Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Bitcoinit polttelevat harvan suomalaisen taskuissa

Pankkeja kiinnostaa bitcoin-teknologia.

bitcoineja
Kuva: AOP
STT
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomessa vielä harvat käyttävät virtuaalivaluutta bitcoinia. Suomen Pankin mukaan perinteinen tarkoitus eli käyttö maksuvälineenä on bitcoinin saamasta huomiosta huolimatta Suomessa vähentynyt.

– Toiminta on aika marginaalista, kuvailee digitalisaationeuvonantaja Aleksi Grym Suomen Pankista.

Tarkkaa tietoa bitcoinin käyttäjämääristä ei ole. Maailmanlaajuisesti arvioidaan, että bitcoineja omistaa 10-20 miljoonaa.

Grym kertoo, että Suomessakin kokeilijoita on joidenkin arvioiden mukaan kymmeniätuhansia. Arvioissa on paljon vaihtelua suuntaan ja toiseen. Useimmissa määrät ovat kuitenkin pieniä, ja Grym luonnehtii niitä lähinnä kokeiluiksi.

– Bitcoineja on hankittu kerran uteliaisuudesta, yhteisö on pieni, hän sanoo.

Finanssivalvonta (Fiva) kuvaa myös sijoittamista pienimuotoiseksi. Bitcoinin näkyvyys on kuitenkin ollut viime aikoina suurta ja se on yhä selvemmin kaupankäynnin väline. Grym kertoo, että maailmalla uusia sijoittajia on houkuteltu muun muassa pikavoittoja lupaavalla mainonnalla.

Ei Suomi-tuotteita mutta kyselyjä

Bitcoinin arvo on moninkertaistunut tänä vuonna. Talousasiantuntijat ovat viime aikoina kilvan varoitelleet kuplasta, joka on vaarassa puhjeta ja romahduttaa hinnan. Bitcoineilla voi keinotella ja spekuloida siinä missä muillakin hyödykkeillä.

– Kaikki merkit viittaavat siihen, että suosiossa on kyse keinottelijoista. Yleensä tämä kestää hetken, jonka jälkeen löydetään uusi kohde, Grym sanoo.

Finanssivalvonta varoittaa yksityissijoittajia liiasta innostumisesta. Bitcoin ei ole sääntelyn piirissä.

– Valvojan suurin huoli on, ymmärtävätkö yksittäiset sijoittajat riskit, sanoo Fivan johtava digitalisaatioasiantuntija Hanna Heiskanen.

Finanssisektorille ei Heiskasen mukaan ole näkyvissä riskiä, koska vakiintuneet finanssitoimijat ovat suhtautuneet virtuaalivaluuttoihin maltilla.

Suomessa toimii bitcoinien osto- ja vaihtopaikkoja, kuten Prasos, mutta esimerkiksi yhtään suomalaista sijoitustuotetta ei ole. Fiva on saanut yksittäisiä kyselyjä, mutta ne eivät ole johtaneet lupahakemuksiin.

Bitcoin-teknologia pankkien kiikarissa

Valtaosa perinteisistä pankeista ei ole innostunut tarjoamaan bitcoineihin liittyviä palveluja, arvioi Suomen Pankki.

Esimerkiksi Nordeassa bitcoin-sijoituksia ei suositella asiakkaille. Niihin liittyviä sijoitustuotteita pystyy periaatteessa hankkimaan ja rahasiirtoja tekemään.

– Kysyntä on kasvamaan päin, mutta toisaalta suurin osa asiakkaista ei silti tiedä kryptomaailman asioista vielä mitään, sanoo Nordean lohkoketjuorganisaation johtaja Ville Sointu.

Sen sijaan bitcoinin taustalla olevaa, ilman välikäsiä toimivaa teknologiaa pidetään pankeissa erittäin kiinnostavana, ja siitä on povattu aika ajoin jopa finanssialan mullistajaa.

– Pankkina mietimme, voimmeko hyödyntää teknologiaa niin, että pankkien välillä olisi vähemmän välikäsiä, ja näin esimerkiksi nopeuttaa ja yksinkertaistaa pankkien välistä maksuliikennettä, Sointu kertoo.

Suosittelemme sinulle