Hyppää sisältöön

Äärioikeisto hallitusvastuuseen Itävallassa – erittäin kunnianhimoinen ilmasto-ohjelma

Itävallan politiikka kääntyy uuden hallituksen myötä voimakkaasti oikealle.

Itävallan liittokansleri Sebastian Kurz (vas.) ja apulaisliittokansleri / urheiluministeri Heinz-Christian Strache (oik.) Wienin Hofburg-palatsissa. Kuva: Christian Bruna / EPA

Itävallassa konservatiivisen Kansanpuolueen ja äärioikeistolaisen Vapauspuolueen muodostama hallitus on vannonut virkavalansa.

Kyseessä on toinen kerta toisen maailmansodan jälkeen, kun Itävallassa äärioikeisto on päässyt hallitukseen. Edellinen kerta oli vuonna 2000, kun Jörg Haiderin johtama FPÖ-puolue sai vaalivoiton. Tuolloin virkavalan aikaan Wienin kaduilla oli valtava joukko ihmisiä osoittamassa mieltään hallitusta vastaan.

Tälläkin kertaa mielenosoituksia oli, mutta selvästi pienemmässä mitassa. Mielenosoittajat olivat kokoontuneet mm. Itävallan vihreitä edustavan presidentin Alexander van der Bellenin virkahuoneen edustalle ja huusivat: "Emme halua natsi-sikoja!".

Vapauspuolue ja sen johtaja Heinz-Christian Strache ovat julkisesti irrottautuneet juutalaisvastaisuudesta, mutta muuten puolueen linja on avoimen ulkomaalaisvastainen. Apulaisliittokansleriksi nousevalla Strachella itsellään kerrotaan olevan uusnatsitaustaa.

Kansanpuolueen, ÖVP:n puheenjohtajasta Sebastian Kurzista tulee EU:n nuorin pääministeri, eli liittokansleri. Hän on 31-vuotias.

Uuden hallituksen ohjelma myötäilee luonnollisesti puolueiden vaaliteemoja. Ulkomaalaispolitiikkaa tiukennetaan, maahanmuuttajien karkotuksia helpotetaan ja laillisuusvalvonnassa korostetaan erityisesti muslimiväestön tarkkailua.

Hallitus ei halua tiukentaa Euroopan unionia, mutta samaan aikaan vastustaa suunniteltua kansanäänestystä EU:sta eroamiseksi.

Oikeistohallitus pyrkii vähentämään yritysten sääntelyä ja alentamaan veroja. Työpäivän maksimipituus nousee kymmenestä tunnista kahteentoista tuntiin. Yritysten veroja alennetaan ja hallitus ilmoittaa, ettei aio ottaa käyttöön varallisuus- tai perintöveroa.

Kaikki energia uusiutuvilla

Hallitus aikoo laatia maalle uuden ilmasto- ja energiastrategian. Sen myötä maa tuottaisi 100 prosenttia energiastaan uusituvilla energianlähteillä vuoteen 2030 mennessä.

Tällä hetkellä osuus kaikesta energiasta on noin kolmannes, mutta sähköstä 70 prosenttia.

Hallitus aikoo panostaa sähköautoiluun ja uuteen, energiaa säästävään rakennuskantaan. Erityishanke on nimeltään "100 000 kattoa", jossa aurinkoenergian hyödyntämistä laajennetaan voimakkaasti, kertoo Itävallan uutistoimisto APA (siirryt toiseen palveluun).

Kotimaiseen tuotantoon nojaava energiaohjelma estää ydinvoiman rakentamisen.

Aiheesta muualla:

Kurz und Strache im Interview: "Liebesbekundun­gen gab es keine" (siirryt toiseen palveluun)

Suosittelemme sinulle