Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Ylen puoluekannatusmittaus: Kokoomus ja SDP putosivat selvästi, sinisten kannatus piristyi

Taloustutkimuksen Ylelle tekemässä kyselyssä kokoomus jatkaa suosituimpana puolueena, mutta on menettänyt 2,5 prosenttiyksikköä kannatuksestaan.

Puoluekannatus
Kuva: Taloustutkimus
Jyrki Hara
Avaa Yle-sovelluksessa

Ylen joulukuun kannatusmittaus häiritsee kahden suuren puolueen joulurauhaa.

Kevään kuntavaaleista lähtien selvän ykkösaseman ottanut kokoomus on menettänyt peräti 2,5 prosenttiyksikköä kannatuksestaan ja vajonnut 19,8 prosenttiin.

Edellisen kerran valtiovarainministeri Petteri Orpon luotsaaman kokoomuksen kannatus on ollut alle 20 prosentissa huhtikuussa. Ykköspaikkansa kokoomus silti selvästi säilyttää.

Koko syksyn ajan suosion nousutrendistä nauttinut pääoppositiopuolue SDP on sekin ottanut takapakkia lähes kaksi prosenttiyksikköä.

Antti Rinteen johtaman puolueen kannatus on tässä mittauksessa 17,8 prosenttia, kun se marraskuussa hätyytteli vielä 20 prosentin rajapyykkiä.

Keskusta nousi demareiden rinnalle

Jatkosuunnitelmiaan punnitseva pääministeri Juha Sipilä lienee keskustan noteeraukseen kohtalaisen tyytyväinen.

17,8 prosenttia nostaa keskustan SDP:n kanssa tasoihin. Parannusta edelliseen mittaukseen on tullut hieman: 0,4 prosenttiyksikköä.

Alkusyksyn 15,8 prosentista keskusta on noussut joka tapauksessa ylöspäin ja vaihteeksi myös ohi kevään kuntavaalikannatuksensa, joka oli 17,5.

Viime eduskuntavaalien yli 21 prosentin kannatukseen keskustalla on toki edelleen reilusti matkaa.

Sinisten kivisellä tiellä kajastus valoa

Suomen puoluekartan uusi tulokas Sininen tulevaisuus on enemmän kuin kaksinkertaistanut kannatuksensa joulukuun mittauksessa.

Vaikka 2,3 prosentin kannatus pitää siniset tiukasti eduskuntapuolueiden hännänhuippuna, näyttää parannus aikaisempiin kuukausiin selvältä.

Tätä ennen sinisille on mitattu yli kahden prosentin kannatus vain kesäkuussa, jolloin Yle mittautti perussuomalaisista irtautuneen ryhmän suosiota ensimmäistä kertaa.

Siniset saivat julkisuutta ja kannatusnoususta päätellen uutta uskottavuutta joulukuun mittausjakson puolivälissä, kun puolue valitsi Sampo Terhon puheenjohtajakseen ensimmäisessä puoluekokouksessaan Tampereella.

Vasemmistoliitto ja RKP nousivat

Joulukuun kannatusmittauksen menestyjiin kuuluvat myös Vasemmistoliitto ja RKP.

Vasemmistoliiton kannatus on noussut 0,8 prosenttiyksikköä 8,8:aan ja ohittanut vaihteeksi perussuomalaiset. Li Anderssonin johtama puolue on tässä mittauksessa kuntavaalituloksensa mukaisissa kannatuslukemissa.

Ruotsalaisen kansanpuolueen kannatuslukema on heitellyt alas ja ylös syksyn aikana. Tällä kertaa RKP:lle tuli plussaa yli prosenttiyksikkö.

Pienpuolueista myös kristillisdemokraatit on parantanut juoksuaan hieman, tasan neljään prosenttiin.

PS ja Vihreät pitivät asemansa

Demareiden lisäksi oppositiopuolueista takapakkia on ottanut vain vihreät. Muutos alaspäin on kuitenkin merkityksettömän pieni, vain 0,2 prosenttiyksikköä.

Vaatimattomaan rooliin syksyn poliittisissa väännöissä jääneen Touko Aallon johdolla vihreät näyttää vakiinnuttaneen kannatuksensa 14 prosentin tuntumaan.

Myös perussuomalaiset säilyttivät asemansa. Kansanedustaja Teuvo Hakkaraisen käytöksestä nousseesta kohusta huolimatta puolueen kannatus on hieman noussut 8,6 prosenttiin.

Lokakuussa Ylen kyselyssä perussuomalaisille mitattu reilu notkahdus alkaa näyttää satunnaisvaihtelulta.

Grafiikka
Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Lue myös: Analyysi: Söikö sote-ahneus kokoomuksen kannatusta?

Suosittelemme