Hyppää sisältöön

Paavi toivoi Urbi et Orbi -tervehdyksessä vuoropuhelua Lähi-itään

Paavi Franciscus puhui joulupäivänä kahden valtion mallin puolesta.

Paavi Franciscus heiluttaa parvekkeelta.
Paavi Franciscuksen tervehdys 'Urbi et Orbi' (Kaupungille ja maailmalle) kuultiin 25. joulukuuta. Kuva: Andreas Solaro / AFP
Markus Myllyoja

Paavi Franciscus kehotti Lähi-idän konfliktin osapuolia neuvottelemaan kahden valtion mallista. Franciscus otti asiaan kantaa ennen joulupäivän perinteistä Urbi et Orbi -siunaustaan.

– Rukoilkaamme, että halu jatkaa vuoropuhelua voittaa ja neuvotteluratkaisuun lopulta päästään. Sellaiseen, joka sallisi rauhallisen rinnakkaiselon kahdelle valtiolle, joilla on yhdessä sovitut ja kansainvälisesti tunnustetut rajat, Franciscus sanoi.

Paavi kommentoi asiaa nyt toista kertaa sen jälkeen, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti maansa tunnustavan Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi. Silloin paavi Franciscus vaati Jerusalemin aseman pysyvän entisellään, jotteivät maailman konfliktit kiihtyisi.

Jouluyön messussa 81-vuotias Franciscus vetosi maailman pakolaisten ja siirtolaisten puolesta. Paavin mukaan monet joutuvat pakenemaan vallanpitäjiä, joille "ei tuota vaikeuksia vuodattaa viattomien verta kasvattaakseen valtaansa ja vaurauttaan".

Paavi Franciscus on 1,2 miljardin katolilaisen hengellinen johtaja.

Joulupäivän Urbi et Orbi eli Kaupungille ja maailmalle on toinen paavin perinteisistä juhlapyhäsiunauksista. Toisen paavi antaa pääsiäisenä.

Edelliset paavit ovat siunauksen lisäksi toivottaneet hyviä pyhiä kymmenillä eri kielillä. Paavi Franciscus luopui tästä käytännöstä.

Suosittelemme sinulle