Hyppää sisältöön

Puolustusvaliokunnan Kanerva: Tutkinnan lisäksi vuoto vaatii muutoksia luottamuksellisten tietojen suojaan

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Kanervan mukaan vuoto vauhdittaa uuden tiedustelulain säätämistä.

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva.
Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva
STT–Yle

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanervan (kok) mukaan salaisten asiakirjojen vuotaminen Helsingin Sanomille vaatii muutoksia siihen miten asiakirjat turvataan paremmin kybermaailmassa.

Vuoto pitää tutkia myös turvallisuussalaisuuden paljastamisrikoksena.

– Tämä noteerataan Richterin asteikolla vakavaksi asiaksi, Kanerva vakuuttaa.

Kanervan mukaan nyt julkisuuteen tullut materiaali on sellaista, joka ei ole ollut eduskunnan käsittelyssä.

–  Ei ole minun käsieni kautta kulkenut missään kohtaa mikään näistä papereista. Kun systeemi on ylipäätäänkin sellainen, että nämä eivät kulje eduskuntaan. On luonnollista, että ei minulla ainakaan ole, ja väittäisin, että ei muillakaan eduskunnassa ole ollut näitä asiakirjoja nähtävänään, Kanerva selvittää.

Asiakirjaturvallisuus mietintään

Kanervan mukaan vuodon täytyy johtaa rikostutkinnan lisäksi myös muihin muutoksiin.

– Tämän on pakko siirtyä rikostutkintaan ja selvittelyyn siitä, mitä tästä saadaan puristettua irti. Se ei liene täysin mahdotonkaan tehtävä, koska tutkittavien piiri on identifioitavissa helposti.

–  Kun valtakunnan turvallisuuden kannalta olennaisia tietoja vuotaa taivaan tuuliin, niin sen täytyy johtaa joihinkin muutoksiin siinä, miten tällaisissa kybermaailman olosuhteissa turvataan tiedot.

Kanervan mukaan vuodon täytyy myös heijastua olennaisella tavalla vuoden alkupuolella käytävään valmisteluun uuden tiedustelulain säätämisestä.

Kanervan mukaan eduskunnan puolustusvaliokunta on menossa Viestikoekeskuksen kotipaikalle Tikkakoskelle. Vierailusta oli päätetty jo ennen vuotoa.

– Valiokunta oli aikatauluunsa rakentanut vierailuvalmistelun Tikkakoskelle muutenkin, koska käymme siellä tutustumassa Ilmavoimiin. Vierailun on määrä tapahtua tulevan kevään aikana.

Suosittelemme sinulle