Maaliskuun 12. päivän aamuna aurinko nousi pensaikkoisen savannin ylle Etelä-Kongossa ja elohopea hipoi 25 lämpöastetta.
Kaksi YK:n tutkijaa, ruotsalainen Zaida Catalán ja yhdysvaltalainen Michael Sharp kyntivät Kasain maakunnan syrjäseutujen rapaisia kinttupolkuja moottoripyörillä paikallisen tulkkinsa kanssa.
Laukuissaan heillä oli lääkepulloja, joihin oli määrä ottaa näytteitä Kamuina Nsapu -kapinallisten käyttämästä taikajuomasta, joka toimii rituaalisena kasteena ryhmään liittyville. Suunnitelmissa oli tavata alueella toimivan Kamuina Nsapu -kapinallisjoukkion jäseniä, sillä kapinallisten hengelliseltä päälliköltä oli saatu matkustuslupa.
Sharp ja Catalán halusivat saada selville kaiken siitä, miten Kamuina Nsapu toimii, mukaan lukien taikajuoman koostumus.
Tutkijoiden kohteena oli Bunkonden kylä, jossa oli ollut hiljattain verisiä taisteluja kapinallisten ja armeijan sotilaiden välillä.
Kaksi viikkoa myöhemmin Catalánin ja Sharpin ruumiit löydettiin matalasta kuopasta. Ruotsalaistutkijan pää oli leikattu irti.
"Kuolivat etsiessään totuutta"
– Zaida ja Michael kuolivat etsiessään totuutta, YK:n turvallisuusneuvoston jäsen Michele Sison kuvailee.
Murhamysteeri Kongon demokraattisen tasavallan sydänmailla on puhuttanut tämän vuoden keväästä lähtien New Yorkin YK-rakennusten käytävien lisäksi Ruotsissa.
Surmia ovat tutkineet erikseen YK:n tutkimuskomissio, Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI ja Ruotsin poliisi, tosin ne eivät ole päässeet paikan päälle Kongon hallituksen vastustuksen takia. Omia tutkimuksiaan kentällä ovat sen sijaan tehneet Radio France Internationalen ja uutistoimisto Reutersin toimittajat.
Reutersin ja RFI:n puhelinlokitietoihin ja haastatteluihin perustuvat selvitykset osoittavat nyt, että YK-tutkijoita Bunkondeen kannustaneilla paikallisilla on yhteyksiä Kongon turvallisuuspalveluihin.
Taikajuomaa annettu lapsisotilaille
Catalánin omaiset ovat vaatineet perusteellista tutkintaa surmasta. Catalán tunnettiin Ruotsissa entisenä vihreän puolueen energisenä poliitikkona.
– Hän oli päättänyt käyttää aikansa maan päällä tehdäkseen tästä planeetasta hieman paremman paikan, puolueen toinen johtaja Gustav Fridolin sanoi keväällä SVT:lle.
36-vuotias Catalán ja 34-vuotias Sharp olivat tutkimassa YK:n pakotteiden toteutumista Kasaissa, jossa sotapäälliköitä on pakotteiden kohteena. Tuhansia on kuollut ja yli 1,5 miljoonaa jättänyt kotinsa verisessä konfliktissa, jonka ydinkysymys on, kuka hallitsee keskushallinnon hyljeksimää Kasain maakuntaa.
Konflikti sai alkunsa, kun sotilaat tappoivat Kamuina Nsapu -liikkeen perinnepäällikön. Kamuina Nsapu on käyttänyt taisteluissa Kongon armeijaa vastaan siviilejä, mukaan lukien lapsisotilaita. Siviileille on uskoteltu, että taikajuoma tekee heistä voittamattomia ja kuolemattomia.
Kanangan kaupungissa käytiin alkukeväällä rauhanneuvotteluja Kamuina Nsapu -kapinallisten ja Kongon hallituksen välillä.
Neuvottelujen yhteydessä Catalán ja Sharp tapasivat paikallisen hengellisen johtajan Kanangan Woodland-hotellissa. Tulkkina toimivat hengellisen johtajan avustajina esittäytyneet paikalliset Thomas Nkashama ja Jose Tshibuabua, jotka vakuuttivat, etteivät kapinalliset käy tutkijoiden kimppuun.
– Kukaan ei hyökkää kimppuunne, pääsette sinne kyllä, Nkashama vakuutteli.
Todellisuudessa hengellinen johtaja ei antanut mitään lopullisia takuita siitä, että lukuisat erilliset kapinallisjoukkiot eivät hyökkäisi YK-tutkijoiden kimppuun. Nkashama ja Tshibuabua vääristelivät päällikön sanoja.
Työskentelevät tiedustelupalveluille
Tshibuabua ja Nkashama työskentelevät Reutersin ja RFI:n uusimpien tietojen mukaan Kongon tiedustelupalvelujen laskuun. Tätä YK:n tutkijat eivät tienneet, kun he tapasivat Kanangassa.
Murhapäivän aamupäivänä Sharpin ja Catalánin tulkki Betu Tshintela puhui 19 sekuntia pitkän puhelun Jose Tshibuabuan kanssa. Tämä oli viimeinen kontakti YK-tutkijoiden seurueeseen.
Betu Tshintela ja Jose Tshibuabua ovat serkkuja.
Kongon hallitus sanoo myös Tshintelan kuolleen kapinallisten veitsiin, kuten Sharpin ja Catalánin. YK ei ole kyennyt vahvistamaan väitettä. Reutersin ja RFI:n tietojen mukaan myös Tshintelalla on kytköksiä Kongon suurimpaan turvallisuuspalveluun, sillä hän oli hakenut sinne todistettavasti töihin vuonna 2012.
Nyt Tshibuabua on pidätetty ja asetettu syytteeseen Sharpin ja Catalánin murhista ja osallistumisesta Kasain kapinaan. Kongon tiedustelupalvelun päällikön Kalev Mutondin mukaan Tshibuabua työskenteli tiedustelupalvelulle vapaaehtoisena syväkurkkuna ja informoijana, mutta Tshibuabua ei enää ole turvallisuuspalvelun palveluksessa.
Thomas Nkashaman olinpaikasta ei ole tietoa. RFI:n lähteiden mukaan hän työskentelee edelleen toiselle Kongon turvallisuuspalveluista.
Ruotsi turhautunut Kongon hallitukseen
Kongon hallitus väitti toimittajille kuukausien ajan, ettei murhiin ollut sotkeutunut Kongon turvallisuusviranomaisia. Sen sijaan kesällä alkoi oikeudenkäynti, jossa syytettyjen penkillä istui 12 Kamuina Nsapu -kapinallisliikkeen jäsentä.
Kongon hallituksen ja YK:n välit ovat olleet jo aiemmin kireät. Kongo on syyttänyt YK:ta itsemääräämisoikeuteensa puuttumista.
EU ja Yhdysvallat taas ovat asettaneet Kongon hallituksen keskeisille ministereille ja turvallisuuspalvelun johtajalle Kalev Mutondille pakotteita väärinkäytösten ja sotarikosten takia.
Ruotsin ulkoministeri Margot Wallström ei peitellyt viime perjantaina turhautumistaan Kongon yhteistyöhaluttomuuteen tutkinnassa. Ruotsin syyttäjänvirasto ei ole voinut tutkia Catalánin surmaa Kongossa, koska hallitus vastustaa tutkintaa.
Kongon demokraattisen tasavallan hallituksen tiedottajan Lambert Menden mielestä Ruotsin pitäisi antaa tapauksessa tietoja kongolaiselle tuomioistuimelle, ei toisinpäin.
Surmattujen perheet ja Yhdysvallat vaativat edelleen itsenäistä tutkintaa tapahtumista, jotta Kongon takamaiden murhamysteeriin saataisiin lopullinen selvyys.
Lisää aiheesta:
YK vahvistaa kahden työntekijänsä kuolleen Kongossa
Kongossa siepattu ruotsalainen YK-työntekijä löytyi kuolleena
Aiheesta muualla:
RFI in English: DRC: Violence in Kasai - The Army's response, proof in pictures
SVT:n reportaasi Kasaista (ruotsiksi): Ett sviket land
The Ulkopolitist: Etelä-Kongon mystikkojen ja armeijan kamppailusta tuli etnistä sotaa
FIDH:n raportti: Slaughter in Kasai: Crimes against humanity perpetrated to create chaos