Hyppää sisältöön

Kauppahihna rullaa vuorokauden ympäri hypermarketeissa: Yöllä myydään sekä pizzaa että kinkkua

S-ryhmän hypermarketit ovat auki läpi jouluviikon aina aattoiltaan saakka. Kesko laajentaa aukiolojaan joulun tienoilla, mutta ei pidä kauppoja auki yöllä.

Yle Uutiset Pirkanmaa: Yöostoksilla marketissa
Yle Uutiset Pirkanmaa: Yöostoksilla marketissa
Mari Vesanummi

Kalevan Prismassa Tampereella on tehty jo kolme yötä töitä putkeen. Puoli kuuden jälkeen maanantain varhaisaamuna ei montaa asiakasta kaupassa ollut, mutta henkilökuntaa oli paikalla runsaasti täyttämässä hyllyjä. Pirkanmaan suurin hypermarket on auki jouluaattoon asti vuorokauden ympäri.

Prisma Kalevan toiminnasta vastaava ryhmäpäällikkö Mikko Mäki on kokeilusta innoissaan ja uskoo laajennetun aukiolon löytävän yleisönsä.

– Vielä nämä ensimmäiset yöt ovat olleet rauhallisia, mutta uskoisin joulun lähestyessä vipinän lisääntyvän. Ensimmäisenä viikonloppuna oli paljon yönkulkijoita ostamassa energiajuomia ja pakastepizzoja.

Koko Suomessa on 9 Prismaa auki läpi yön jouluviikolla ympäri maata. Oulussa pidetään auki peräti kahta markettia. Helsingissä kokeiltiin viime jouluna ympärivuorokautista aukioloa. Se havaittiin hyväksi, ja nyt Kannelmäen Prisma on ollut vuoden verran auki 24 tuntia vuorokaudessa.

Aamuvarhain puoli seitsemän tienoilla Kalevan myymälässä poikennut Reijo Kärkelä saapui Nokialta etsimään lapsenlapselleen joulun hittilahjaa.

– Tätä ei ollut muissa liikkeissä, hyvä kun löytyi. Olin liikkeellä kyllä täälläpäin muutenkin, Kärkelä kertoo.

Reijo Kärkelä Kalevan Prismassa
Reijo Kärkelä metsästi lapsenlapselleen joululahjaa. Ostosreissu aamulla puoli seitsemän jälkeen tuotti tulosta. Kuva: Mari Vesanummi / Yle

Vanhempi herrasmies valitsi pakastealtaasta kinkkua. Hän sai tehdä rauhassa valintaansa, mitä nyt toimittajaa piti häätää kauemmaksi.

Puolta tuntia myöhemmin vastaan tuli Laura Saraceno, jonka kärryistä löytyi myös palapeli.

Oli ihan semmonen seikkailun tunnelma, kun pääsi ihan yksin tuolla kulkemaan.

Laura Saraceno

– Tässä tuli kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Olen työpaikan kahvitteluvastaavana tänään, mutta tuli vastaan yksi joululahjakin.

Harvoin on Prismassa niin autiota kuin oli Saracenon kauppareissulla.

– Just mietin, kun tuolta typötyhjästä autotallista tuli, että tämä on ihan uskomatonta. Oli ihan semmonen seikkailun tunnelma, kun pääsi ihan yksin tuolla kulkemaan, Saraceno nauroi.

Laura Saraceno Kalevan Prismassa
Laura Saraceno pistäytyi kaupassa ennen töitä. Pysäköinti tyhjään parkkihalliin oli erikoinen elämys. Kuva: Mari Vesanummi / Yle

Henkilökuntaa sai helposti

Kymmenkunta työläistä on painanut hommia koko yön, suurempi joukko on tullut viideksi täydentämään tarjontaa.

Yövuoroihin kutsutaan vapaaehtoisia, eikä pulaa tekijöistä tullut. Maiju Viitala oli töissä sunnuntain ja maanantain välisen yön kello 23 alkaen aamuseitsemään.

En ehkä pidempään jaksaisi [yötöitä] kuitenkaan, ehkä kroppa alkaisi reagoida.

Maiju Viitala

– Tää on kiva kokemus. Kun on 27 vuotta ollut kaupassa töissä, ja nyt saa tehdä tätä yövuoroakin. En ehkä pidempään jaksaisi kuitenkaan, ehkä kroppa alkaisi reagoida.

Maiju Viitala Kalevan Prisman kassalla
Maiju Viitala on kolme yötä putkeen töissä kassalla ja hyllyttämässä. Pätkänä se menee hauskana kokemuksena, mutta vakiyötöihin Viitala ei haluaisi. Kuva: Mari Vesanummi / Yle

Pirkanmaalla ei ole muita ympärivuorokautisia hypermarketteja, mutta Lielahdessa ja Nokialla venytetään aukiolot jouluviikolla puoleen yöhön.

Tampereen Kalevan Prismassakin ympärivuorokautinen aukiolo rajoittuu näillä näkymin joulun aikaan.

Mikko Mäki Kalevan Prismassa
Kalevan Prisman ryhmäjohtaja Mikko Mäki ei usko, että ympärivuorokautinen aukiolo laajenee joulusesongin ulkopuolelle. Kuva: Mari Vesanummi / Yle

– Totta kai otetaan tästä opit ja kokemukset, mutta tällä hetkellä ei ole suunnitelmia, että jatkettaisiin myöhemmin, Mikko Mäki kommentoi.

Keskon K-supermarketketjujohtaja Ari Sääksmäki kertoo, että Keskon liikkeissä jokainen kauppias vastaa itse aukioloista. Joulun laajennetut aukiolot venyttävät työvuoroja sekä aamusta että illasta.

– Seuraamme toki tilannetta, mutta asiakkaiden palautteen perusteella ei laajaa tarvetta yöaukiololle ole, Sääksmäki sanoo.

Suosittelemme sinulle