Hyppää sisältöön

Toimittajat ilman rajoja -puheenjohtaja Ilkka Nousiainen HS:n tietovuotojutusta: ”Tämä on virhe Helsingin Sanomilta ja puolustusvoimilta”

Sananvapaus on kuin muna ja kansallinen turvallisuus kuin kivi. Kun ne törmäävät, muna menee rikki, sanoo lehdistönvapautta eri maissa arvioiva Toimittajat ilman rajoja -järjestön puheenjohtaja.

Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Viestikoekeskuksen tietovuotojuttu oli Ilkka Nousiaisen mukaan HS:ltä ylilyönti, vaikka kovin paljon tietoa ei Toimittajat ilman rajoja –järjestön Suomen puheenjohtajalla asiasta vielä olekaan.

– Salassapito koskee myös mediaa ja sitä pitää kunnioittaa. Tässä on suuri vaara että sananvapaus saa tältä osin väistyä. Tulkitsen asian näin, Nousiainen sanoo.

Toimittajat ilman rajoja on se järjestö, joka pistää maailman maat järjestykseen (siirryt toiseen palveluun) lehdistönvapauden perusteella. Nousiainen ei kuitenkaan aio vielä maanantaina kirjoittaa tapauksesta minkäänlaista raporttia järjestön pääkonttorille Pariisiin.

– Meidän tehtävä on reagoida tämäntyyppisiin asioihin.

Nousiainen uskoo, että puheluja kansainvälisistä numeroista alkaa kuitenkin maanantaina tulla, sillä Suomi oli pitkään lehdistönvapauden ykkösmaa. Suomi on tänä vuonna kolmantena.

– Voisin kuvitella, että tämä kiinnostaa ulkomailla. Kotietsintä oli aikamoinen juttu. Monissa maissa ei tämmöistä olisi päässyt tapahtumaan. Varmasti HS oli liikkeellä sanavapauden nimissä, mutta ampui yli. Tämä on virhe Helsingin Sanomilta ja puolustusvoimilta.

Salassapito, kansallinen turvallisuus ja sanavapaus

Puheenjohtaja Nousiaisen mukaan Viestikoekeskuksen tietovuotojuttu on journalismin näkökulmasta aivan poikkeuksellinen.

– Siinä on kolme tärkeää asiaa, ensinnäkin salassapito, kansallinen turvallisuus ja sanavapaus. Nyt ollaan hyvin delikaatin asian kanssa tekemisissä. Tämä on aivan Suomen kansallisen turvallisuuden ytimessä. Tämän pitäisi kiinnostaa kaikkia.

Toimittajat ilman rajoja -järjestön Suomen toimisto saa ja aikoo muodostaa tähän tapaukseen itsenäisen kannan, mutta ei hätiköiden.

– Tässä on suuri vaara, että on polkaistu miinaan ja salapidettävää tietoa on julkaistu. Aina kun muna ja kivi törmäävät, se muna hajoaa. Tässä sanavapaus on muna ja kansallinen turvallisuus se kivi. Kansallinen turvallisuus on aina se ykkösasia.

Nousiainen ei lähde arvioimaan, miten Suomen sijoitukselle maailman lehdistönvapausindeksissä tämän seurauksena käy. Vielä on liian aikaista.

_Juttua korjattu 18.12 klo 16.33: Jutussa luki aiemmin, että Suomi olisi pudonnut maailman lehdistönvapausindeksissä kolmanneksi Ylen ja pääministeri Juha Sipilän viimevuotisen ”konfliktin” seurauksena. Suomi putosi kolmanneksi kuitenkin sen vuoksi, että Norja ja Ruotsi menivät lehdistönvapaudessa Suomen ohi.  _

Lue myös: Lehdistönvapaus uhattuna? – Mitä jokaisen tulisi tietää journalismin historiasta ja etiikasta

Suosittelemme sinulle