Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Kansainvälinen jääkiekkoliitto pahoitteli “ikävää maalia” Nuorille Leijonille ja selitteli tuomarivirhettä Yle Urheilulle

Suomen joukkueenjohto kävi keskusteluja IIHF:n kanssa Kanadan mystisestä osumasta jo avauserän aikana. Ottelun jälkeen suomalaisille pahoiteltiin virhettä.

Suomi kohtasi Kanadan jääkiekon alle 20-vuotiaiden miesten MM-turnauksessa Buffalossa Yhdysvalloissa.
Kuva: Pasi Mennander / Lehtikuva
Kimmo Porttila
Avaa Yle-sovelluksessa

Kanadan avausmaali Suomea vastaan alle 20-vuotiaiden MM-turnauksen avausottelussa herätti paljon porua. Videokuvien perusteella kanadalainen Boris Katchouk siirsi maalin pois paikaltaan ennen kuin kiekko ylitti maaliviivan.

Nuorten Leijonien general manager (GM) Kimmo Oikarinen selvitti tilannetta jo avauserän aikana. Ottelun jälkeen kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n erotuomarijohtaja Konstantin Komissarov pahoitteli tilannetta Oikariselle ja myönsi, että tuomarivirhe tapahtui ja Kanada sai “ikävän maalin”.

Tilannetta katsottiin pitkään videolta. Tuomariston ja videotuomareiden välistä keskustelua ei ole vielä Suomen johdolle avattu. Oikarinen epäilee, että videotuomarilta on mahdollisesti kysytty jotain muuta kuin sitä, oliko maali siirtynyt paikoiltaan ennen kuin kiekko ylitti maaliviivan.

Eikö videotuomari voi itsenäisesti kertoa, jos tilanteessa näkyy jotain muuta kuin on kysytty?

– Totta kai hänen pitäisi pystyä (vastaamaan), mutta nämä on niitä sääntötulkintoja, joita tulevaisuudessa käydään läpi.

Ottelun päätuomarit olivat venäläinen Artur Kulev ja itävaltalainen Manuel Nikolic. Videotuomari oli sveitsiläinen Reto Bertolotti. Turnauksessa ei ole käytössä valmentajien videohaastoa.

Asia käsitellään torstaina turnauksen direktoraatin kokouksessa, josta Suomi saa selvityksen tapahtuneesta. Tulokseen sillä ei ole mitään vaikutusta.

– Peli on päättynyt ja tulos on 4-2. Se ei siitä muutu, toteaa Oikarinen.

Monimutkainen selitys

Yle Urheilu sai myöhään illalla Buffalon aikaa myös IIHF:n näkemyksen tapaukseen. Viestintäpäällikkö Adam Steiss vastasi sähköpostilla.

– Päätuomari hyväksyi maalin, koska hän näki tilanteen jatkumona kiekon laukaisulle sääntökohdan 98-1 mukaan.

Sääntökohta 98-1 kuuluu seuraavasti:

Jos puolustavan joukkueen pelaaja siirtää oman maalinsa pois paikaltaan, maali hyväksytään edellyttäen, että:

  1. Vastustaja oli laukaisemassa kiekon ennen kuin maalia siirretään.
  2. Päätuomarin mielestä kiekko olisi mennyt maaliin, jos maali olisi ollut normaalissa paikassaan.

Steissin mukaan päätuomari ei pyytänyt videotarkistusta, vaan videotuomari otti itse yhteyden kentälle.

– Tuomari hyväksyi maalin. Videotuomari soitti alakertaan. Hän ei halunnut tarkistusta, vaan selvennyksen, miksi maali oli hyväksytty. Koska tuomari tulkitsi maalin syntyneen laukaisutilanteen jatkumona, se ei ollut tarkistettavissa videolta.

Sääntökohta 98-1 koskee tilanteita, jossa oma pelaaja aiheuttaa maalin siirtymisen pois paikaltaan. Videolta on nähtävissä, että kanadalainen siirtää maalia, jolloin sääntökohtaa 98-1 ei tulisi lainkaan käyttää.

Kun Yle Urheilu kysyi tästä asiasta, viestintäpäällikkö Steiss myönsi tuomarivirheen selvemmin.

– Kyllä, mutta sitä toimintaa ei voida katsoa uudestaan videolta. Koska kiekon laukomista ei ollut määritelty oikein jäällä, se johti maalin hyväksymiseen väärin perustein Kanadan joukkueelle, eikä IIHF:n videotuomari voinut tarkistaa asiaa videolta ja muuttaa päätöstä, Steiss perusteli.

– Tämä tilanne tuodaan kv. jääkiekkoliiton tuomareiden huomioon seuraavassa kokouksessa, jotta vastaavat epäkohdat vältetään tulevaisuudessa.

Katso Kanadan kyseenalainen osuma kuvaa klikkaamalla

Lue myös:

Tolvanen haukkui Nuorten Leijonien ylivoiman: "Luokatonta, haimme kuningaslättyä"

Suomi haluaa selvityksen kyseenalaisesta tuomaritoiminnasta: "Tämä asia tutkitaan vielä"

Nuorilla Leijonilla sekava alku MM-jäillä, Kanada jyräsi avausottelussa

Nuorilla Leijonilla karmea alku, kaksi takaiskua alle 30 sekunnissa – "Mielestäni se ei ollut maali"

Suosittelemme sinulle