Hyppää sisältöön

KKO:sta historiallinen päätös: Valtakunnansyyttäjälle sakkotuomio virkarikoksesta

Korkein oikeus tuomitsee Matti Nissisen maksamaan sakkoa tahallisesta virkarikoksesta liki 2 000 euroa.

Valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen korkeimman oikeuden istunnossa marraskuussa. Kuva: Jari Kovalainen / Yle

Korkeimman oikeuden ratkaisun mukaan Nissinen rikkoi tahallisesti virkavelvollisuuksiaan, kun hän toimi esteellisenä syyttäjälaitoksen koulutushankinnoissa.

KKO tuomitsee Nissisen maksamaan 40 päiväsakkoa. Nissisen nykyisillä tuloilla maksettavaa kertyy yhteensä 1 720 euroa.

Nissisen katsottiin rikkoneen virkavelvollisuuttaan, kun hän osallistui käsittelyyn ja päätöksentekoon Valtakunnansyyttäjänviraston koulutushankinnoissa.

Hankinnat tehtiin vuosien 2010-2015 välisenä aikana yrityksestä, jonka perustaja ja osakas Matti Nissisen veli on.

KKO:n mukaan teko oli tahallinen, koska esteellisyyttä koskevat säännökset eivät olleet tulkinnanvaraisia ja läheissuhteeseen perustuvan esteellisyyden syntyminen oli ollut yksiselitteistä.

KKO: Teko ei ollut vähäinen

Tekoa ei voitu pitää vähäisenä, kun otettiin huomioon Nissisen asema ja tehtävät sekä ylimmän syyttäjän toiminnan vaikutus koko syyttäjälaitoksen toimintaan ja sitä kohtaan tunnettavaan luottamukseen.

KKO kiinnittää huomiota myös siihen, että menettely jatkui useita vuosia siitä huolimatta, että Nissistä oli muistutettu mahdollisista estellisyysongelmista.

KKO hylkäsi syytteen vanhentuneena siltä osin kuin se koski koulutushankintoja, joiden tekemiseen Nissinen oli osallistunut Itä-Suomen syyttäjänviraston johtavana kihlakunnansyyttäjänä toimiessaan.

Oikeuden ratkaisu harvinaislaatuisessa oikeusjutussa on yksimielinen. Päätöksestä ei voi valittaa, vaan se on lainvoimainen.

Nissinen on itse myöntänyt syyllistyneensä lainvastaiseen menettelyyn ja menetelleensä harkitsemattomasti, kun oli mukana päättämässä johtamiskoulutuksen hankkimisesta Deep Lead -yritykseltä.

Hän on kuitenkin kiistänyt tahallisen virkavelvollisuuden rikkomisen, koska ei ollut mieltänyt esteellisyyttään. Hän katsoi, että vaikea elämäntilanne ja innokkuus hankkia koulutusta hämärsivät hänen harkintakykyään.

Syyttäjä on tyytyväinen

Korkein oikeus on siis tahallisuudesta samaa mieltä kuin syyttäjänä toiminut apulaisoikeuskansleri Kimmo Hakonen. Hakonen on tyytyväinen päätökseen.

Nissisen asianajaja Jarkko Jaatela katsoo, että Nissinen voi KKO:n päätöksen jälkeen palata töihin. Nissinen on ollut virasta pidätettynä syksyn ajan.

Helsingin yliopiston hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää ei lähde arvioimaan, voiko Nissinen jatkaa virassaan. Hän kuitenkin sanoo, että Nissisen uskottavuus on kärsinyt kovan kolauksen ja tuomio on kova.

Oikeusministeriöstä kerrotaan, että virastapidättämisen perusteet päättyvät korkeimman oikeuden tuomioon. Ministeriö päättää tammikuussa siitä, onko Nissisellä edellytyksiä jatkaa tehtävässään.

Korkein oikeus antoi ratkaisunsa runsas kuukausi jutun pääkäsittelyn jälkeen. Syyte Nissistä vastaan nostettiin syyskuun alussa ja pääkäsittelyä pohjustettiin valmistelevalla istunnolla lokakuun puolivälissä.

Lue lisää:

"Nissinen palaa huomenna hoitamaan virkaansa" – Valtakunnansyyttäjä takaisin töihin tuomiostaan huolimatta

"Tuomiosta valittamista ei ole edes harkittu" – puolustusasianajajan mukaan valtakunnansyyttäjä Nissinen on valmis jatkamaan töissään

Vaikuttaako sakkotuomio valtakunnansyyttäjän asemaan? Ministeriö pohtii jatkotoimia

Valtakunnansyyttäjä kyynelehti oikeudessa – Yle seurasi hetki hetkeltä ennennäkemätöntä oikeudenkäyntiä

Mölsä: Outo oikeudenkäynti KKO:ssa – syyttäjä vastaan ajattelematon valtakunnansyyttäjä

Mitä se tarkoittaa, kun valtakunnan ylin syyttäjä saa syytteen? "On se kolaus, epäilemättä"

Suosittelemme sinulle