Hyppää sisältöön

Ministeri Kai Mykkänen: Aktiivimallin tarkoituksena on luoda painetta työttömälle

Auttaako aktiivimalli pitkäaikaistyöttömät töihin? A-studion debatissa ministeri uskoi patistelun auttavan, mutta työttömän mielestä paine pitäisi kohdistaa yrityksiin, jotta ne palkkaisivat työttömiä.

Kai Mykkänen. Kuva: Yle

Uusi työttömyysturvan aktiivimalli tuo tarvittavaa painetta työttömälle hakea työtä ja TE-toimistoille järjestää aktivointikursseja, arvioi ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen keskiviikon A-studiossa.

– Valitettavasti on kymmeniä tuhansia, jotka ovat ajautuneet passiivistyöttömiksi. Nyt olisi heidän kohtalonsa kannalta tärkeää, että löytyy niitä lyhyitäkin työkeikkoja, koulutuksia, yrityskokeiluja, jotta sitten pikkuhiljaa pääsee työllistymään muualle, Mykkänen sanoo.

Aktiivimallissa työttömyyskorvaus vähenee 4,7 prosenttia, jos työtön ei ole kolmen kuukauden aikana ollut riittävää määrää palkkatyössä tai osallistunut työllistymistä edistäviin palveluihin.

Aktiivimallin kumoamista vaativan kansalaisaloitteen laatija Martin-Éric Racinen mielestä kysymys ei todellakaan ole työttömän paineesta hakea töitä, vaan paine pitäisi suunnata nimenomaan työnantajiin, jotta he tarjoaisivat työtä myös pitkään työttöminä olleille.

– Hakemalla työtä ei saa. Kaikki työpaikat menevät työpaikan vaihtajille tai vastavalmistuneille. Jos työttömyyttä on ollut yli kaksi vuotta, putoaa täysin kelkasta, Racine sanoo.

Kuka saa 18 tunnin työpätkän?

Martin-Éric Racine arvioi, että vain muutamat työttömät saanevat aktiivimallin vaatimia 18 tunnin työjaksoja. Syynä on työpätkien aiheuttama vaiva yrityksille. Moni työ vaatii lupia, perehdytystä ja koulutusta. 18 tunnin vuoksi sellaista ei välttämättä viitsitä kovin monessa paikassa järjestää.

Mykkäsen mukaan uusi malli helpottaa nimenomaan pitkäaikaistyöttömien palkkaamista. Esimerkiksi määräaikaisten työsuhteiden tekeminen helpottuu ja koeaika pidentyy.

–Ehdottomasti tarvitaan näitä palkkaamiskynnyksen helpottamisia ja myös työttömälle varmistus siitä, ettei tule takkiin, jos ottaa työkeikkoja vastaan.

Muutto työn vuoksi on kallista

Aktiivimallikeskustelussa on paljon puhuttu myös siitä, pitääkö työttömän lähteä työn perässä toiselle paikkakunnalle. Martin-Éric Racinen mielestä muutto lyhyen työrupeaman vuoksi ei ole useimmiten kannattavaa. Monelle muuttajalle työpaikka ei maksa muuttokuluja.

Ministeri Mykkänen puolestaan on aiemmin puhunut työn perässä muuttamisen puolesta.

–Missä vaiheessa työttömyysturvasta on tullut etuus, jolla on tarkoitus tukea pysyvää elämistä paikkakunnalla, jossa työntekijä ei usko työllistyvänsä, Mykkänen kysyy.

Hänen mielestään ei kuitenkaan voi olettaa, että ihminen jättäisi heti elämänsä kotipaikkakunnalla uuden työn vuoksi.

– Sen takia tämä leikkaus ei ole 50 prosenttia, vaan se on 5 prosenttia.

Riittävätkö resurssit?

Tanskassa yksi työvoimavirkailija hoitaa 12 työttömän asioita, kun Suomessa vastaavalla virkailijalla on  vastuullaan 166 henkilöä. Aktiivimallia onkin kritisoitu siitä, ettei työvoimapalveluissa ole tarpeeksi resursseja.

–Jos näyttää, että TE-palvelut eivät pysty suoriutumaan omasta tehtävästään, niin silloin on tarpeen tarkastella, tarvitaanko ja pystytäänkö osoittamaan lisää resursseja, Mykkänen sanoo.

Ministeri ei halunnut arvioida, kuinka paljon uusiin työvoimapalveluihin mahdollisesti tarvitaan lisää rahaa.

Koko keskustelun voi katsoa Yle Areenasta.

Kai Mykkänen ja Martin-Éric Racine. Kuva: Yle

Lue myös

Aktiivimallia puolustava Vartiainen: Onko hyvää elämää elää ikuisesti työttömyysturvalla?

Aktiivimalli kauhistuttaa työelämän kehittäjää: "Eniten huolestuttavat pitkäaikaistyöttömät"

Raivoisaa vastustusta herättänyt työttömien aktiivimalli astuu pian voimaan – 6 kysymystä ja vastausta

Suosittelemme sinulle