Hyppää sisältöön

Krokotiililisko, etanoita syövä kilpikonna – Kaakkois-Aasiasta löydetty kymmeniä uusia eläinlajeja

Tiedemiehet pelkäävät, ettei kaikkia Mekong-joen alueella asuvia eläinlajeja edes ehditä löytää, ennen kuin ne kuolevat sukupuuttoon.

Mekong-jokea Laosissa. Kuva: AOP

Vähintään 2 uutta eläinlajia viikossa jo 20 vuoden ajan: Suur-Mekongin alueelta löydetään jatkuvasti uusia eläinlajeja lepakoista liskoihin. Viime vuonna löydetyksi on nyt vahvistettu yli sata eläinlajia.

Kuvia eläimistä löydät täältä (siirryt toiseen palveluun).

Tiibetin ylängöltä Eteläkiinanmerelle kiemurtelevan Mekong-joen varren luonto on yksi maailman monimuotoisimmista alueista. Joenvarren sademetsiä on verrattu jopa Amazonin sademetsiin.

Tällä kertaa osaa lajeista ei tosin löydetty metsästä. Etanoita syövä thaimaalainen kilpikonna ja vietnamilainen krokotiililisko löydettiin viime vuonna torilta.

Vietnamilainen krokotiililisko löydettiin alun perin jo vuonna 2003, mutta lajin varmistaminen omaksi lajikseen on vienyt aikansa.

Uusien lajien joukossa on myös lepakko, jonka naama muistuttaa hevosenkenkää (Rhinolophus monticolus). Sekin on löydetty torimyyjän kojusta.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Padot vaarantavat joen ekosysteemin

WWF:n mukaan uusien lajien löytyminen luo toivoa, mutta lajit ovat silti vaarassa.

Joen patoaminen on haitallista monille lajeille, ja kansalaisjärjestö Mekongwatch on vaatinut viime vuonna, että patoamista pitää rajoittaa. Esimerkiksi Laos on rakentanut satoja patoja sähköntuotantoa varten (siirryt toiseen palveluun).

– Meidän täytyy tehdä enemmän lajien elinympäristön suojelemiseksi ja sen estämiseksi, että eläimiä ryhdytään salakuljettamaan, WWF:n Lee Poston sanoo.

Tiedemiehet pelkäävät, ettei kaikkia alueella asuvia eläinlajeja edes ehditä löytää, ennen kuin ne kuolevat sukupuuttoon.

Joen tuomista rikkauksista nauttivat kaikki Suur-Mekongin alueen maat – Thaimaa, Myanmar, Kambodža, Laos ja Vietnam.

Suur-Mekongin alueella asuu noin 300 miljoonaa ihmistä. Joen ekosysteemin muutokset ovat vaarallisia myös alueen asukkaiden ruokaturvallisuuden kannalta.

Suosittelemme sinulle