Hyppää sisältöön

Itä-Lappi: Jäämerenrata rakennettava Sallan kautta Murmanskiin

Itä-Lapissa halutaan kääntää pohjoiseen suunniteltu Jäämerenrata Venäjän puolelle, jossa olisi myös yhteys muualle itään.

Kuva: Petri Lassheikki / Yle
Jyri Tynkkynen

Itä-Lapin kunnat haluavat toteuttaa rautatien Jäämerelle Venäjän kautta. Itä-Lapin kuntayhtymän mukaan junarata on helpointa ja halvinta rakentaa Rovaniemeltä Sallan ja Kantalahden kautta Murmanskiin.

Liikennevirastolle lähetetyn lausunnon mukaan Kantalahdesta olisi myös pääsy muualle Venäjälle sekä Kiinaan. Lisäksi tähän ratavaihtoehtoon voitaisiin liittää yhteys Sokliin, mikä parantaisi sinne suunnitellun kaivoksen kannattavuutta.

Liikennevirasto selvittää yhteistyössä Norjan rautatieviranomaisten kanssa erilaisia mahdollisuuksia rakentaa Jäämerenrata sekä sen taloudellista kannattavuutta. Selvitys valmistuu helmikuun loppuun mennessä.

Erilaiset suunnitelmat Jäämerenradasta ovat koskeneet lähinnä ratayhteyttä Suomesta Pohjois-Norjan Kirkkoniemelle tai Skibotniin (Yykeänperälle), mutta joissakin kaavailuissa on puhuttu myös Salla-Murmansk-radasta sekä jopa mahdollisesta rautatieyhteydestä Ruotsin Kiirunan kautta Norjan Narvikiin.

Suosittelemme sinulle