Hyppää sisältöön

Miksi luotsivene upposi Porvoon edustalla? Hylyn tutkinta alkaa jo ennen joulua, ja kestää yli puoli vuotta

Alus saatiin nostettua meren pohjasta pintaan ja pumpattua tyhjäksi tiistaina illansuussa. Onnettomuustutkinta valmistuu aikaisintaan ensi kesän jälkeen.

Meren pohjasta ylös nostettu luotsivene L-242 Tolkkisten satamassa Porvoossa tiistai-iltana.
Meren pohjasta ylös nostettu luotsivene L-242 Tolkkisten satamassa Porvoossa tiistai-iltana. Kuva: Seppo Sirkka / Lehtikuva
Tuulia Thynell

Suomenlahdella uponnut luotsivene lepää nyt hallissa odottamassa tutkimuksia. Alus saatiin nostettua meren pohjasta pintaan ja pumpattua tyhjäksi tiistaina illansuussa. Onnettomuustutkintakeskuksen johtajan mukaan nosto sujui yllättävän hyvin, ja kuviteltua nopeammin.

– Kävi juuri niin kuin oletimme ja toivoimmekin, vene kellui ja saimme sen hinattua rantaan. Rannasta se vedettiin halliin tutkimuksia varten, kuvailee Veli-Pekka Nurmi.

Nosto ja hinausoperaatio olivat monen viranomaisen yhteistyön tulos. Merivoimien virka-avulla tehtiin maanantaina vedenalaisia kuvauksia ja noston valmisteluja. Rajavartiolaitoksen virka-apuna puolestaan paikalla oli vartiolaiva Turva ja pari partiovenettä, kun nostoon ryhdyttiin.

– Ja vielä kun aluksessa oli sisällä polttoainetta ja öljyjä, paikalla oli myös Suomen Ympäristökeskus Oili I -aluksellaan varmistamassa, ettei tule mitään ympäristövahinkoa, Nurmi lisää.

Kaksi luotsiveneen kuljettajaa kuoli toissa viikon perjantaina, kun alus kaatui Porvoon edustalla lähellä Emäsalon pohjoista luotsipaikkaa.

Viranomaiset valmistautuvat nostamaan Suomenlahdella uponneen luotsiveneen 19. joulukuuta.
Viranomaiset valmistautuivat nostamaan Suomenlahdella uponneen luotsiveneen tiistaina. Kuva: Leif Rosas

Hylkyä päästää tutkimaan jo ennen joulua

Nosto-operaatiota oli Nurmen mukaan valmisteltu perusteellisesti yhdessä luotsiyhtiö Finnpilotin kanssa. Ennen nostoa dokumentoitiin kaikki tiedot uponneesta luotsiveneestä.

– Tämä dokumentointi oli tärkeää tehdä ennen nostoa. Näin pystymme poissulkemaan mahdolliset noston yhteydessä tapahtuneet vauriot, kertoo Nurmi.

Rannassa luotsiveneestä otettiin talteen aluksen teknistä tilaa tallentavaa elektroniikkaa. Ja tämä elektroniikka oli yksi nostoa hidastaneista tekijöistä, kertoo Onnettomuustutkintakeskuksen johtaja Nurmi.

– Halusimme varmistaa, etteivät laitteet ja tiedot tuhoudu merivesikäsittelyssä. Siksi meidän piti olla yhteydessä laitteiden valmistajaan ja heidän neuvojensa mukaan ottaa elektroniikka talteen.

Hylkyä päästään tarkastelemaan vielä ennen joulua. Tutkintaryhmä on parhaillaan koolla, tietoa on kerätty eri puolilta parin viikon ajan ja työ jatkuu.

– Ryhmä tekee töitä vielä kuukausia, ennen kuin tapahtumien kuva tarkentuu riittävästi. Sen jälkeen meillä on työkalut tehdä analyysi, jonka perusteella tulevat johtopäätökset. Tutkinta on valmis ja julkinen aikaisintaan ensi kesän jälkeen, arvioi Veli-Pekka Nurmi.

Lisää aiheesta:

Miksi kaatuneen luotsiveneen pohjaan ei leikattu aukkoa? 5 kysymystä kuolonuhreja vaatineesta onnettomuudesta 

Luotsivanhin Porvoon veneturmasta: Vaikea ymmärtää tapahtunutta todeksi – olemme tottuneet toimimaan hankalissa olosuhteissa

Suosittelemme sinulle