Hyppää sisältöön

Rinne ruttaa alkoholilain – Saarikko lupaa Alkon monopolin säilyvän

Oppositio kauhistelee terveysvaikutuksia ja pelkää Alkon monopolin puolesta.

Kaksi miestä katselevat olut valikoimaa Alkossa.
Uusi laki tuo nykyistä vahvemmat juomat vähittäiskauppoihin. Kuva: Petteri Sopanen / Yle
Vesa Sundqvist,
Matti Koivisto

Suurimman oppositiopuolueen SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne pitää vähittäiskaupassa myytävien juomien alkoholipitoisuuden ylärajan nostamista 5,5 prosenttiin huonona ratkaisuna kansantalouden ja kansanterveyden kannalta.

Rinteen mukaan eduskunta päätti prosenttirajan nostosta vaikka se asiantuntijoiden mukaan lisää alkoholin terveyshaittoja ja poliisin henkilöstötarpeita.

– Ymmärrän hyvin, että normaalioloissa alkoholia käyttäville ihmisille on kiva, että kaupasta saa keskiolutta vahvempaa olutta tai muita juomia, mutta kun päättäjän pitää ajatella kokonaisuutta. Tämä on kansantalouden kannalta järjetön ratkaisu. Tämä on myös kansanterveyden kannalta huono ratkaisu, sanoo Rinne.

Rinne pitää huonona myös sitä, että laki ei riittävän selvästi kiellä alkoholin etämyyntiä, toisin sanoen alkoholin ostamista esimerkiksi verkossa ulkomailta niin, että myyjä vastaa tuotteen kuljetuksesta kuluttajalle Suomeen.

– Eduskunnan perustuslakivaliokunta totesi lausunnossaan, että jos ei ole kieltoa ja rangaistuksia, ei kieltoa ole oikeasti olemassa, Rinne toteaa.

Alkotaxi parkissa Sörnäisten rantatiellä.
Virolainen Alkotaxi koettelee nykyisen alkoholilain rajoja. Ratkaisua etämyynnin laillisuuteen odotetaan korkeimmalta oikeudelta. Kuva: Anna Eksymä / Yle

Helsingin hovioikeus on tehnyt vanhan lain nojalla päätöksen, jossa etämyynti tuomittiin rikokseksi. Päätöksestä odotetaan korkeimman oikeuden ratkaisua. Rinne epäilee, että tuomittavuus voi saada uuden käänteen, jos uudessa laissa ei säädetä etämyyntiä rangaistavaksi.

Hallitus on luvannut selvittää etämyynnin kiellon pikaisesti, mutta Rinne epäilee sen kestävän kuukausia. Sillä aikaa voi Rinteen mukaan käynnistyä kehitys, jossa Alkon yksinoikeus väkevien juomien vähittäiskauppaan häviää.

– Se saattaa johtaa siihen, että Suomen alkoholipolitiikan perusta rapautuu. Me emme enää hallitse sitä kokonaisuutta väkevien viinojen myynnissä, jota tähän asti on pystytty tekemään Alkon monopolin kanssa, sanoo Rinne.

Rinne epäilee myös, että EU:n Suomelle nimenomaan kansanterveydellisillä perusteilla myöntämä poikkeuslupa Alkon monopoliin on vaarassa, jos alkoholilaki näyttää enemmän elinkeinopolitiikalta kuin kansanterveyden turvaamiselta.

– Tässä ajetaan suomalaiseen yhteiskuntaan markkinamallista alkoholipolitiikkaa. Tämä on kokoomuksen politiikan jatkoa alkoholipuolelle, laukoo Rinne.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko ja kansanedustaja Antti Rinne (sdp) eduskunnan suullisella kyselytunnilla, 14. joulukuuta
Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko ja kansanedustaja Antti Rinne (sdp) eduskunnan suullisella kyselytunnilla, 14. joulukuuta. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Saarikko: Alkon monopoli säilyy

Perhe ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) sanoo, että eduskunnan tiukka 98 – 94 äänestystulos vähittäiskaupoissa myytävien alkoholijuomien alkoholiprosentin ylärajan korottamisesta kertoo suomalaisten jakautumisesta suhtautumisessa vahvempien alkoholijuomien saatavuuteen.

Saarikko myöntää, että päätös tehtiin asiantuntijoiden varoituksista huolimatta, eikä hallitus hänen mukaansa missään vaiheessa kiistänyt sitä, että ratkaisusta seuraa esimerkiksi terveyshaittoja.

Saarikko sanoo pitävänsä kuitenkin merkittävänä asiana, että alkoholilaista on saatu aikaan ratkaisu sen jälkeen, kun sitä on yritetty turhaan saada aikaan useamman vaalikauden ajan.

– Jonkinmoinen osoitus suomalaisen yhteiskunnan päätöksentekokyvystä kuitenkin on, että meillä on valmis alkoholilainsäädäntö. Siitä eniten ovat puhuttaneet oluen prosentit, mutta oikeasti tässä tehtiin myös iso uudistus norminpurkuun ja lainsäädännön yksinkertaistamiseen. Pitää muistaa, että laki, joka nyt vielä on voimassa, piti sisällään pykäliä kieltolain vuoden 1932 ajalta. Laki todella oli uudistuksen tarpeessa, sanoo Saarikko.

Saarikko ei pidä Rinteen tapaan isona ongelmana sitä, että alkoholin etämyyntiä ei erikseen määrätä laissa rangaistavaksi. Hänen mukaansa hallitus vahvisti lain perusteluissa sitä, että tähän asti lainsäädäntöä on oikeusasteissa tulkittu niin, että etämyynti ei ole sallittua.

Etämyynnistä nousseen huolen vuoksi Saarikko sanoo hallituspuolueiden eduskuntaryhmien puheenjohtajien päättäneen, että siitä sorvataan selkeämmin rajoittava pykälä.

– Ensi viikolla asetan työryhmän, johon tulee edustaja muun muassa verottajalta ja Tullista tämän monimutkaisen kysymyksen ratkaisemiseen niin, että päättäjät täällä voivat olla vakuuttuneita siitä ison yhteisen tahdon säilymisestä, että Suomessa jatkossakin on Alkon monopoli, Saarikko lupaa.

Saarikon mukaan Alkon monopolin turvaamisesta on sovittu jo hallitusta perustettaessa. Hän myöntää, että matkan varrella asiasta on ollut poliittisia erimielisyyksiä, jotka on nyt saatu ratkaistua. Saarikon mukaan asian ratkaisua vaikeuttaa muun muassa se, että siinä on varmistettava muun muassa EU:n Alkolle myöntämän monopoliaseman säilyttäminen.

Lue myös:

Pekka Puska arvostelee kovin sanoin oman puolueensa toimintaa alkoholiäänestyksessä: "Vastoin keskustalaista ideologiaa"

Alkoholilaki viimeinen pisara: Mikael Jungner erosi SDP:stä– "Tämä ei ole enää se puolue, josta aikoinaan innostuin"

Suosittelemme sinulle