Hyppää sisältöön

Pyhät näkyvät pullonpalautuksessa – Vinkki palauttajille: Älä hamstraa

Suomessa kierrätetään juomapakkauksia hurjalla tahdilla. Joulun pyhät näkyvät piikkinä palautusautomaateilla.

Kuva: Timo Ikonen / Yle
Timo Ikonen,
Teemu Saintula

Mikkelin Graanin automarketin kuusi pullonpalautusautomaattia ovat kovilla joulun ja uuden vuoden aikaan. Myyjä-pullohuoneenhoitaja Mika Lahtinen tietää, että pyhät tuovat piikin palautusmääriin.

– Viikkotasolla puhutaan yli 100 000 juomapakkauksesta. Siinä voidaan vaatia asiakkaalta kärsivällisyyttä.

Tälle Mikkelin pisteelle palautetaan vuosittain hieman alle 10 miljoonaa pulloa ja tölkkiä. Palautusrytmissä on kuitenkin parantamisen varaa, tietää yli 10 vuotta pullohuonetta hoitanut Lahtinen.

– Ihminenhän haluaa suuren rahamäärän kerralla. Sitten laitetaan jätesäkkiin suuri määrä tölkkejä kerralla. Tämä on virhe, sillä umpinaisessa säkissä pullot ja tölkit voivat homehtua ja viivakoodin tunnistus vaikeutuu.

– Pahimmillaan pakkaus kuittaantuu "nollana" koneen läpi ja pantti jää saamatta. Koneetkin toimivat paremmin pienillä määrillä, sanoo Mika Lahtinen.

Pullohuoneenhoitaja kaipaisi ihmisiltä myös lisää rohkeutta avun kysymiseen.

– Toivoisin asiakkailta sellaisen homman, että rohkeasti vaan painamaan ovikelloa ja kysymään, jos joku askarruttaa. Kyllä me neuvomme, Lahtinen vihjaa.

Suomalaiset innokkaita palauttajia

Suomessa tänä vuonna palautetaan noin 1,7 miljardia juomapakkausta. Pullonpalautustoimintaa hoitavan Suomen Palautuspakkaus Oy:n (Palpa) mukaan kierrätystölkkien palautusprosentti vuonna 2016 oli 96 prosenttia, muovipullojen 92 prosenttia, kierrätyslasipullojen 90 prosenttia ja uudelleentäytettävien lasipullojen 97 prosenttia. Tölkkejä Suomessa palautetaan keskimäärin noin 40 kappaletta joka sekunti.

Kuva: Timo Ikonen / Yle

Syitä hyvään tilanteeseen on useita.

– On opittu palauttamaan, ympäristötietoisuus, toimivat palautusautomaatit sekä helppo palauttaminen eli laaja palautusverkosto ja palautuspisteiden sijainti, kertoo johtaja Tommi Vihavainen Palpasta.

Vihavainen vastaa Palpassa muun muassa jäsen- ja tuotehallinnan prosesseista. Palpan omistajina on panimoita ja kaupan alan yrityksiä.

Pohjoismaissa on korkeat palautusasteet ja Suomessa Pohjoismaista korkeimmat. Eri maita ei voi kuitenkaan laittaa pullonpalautusta vertaillessa ehdottomaan paremmuusjärjestykseen.

– Maittain on erilaisia toteutusmalleja muun muassa viranomaisohjauksessa.

Palautusprosentit eivät vieläkään ole sata. Vihavainen muistuttaa, että pullonpalautus lähtee yksilön omasta toiminnasta.

– Valistustyötä tekemällä asiaa voi vielä parantaa, jolloin valistustyö on laaja-alaisempaa asenteisiin vaikuttamista, ei pelkästään pullonpalautusta koskevaa, Vihavainen miettii.

Erityisiä kuluttajille näkyviä muutoksia pullonpalautukseen tai panttiarvoihin ei Suomessa Vihavaisen mukaan ole tulossa lähiaikoina.

Suosittelemme sinulle