Hyppää sisältöön

Kymmenien tuhansien suomalaisten Marevan-ralli voi loppua pian – uusi mutta kallis lääke pian useampien ulottuvilla

Uudet suorat verenohennuslääkkeet ovat pian useampien potilaiden saatavilla, sillä lääkkeiden Kela-korvaus on paranemassa.

Verenohennuslääkettä, Marevania apteekin pöydällä.
Marevan lääke on saanut Suomessa myyntiluvan vuonna 1967. Kuva: Tommi Parkkinen / Yle
Anne Laine

LAPPEENRANTA Lappeenrantalainen Teemu Valkeapää jäi pyörällä auton alle seitsemän vuotta sitten. Jalkakivut alkoivat muutama kuukausi kolarin jälkeen. Lopulta jalasta löytyi massiivinen laskimoveritukos.

Nilkasta nivuseen saakka ylettyvää tukosta hoidettiin vatsaan pistettävillä Hepariini-pistoksilla sekä puoli vuotta kestävällä veren hyytymiseen vaikuttavalla Marevan-kuurilla. Muistot eivät ole miellyttäviä.

– Oli rasittavaa käydä verikokeissa niin usein. Kädet olivat pistosten jäljiltä kuin huumeidenkäyttäjällä, muistelee Valkeapää.

Tukos uusiutui pian kuurin jälkeen ja hoito toistettiin. Yhteensä Valkeapää söi siis Marevania vuoden verran.

– Kyynärtaipeissa oli mustelmia ja iho alkoi arpeutua, vaikka kättä aina vaihdeltiinkin.

Valkeapää ei ole ainoa, joka pitää verikokeissa käyntiä rasitteena. Yhä useampi potilas vaihtaakin perinteisen Marevanin uudempiin ja vaivattomampiin lääkkeisiin.

Marevanin syöjät kuormittavat terveysasemien labroja

Marevan-lääkkeestä sai kelakorvauksen vuonna 2016 yli 170 000 suomalaista. Korvauksen saajien määrä on parina viime vuonna ollut laskussa. Yhtenä syynä ovat yleistyneet uudet vaihtoehtoiset lääkkeet. Uudempien lääkkeiden käyttäjien määrä tuplaantui vuonna 2016.

Uusia lääkkeitä kutsutaan suoriksi antikoagulanteiksi, koska ne vaikuttavat suoraan yhteen kohtaan veren hyytymisjärjestelmässä. Perinteinen Marevan vaikuttaa veren hyytymisessä kaikkiin K-vitamiinista riippuviin tekijöihin. Marevan-potilaan hoitotasapainon saavuttaminen voi olla haastavaa. Uudemmissa lääkkeissä ei tätä ongelmaa ole.

– Suorien antikoagulanttien annostus on vakio, kertoo Sydänliiton ylilääkäri Anna-Mari Hekkala.

Onneksi oma äiti kuljetti minua verikokeisiin.

Kati Sinkkonen-Kattelus

Imatralla Honkaharjun terveysaseman laboratorion suurin asiakasryhmä ovat Marevan-potilaat. Esimerkkipäivänä verinäytteestä mitattavassa INR-kokeessa kävi 82 ihmistä. Yksi terveysaseman Marevan-hoitajista on Raija Saarelma.

– Tiuhimmillaan laboratoriokokeissa täytyy käydä muutaman päivän välein. Viikon väleinkin tehtävä labrakäynti rasittaa ihmisiä. En yhtään ihmettele, että tätä kutsutaan Marevan-ralliksi.

Grafiikka:  Marevan lääkkeita ja korvattuja lääkkeitä ostaneet ihmiset
Ruotsissa ei ole enää vuosiin juurikaan aloitettu Marevania uusilla potilailla, vaan heille on määrätty uudempia suoria antikoagulantteja. Syynä on lääkkeiden hinta. Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Hoitotaso vaikea pitää

Luumäkeläinen Kati Sinkkonen-Kattelus sai aivoinfarktin reilu neljä vuotta sitten. Sairastumisen jälkeen Marevan-ralli tuli hänellekin valitettavan tutuksi.

– Sain ravata usein verikokeissa. Aivoinfarktin vuoksi minulta otettiin ajokortti määräajaksi pois, mutta onneksi oma äiti kuljetti minua kokeisiin.

Tiuhoilla verikokeilla seurataan potilaan hoitotasoa eli veren hyytymisaikaa. Veren hyytymisaikaa pidennetään lääkkeillä (siirryt toiseen palveluun) 2–3 kertaa normaalia pidemmäksi. Tällöin veri vielä hyytyy, mutta tavallista hitaammin.

– Jos hoitotaso on epätasapainossa, ihmiselle voi tulla vuotovaara tai tukosvaara, kertoo Marevan-hoitaja Raija Saarelma Eksotesta.

Marevan-lääkkeen tehoon vaikuttaa alkoholi, ruokavalio, infektiot sekä samaan aikaan käytettävät muut lääkkeet. Lappeenrantalaiselle tukospotilaalle oikean annostuksen löytyminen oli vaikeaa.

– Ruokavalion piti olla tosi säännöllinen. Esimerkiksi vihreitä kasviksia tuli syödä, muttei liikaa tai arvo heitti taas, muistelee Marevania vuoden syönyt Teemu Valkeapää.

Verenohennuslääkkeitä, antikoagulantteja apteekin pöydällä.
Sadan tabletin Marevan pakkaus maksaa kelakorvauksen jälkeen vain noin kahdeksan euroa, kun uutta valmistetta edustava Xarelto-lääkkeen hinta on korvauksen jälkeen noin sataviisikymmentä euroa. Kuva: Tommi Parkkinen / Yle

Mikseivät kaikki vaihda uusiin lääkkeisiin?

Syynä on hinta. Suorat antikoagulantit ovat Suomessa vielä moninkertaisesti kalliimpia kuin perinteinen Marevan.

Suomalaiset antikoagulantteja tarvitsevat potilaat ovat olleet eriarvoisessa asemassa esimerkiksi ruotsalaisiin potilaisiin verrattuna. Ruotsissa ei ole enää vuosiin juurikaan aloitettu Marevania uusilla potilailla, vaan heille on määrätty uudempia suoria antikoagulantteja. Syynä on lääkkeiden Suomea halvempi hinta.

Suorien antikoagulanttien korvaus on muuttumassa myös Suomessa. Nyt kaikki neljä vaihtoehtoa ovat Kelan rajoitetun peruskorvattavuuden piirissä. Yksi lääke on kuitenkin jo saanut rajoitetun erityiskorvattavuuden ja muut luultavasti perässä. Hinta alenee huomattavasti erityiskorvattavuuden myötä.

Sata tablettia Marevania maksaa noin kahdeksan euroa, kun uutta valmistetta edustava Xarelto-lääkkeen hinta on noin sataviisikymmentä euroa.

Muutos tapahtuu osiltaan jo tänä vuonna. Tulevaisuudessakin suorat antikoagulantit maksavat potilaalle Marevania enemmän, hinta on Sydänliiton ylilääkärin mukaan tulevaisuudessa noin euron päivässä.

– Marevan on halpa lääke potilaalle, mutta siitä tulee kuluja yhteiskunnalle, esimerkiksi verikokeiden ja hoitajakäyntien muodossa, sanoo ylilääkäri Anna-Mari Hekkala.

Uusien lääkkeiden käyttö tuplaantui vuonna 2016 – hidasteena korkea hinta

Imatralla Honkaharjun terveysasemalla kävi esimerkkipäivänä verikokeessa 82 Marevan-potilasta. Määrä on laskenut huipustaan uusien antikoagulanttien myötä.

Uudet lääkkeet ovat hinnaltaan huomattavasti korkeampia kuin vanha Marevan. Lappeenrannan Yliopiston Apteekin apteekinhoitaja Artturi Kolosen esittelemät esimerkkipakkaukset todistavat eron:

Sadan tabletin Marevan pakkaus maksaa Kela-korvauksen jälkeen vain noin kahdeksan euroa, kun uutta valmistetta edustava Xarelto-lääkkeen hinta on korvauksen jälkeen noin sataviisikymmentä euroa. Esimerkkilaskelmassa edellä mainitut lääkkeet ovat kolmen kuukauden annokset. Vuositasolla kustannusero voi olla lähelle viittasataa euroa. Korvattuna suorat antikoagulantit tosin kerryttävät Kelan vuosittaista lääkekattoa.

– Kyllä se hinta sieltä aika äkkiä tippuu. Vuonna 2025 ollaan varmasti eri tasoilla kuin nyt. Lääkebisneksen elinkaari on sellainen, kuvailee Artturi Kolonen.

Tieto kulkee laboratoriojonossa – kaikki eivät kuitenkaan voi vaihtaa lääkitystä

Imatralla Honkaharjun laboratoriojonossa keskustellaan usein Marevan-rallista. Tieto vaihtoehtoisista lääkkeistä kulkee ihmiseltä toiselle.

Suorat antikoagulantit eivät kuitenkaan sovi aivan kaikille. Sydämen mekaaninen tekoläppä tai vaikea munuaisten vajaatoiminta ovat asioita, mitkä estävät suorien antikoagulanttien käytön.

– Yhden valmisteen sopivuutta tutkittiin henkilöille, joilla on mekaaninen tekoläppä ja se ei sopinut. Munuaisten vajaatoiminta taas liittyy siihen, että nämä lääkkeet poistuvat munuaisten kautta. Jos lääkettä jää elimistöön, niin ihminen altistuu verenvuodolle, kertoo Sydänliiton ylilääkäri Anna-Mari Hekkala.

Valinnanmahdollisuus on parasta mitä näiden potilaiden hoidossa on tapahtunut pitkään aikaan.

ylilääkäri Anna-Mari Hekkala

Alkoholisteille Marevan-lääkitys on ollut ongelmallinen, sillä alkoholin ansiosta lääkkeen vaikutus tehostuu ja potilas altistuu verenvuodolle. Joissakin tapauksissa on ollut turvallisempaa lopettaa lääkitys ja ottaa tietoinen tulppariski. Alkoholi ei vaikuta Marevanin vaihtoehtolääkkeisiin.

Marevan-lääkkeen suurin käyttäjäryhmä ovat sydämen eteisvärinäpotilaat. Uusien lääkkeiden tulo markkinoille onkin ilahduttanut tätä potilasryhmää.

– Valinnanmahdollisuus on parasta, mitä näiden potilaiden hoidossa on tapahtunut pitkään aikaan, summaa ylilääkäri Anna-Mari Hekkala.

Suosittelemme sinulle