Hyppää sisältöön

Suomalaisyrittäjä oikeudessa Venäjällä: "Tuomarillekaan ei ole selvinnyt, mistä rikoksesta minua syytetään"

Charlotte-alus on ollut jo yli puoli vuotta takavarikossa Viipurissa. Ensimmäinen oikeuskäsittely oli joulun alla.

Laiva Viipurin satamassa
Kuva: Kati Lyytikäinen
Satu Krautsuk

Matkailuyrittäjä Jarmo Ahonen seisoo Charlotte-aluksensa kannella Viipurissa ja kääntää pelastusvenettä. Se on saatava ylösalaisin, jotta tulevat sateet eivät jäädy talven kuluessa pelastusveneen sisään. Varotoimi on tarpeen, sillä jo puoli vuotta Viipurin satamassa takavarikossa ollut Charlotte pysyy siellä vielä yli kuukauden päivät – ehkä pidempäänkin.

– Oikeudenkäynti on Viipurissa 29. tammikuuta. Siellä käydään läpi rikokseni. Sen jälkeen on luultavasti tulossa vielä toinen, hallinnollisiin asioihin liittyvä oikeuskäsittely Pietarissa, Ahonen kertoo.

Rikosoikeudenkäyntiä yritettiin jo kerran juuri joulun alla, 21.12. Istunnon piti alun perin olla syyskuussa, mutta Ahosen mukaan silloin istunto peruttiin, koska Venäjän tullin perustelut eivät riittäneet oikeuskäsittelyn järjestämiseen. Nyt joulukuussa päästiin oikeuteen saakka, mutta käsittely ei kestänyt kovin pitkään.

Mistään rikoksesta ei löytynyt näyttöä, ne olivat aivan hörönlörön-juttuja.

Jarmo Ahonen

Ahosen mukaan ongelmaksi tuli se, että tuomari ei saanut selville, mistä rikoksesta Ahosta syytetään.

– Siellä tuli esiin taas se asia, ettei syyte perustu mihinkään. Tuomarinkaan mielestä asiat eivät olleet syytteessä oikein. Mistään rikoksesta ei löytynyt näyttöä, ne olivat aivan hörönlörön-juttuja. Täysin keksittyjä asioita, joista ei ole edes ollut puhetta. Siksi tuomari päätti, että syyte pitää palauttaa syyttäjänvirastoon uudestaan valmisteltavaksi.

Tällä hetkellä kaikille osapuolille selvää näyttää olevan vain se, että Venäjän tulli vaatii Ahoselta 2,6 miljoonan ruplan eli noin 40 000 euron korvauksia.

Väitteitä alkoholin laittomasta myynnistä

Venäjän tulli takavarikoi haminalaisen JaPi-matkojen laivan juhannuksen alla Viipurin edustalla. Venäläisviranomaisten mukaan Ahosta epäiltiin alkoholin laittomasta myynnistä. Aluksella on Suomessa A-oikeudet, mutta Ahosen mukaan alkoholia ei ole myyty Venäjän puolella. Hän sanoo, että myös venäläiset viranomaiset totesivat lopulta, ettei aluksella ole myyty alkoholia.

Ahosen mukaan asia nousi kuitenkin esiin joulukuun oikeuskäsittelyssä.

– Syytteessä väitettiin, että Charlottella myydään alkoholia. Suomessa myydäänkin, mutta syytteestä oli jäänyt Suomessa-sana pois.

Toisen syytteen mukaan Ahonen olisi harjoittanut kabotaasiliikennettä ilman lupaa. Toisin sanoen hänellä ei olisi ollut lupaa kuljettaa turisteja Venäjän saaristossa. Ahonen on ollut kabotaasi-syytteestä ihmeissään, sillä hän luuli selvittäneensä asian ennen kuin meni aluksellaan rajan yli. Hän on liikkunut yli kymmenen vuotta Venäjän vesillä ilman ongelmia.

– Kysyin viranomaisilta, onko tullut uusia lakeja tai erikoissääntöjä. Ei ollut, heidän puolestaan kaikki oli selvää.

Viime aikoina viranomaiset ovat vedonneet uuteen lakiin, jonka sisältö on jäänyt Ahoselle epäselväksi.

– Tuntuu olevan aika ympäripyöreä laki. Minulle ei ole kerrottu edes sitä, milloin se on tullut voimaan.

Suosittelemme sinulle