Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Ohjelmistoala voisi palkata tuhansia ihmisiä vuodessa, mutta osaajia uupuu – "Koulutusmäärät tuplattava"

Ohjelmisto- ja it-palveluala jatkaa kasvuaan, mutta työvoimapula heikentää näkymiä.

Kuvassa toimitusjohtaja Ilkka Paananen.
Ilkka Paanasen luotsaama peliyhtiö Supercell on vetänyt ohjelmistoalan kasvua viime vuosina. Kuva: Mauri Ratilainen / AOP
Antti Koistinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Viime vuosina ohjelmisto- ja it-palvelualan kasvua on vetänyt peliyhtiö Supercell, joka tahkoaa yli kahden miljardin euron vuotuista liikevaihtoa. Tutkijan mukaan nyt pelialan kovin kasvu näyttää taittuneen.

– Vaikuttaisi siltä, että pelialan rynnistys on vähän hiipumaan päin, mutta kasvua on muissa tuoteyrityksissä ja muissa ohjelmistopalveluyrityksissä. Tutkimuksen perusteella kaikenkokoiset yritykset kasvavat, kertoo tutkija Eetu Luoma Jyväskylän yliopistosta.

Keskiviikkona julkaistun kartoituksen mukaan alan yhteenlaskettu liikevaihto nousi viime vuonna liki 12 miljardiin euroon. Nousua kertyi kuusi prosenttia vuoteen 2015 verrattuna.

Kasvua siivittävät esimerkiksi rahoituksen saatavuus ja yritysten digitalisaatiohankkeet.

Kasvuvauhti voi hiipua

Ohjelmistoalan tulevaa kasvua kuitenkin rajoittaa yhä pahemmaksi käyvä osaajapula. Ohjelmistoyrittäjät ry:n ja Teknologiateollisuus ry:n teettämän kartoituksen mukaan alalta uupuu jopa 8 000 osaajaa.

Esimerkiksi front-end-koodareita, käyttöliittymäsuunnittelijoita ja tietokantaosaajia tarvittaisiin pikaisesti lisää, kertoo Ohjelmistoyrittäjien toimitusjohtaja Rasmus Roiha.

– Käytännössä monet yritykset joutuvat tarjoamaan ei-oota asiakkaille. Yritykset eivät pysty ottamaan tarjottuja projekteja vastaan. Yritykset tähtäävät 30 prosentin vahvaan kasvuun, näihin lukemiin ei mahdollisesti päästä.

Roiha arvioi, että osaajapula kasvaa vielä parilla tuhannella kun digitalisaatiohankkeet etenevät perinteisillä toimiala-aloilla, kuten rakentamisessa.

Muuntokoulutuksesta vetoapua

Luoman mukaan osa työvoimapulaan voitaisiin hakea helpotusta esimerkiksi kouluttamalla ohjelmistoalalla nyt työskenteleviä ihmisiä uudelleen.

– Muuntokoulutus olisi nopeasti tehoava täsmälääke. Sitten toisaalta tarvitaan syvää osaamista, mihin meidän tutkintokoulutus vastaa hyvin.

Roiha kertoo, että Suomessa ohjelmisto-osaajia valmistuu vuodessa koulunpenkiltä noin 1 000–1 100. Roihan mukaan kuusi suurta yritystä olisi valmis palkkaamaan tämän verran vuodessa.

– Opintopaikkoja pitää lisätä. En tarkoita, että perustetaan uusia yliopistoja tai seiniä ja kattoja, vaan että päästään verkko-opintomoodiin ja saadaan tuplattua osaajamäärä, jota koulutetaan per vuosi.

Ohjelmistoalalta lähtee terveiset myös suomalaisiin perheisiin. Alan mukaan vanhempien pitäisi alkaa rohkaista aktiivisesti tyttöjä pitkän matematiikan opintoihin, viimeistään nyt.

Suosittelemme sinulle