Hyppää sisältöön

MV-julkaisun perustaja Ilja Janitskinia ei luovuteta Suomeen

Janitskinia epäillään poliisin mukaan yhteensä kymmenistä rikoksista. Rikosepäilyt liittyvät hänen pyörittämäänsä MV-julkaisuun.

Ilja Janitskin Kuva: Yle
STT

Andorralainen tuomioistuin päätti tänään tiistaina, että MV-julkaisun perustajaa Ilja Janitskinia ei luovuteta Suomeen, Janitskin vahvistaa STT:lle.

Janitskin on odottanut päätöstä ensin vangittuna ja myöhemmin kotiarestissa Andorran lilliputtivaltiossa elokuusta lähtien. Asiasta kertoivat ensimmäisenä Seiska (siirryt toiseen palveluun) ja Iltalehti (siirryt toiseen palveluun).

Janitskin ei halunnut kommentoida asiaa STT:lle enempää.

Iltalehti kertoo, että Andorran oikeuden mukaan Suomen luovutuspyyntö ei riittänyt Janitskinin luovuttamiseen. Hänet on vangittu Suomessa jo viime syksynä poissaolevana muun muassa törkeästä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ja törkeästä kunnianloukkauksesta epäiltynä.

Janitskinia epäillään poliisin mukaan yhteensä kymmenistä rikoksista. Rikosepäilyt liittyvät hänen pyörittämäänsä MV-julkaisuun.

Päätös ei ole vielä lainvoimainen. Syyttäjällä on Iltalehden mukaan 15 päivää aikaa valittaa päätöksestä.

Voidaan ottaa edelleen kiinni, jos poistuu Andorrasta

Tutkinnanjohtaja Harri Saaristola kertoo olevansa lehtitietojen varassa, eikä vielä halua kertoa, mitä työkaluja suomalaisviranomaisilla voi vielä olla Janitskinin kiinniottamiseksi.

– Katsotaan jatkotoimenpiteitä sitten, kun päätös on lainvoimainen, Saaristola sanoo.

Hänen mukaansa Janitskinista annettu eurooppalainen pidätysmääräys on kuitenkin edelleen voimassa.

– Pidätysmääräys ei ole lakannut olemasta. Jos Janitskin liikkuu maahan, jossa määräys on voimassa, hänet voidaan ottaa kiinni ja prosessi alkaisi siinä maassa alusta, Saaristola sanoo.

Espanjalainen tuomioistuin päätti jo kertaalleen luovuttaa Janitskinin Suomeen. Mies päästettiin vapaalle jalalle odottamaan luovutusta, minkä jälkeen hän katosi viranomaisten hyppysistä.

Klo 16.23 Juttua täydennetty ja STT korjannut aiempaa uutista lisäämällä sanan "epäiltynä" neljännen kappaleen toiseen virkkeeseen.

Lue myös:

MV-sivuston perustaja Ilja Janitskin ei tähtää presidenttiehdokkaaksi – ilmoittaa lopettavansa kannattajakorttien keräämisen

Suosittelemme sinulle