Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Kuntien sähköyhtiö jyräsi matkailuyrittäjien haaveet Rovaniemellä

Kuntien sähköyhtiö Rovakaira on selättämässä matkailuyritysten toiveet Napapiirin asemakaavan valmistelussa. Alun perin sähköyhtiön varastoalue oli määrä muuttaa matkailurakentamisen alueeksi.

Napapiirin matkailualuetta. Poro- koiravaljakko- ja maastopyöröeiteille varattujen metsien keskellä oleva lumen peittämä kenttä on Rovakaira oy:n varastoaluetta. Rovaniemi 13.12.2017
Napapiirin matkailualuetta. Poro- koiravaljakko- ja maastopyöröeiteille varattujen metsien keskellä oleva lumen peittämä kenttä on Rovakaira oy:n varastoaluetta. Rovaniemi 13.12.2017 Kuva: Uula Kuvaja / Yle
Tapani Leisti
Avaa Yle-sovelluksessa

Rovaniemen kaupunki valmistelee uutta asemakaavaa Napapiirin alueen laajenevalle matkailulle. Matkailualueen keskelle on jäämässä Rovaniemen, Sodankylän ja Kittilän kuntien omistaman sähköyhtiö Rovakairan vanha varastoalue.

Kaavavalmistelun tavoite oli alun perin tavoite osoittaa Rovakairan tontti matkailurakentamiselle ja siirtää sähköyhtiö sopivalle teollisuusalueelle. Toisin on käymässä. Kunnallispoliitikkojen hallitsema Rovakaira Oy aikoo siirtää pääkonttorinsa keskustan vuokratiloista juuri tuolle Napapiirin tontille. 

Virkamies- ja poliitikkolähteiden mukaan Rovakairan siirto teollisuusalueelle kaatui, koska yhtiön vaatima hinta siirrolle oli useita miljoonia euroja.

Asemakaavaehdotuksessa Rovakairan omistamaa neljän hehtaarin varastoaluetta ympäröivät metsäkaistaleet on osoitettu ohjelmapalveluiden kuten poro-, husky- ja maastopyöräreittien alueiksi kaavamerkinnöillä MU-1 ja MU-2.

Rovakairan varastoalue on tasainen neljän hehtaarin suuruinen kenttä. Sinne on varastoituna muun muassa kaapelikeloja ja vanhoja puhelintolppia sekä kenttätyöntekijöiden sosiaalitilojen rakennus ja huoltohalli.

Rovakairan toimitusjohtajan Tapio Jalosen mukaan yhtiö rakentaa varastoalueelle oman pääkonttorin ja muuttaa pois Rovaniemen keskustasta kauppakeskus Revontulesta vuokratiloista.  

– Me haluamme keskittää konsernin toiminnan samalle alueelle. Se tuo vääjäämättä hyötyjä toiminnassa, Jalonen sanoo.

Jalosen mukaan Napapiirin alue on logistisesti ylivoimainen sähköverkkoyhtiön kannalta kun se palvelee Sodankylää ja Kittilää. Napapiirille siirtyvät kymmenen Rovakairan työntekijät käyttäisivät Jalosen mukaan alueen ravintoloiden palveluita.

Jalosen mukaan alustavasti on pohdittu alueen ilmeeseen sopivaa pääkonttoria, jollainen hänen mielestään on hirsirakennus. Pinta-ala olisi 800 neliön luokkaa. 

Lapin Safarit: Rovakairan tontti olisi luonteva matkailulle

Rovaniemen kaupunginhallitus hyväksyi joulukuun 4. päivänä Rovakairan toivoman kaavaehdotuksen. Ehdotus pannaan kohta nähtäväksi ja siitä voi tehdä muistutuksia. valtuuston hyväksyttäväksi Napapiirin asemakaavauudistus on määrä viedä ensi vuoden puolella.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Liisa Ansala (kesk.) istuu myös Rovakairan hallituksessa ja jääväsi siten itsensä kaavan käsittelystä, mutta kertoo oman näkemyksenä asiasta.

– En itse näe sitä ongelmana ja sitten kun tässä kaavassahan velvoitetaan myös maisemoimaan sitä Rovakairan tulevaakin rakentamista, että sen täytyy sitten sopia yhteen matkailullisten arvojen kanssa, Ansala sanoo.

Kaavaehdotuksessa Rovakairan alue määrätään ympäröitäväksi aidalla ja alueelle pitäisi istuttaa myös puita.

Useita matkailuyrityksiä edustavan Napapiirin osuuskunta on kannattanut sähköyhtiön alueen siirtoa matkailukäyttöön. Samaa mieltä on suurimman ohjelmapalveluyrityksen Lapin Safareiden toimitusjohtaja Jyrki Niva.

– Minusta se olisi luonteva suunta kasvaa sille matkailualueelle se Rovakairan tontti ja toivoisin, että Sodankylän, Kittilän ja Rovaniemen kaupungin päättäjät, jotka omistavat Rovakairan, löytäisivät siitä järkevän ratkaisun, Niva sanoo.

Rovaniemen kaupunginhallituksen 4. joulukuuta hyväksymä uusin Napapiirin asemakaavan muutosehdotus liitteineen löytyy täältä.

Suosittelemme sinulle