Hyppää sisältöön

Keskustan Kurvinen viimeisimmästä sote-käänteestä: Hyvä joululahja suomalaisille – SDP:n Rinne lyttäsi aktiivimallin

Antti Rinne moitti työttömyysturvalain aktiivimallia kohtuuttomaksi ja hävyttömäksi.

Antti Rinne ja Antti Kurvinen
SDP:n Antti Rinne ja Keskustan Antti Kurvinen keskutelivat aamu-tv:ssä sotesta ja työttömyysturvalain aktiivimallista.
Hanna Hanhinen

Hallitus kertoi eilen keskiviikkona sopineensa muutoksista sote-uudistuksen valinnanvapausluonnoksessa. Säännöksiä asiakasseteleistä muutetaan niin, että ne eivät vaaranna erikoissairaanhoidon julkista palvelua ja päivystystä.

Keskustan varapuheenjohtaja Antti Kurvinen kertoi Ylen aamu-tv:ssä olevansa erittäin tyytyväinen ratkaisuun.

– Eilisiltainen sopimus on todella hyvä joululahja suomalaisille. Nyt viimeistään on selvää, että sote tulee. Se tulee maakuntapohjalle ja siihen tulee valinnanvapaus, sanoo Kurvinen.

SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen mukaan keskiviikkona saatu sopu ei muuta kokonaisuutta yhtään mihinkään, eikä se kelpaa SDP:lle. Hän moitti hallitusta siitä, että sote-uudistuksessa sosiaali- ja terveyspalvelujen kustannukset nousevat.

– Tämä on hallituksen markkinamalli höystettynä maakuntahallinnolla. Palvelut vähenevät ja tulevat kansalaisille kalliimmaksi ja eriarvoisuus lisääntyy, eikä vähene, moitti Rinne.

Kurvinen puolusti sote-uudistusta sanomalla, että kyseessä ei ole suurulkoistukset, vaan ihminen saa mallissa itse valita meneekö julkiselle vai yksityiselle. Hänen mukaansa se tuo tasa-arvoa pieni- ja keskituloisille.

– Julkisella sektorilla tulee olemaan päävastuu, Kurvinen sanoo.

Aktiivimalli kuumensi tunteita

Työttömyysturvalain niin sanottu aktiivimalli aiheutti Kurvisen ja Rinteen välille kiivaan väittelyn. Työttömyysturvalaki hyväksyttiin eduskunnassa aiemmin tällä viikolla. SDP:n Antti Rinteen mukaan uudistuksen myötä ensimmäistä kertaa Suomen työttömyysturvan historiassa ihminen ei pysty enää vaikuttamaan asioihin.

– Ei pysty vaikuttamaan pääseekö töihin tai palveluihin. Jos ei pysty 18 tuntia kolmen kuukauden aikana työllistymään,eikä palveluita, koska niitä ei ole, niin se johtaa siihen, että työttömyysturvaa leikataan viisi prosenttia. Se on tosi kova juttu työttömille ihmisille, moitti Rinne.

– Tämä on todella kohtuutonta ja hävytöntä, jatkoi Rinne.

Kurvinen puolusti lakia sanomalla, ettei pidä paikkaansa, etteikö työtön voisi itse auttaa asiaansa. Jos menee töihin, ottaa keikkatyötä vastaan, niin työttömyysturva pysyy hyvällä tasolla, vakuuttaa Kurvinen.

– Tässä on myös porkkanaa, eli omavastuukarenssi lyhenee seitsemästä päivästä viiteen. Ei ole näin synkkä kuva, mitä Rinne antaa ymmärtää.

Lue myös:

Jälleen uusi käänne sotessa – asiakassetelin velvoittavuus ei koske erikoissairaanhoitoa

Professori ja ylilääkäri tyrmäävät hallituksen sote-sovun: taloudellisia tavoitteita tällä ei saavuteta

Eduskunta hyväksyi työttömyysturvalain aktiivimalleineen – Teollisuusliitto tuomitsee ja väläyttää lakkoa

Suosittelemme sinulle