Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Ramaphosa Etelä-Afrikan valtapuolueen ANC:n johtoon

Ramaphosasta tullee kahden vuoden päästä Etelä-Afrikan presidentti. ANC on hallinnut maata apartheidin päättymisestä lähtien.

Cyril Ramaphosa (oik.) keskusteli Etelä-Afrikan presidentin Jacob Zuman kanssa ANC:n puoluekokouksessa 16.12.2017.
Cyril Ramaphosa (oik.) keskusteli Etelä-Afrikan presidentin Jacob Zuman kanssa ANC:n puoluekokouksessa 16.12.2017. Kuva: Kim Ludbrook / EPA
Markus Myllyoja,
Iida Tikka
Avaa Yle-sovelluksessa

Etelä-Afrikan valtapuolueen ANC:n uudeksi johtajaksi on valittu nykyinen varapresidentti Cyril Ramaphosa. ANC:tä on johtanut tähän asti presidentti Jacob Zuma.

Äänestys ehdokkaiden välillä oli tiukka, mutta kääntyi lopulta Ramaphosan voitoksi. Jacob Zuman entinen vaimo Nkosazana Dlamini-Zuma jäi kakkoseksi.

Ramaphosan odotetaan nousevan maan presidentiksi vuoden 2019 vaalien jälkeen.

Äänestyksen oli määrä alkaa jo sunnuntai-iltana, mutta sitä lykättiin yllättäen ensin maanantaiaamuun. Puoluekokousedustajat halusivat kuitenkin yhtä yllättäen ryhtyä äänestämään puolenyön jälkeen, ja äänestys saatiin päätökseen aamupäivällä.

ANC eli Afrikan kansalliskongressi on hallinnut Etelä-Afrikkaa rotuerottelun päättymisen jälkeen eli jo yli 20 vuotta. Sen valta-asemaa ovat kuitenkin horjuttaneet presidentti Zuman korruptioskandaalit ja oppositiopuolue Demokraattisen liiton nousu.

Lue täältä ehdokkaiden esittely.

Suosittelemme