähköauton lataamiseen tai moottorin lämmittämiseen. Pistokkeita ohjataan älypuhelimen sovelluksella. Rekisteröitynyt käyttäjä lataa sovellukseen rahasaldon, joka vähenee sähkön käytön mukaan.

Sisään- ja ulosajoa helpottaa automaattinen rekisteritunnistusjärjestelmä. Pysäköintimaksun voi suorittaa automaattikassaan tai pois lähtiessä ulosajopuomilla pankkikortilla.  P-Pergamentista löytyy myös SPOT Your Car-palvelu, jonka avulla auto löytyy pysäköintitalosta nopeasti ja helposti.

Suosittelemme