Hyppää sisältöön

Panaman papereiden avulla kerätty satoja miljoonia euroja veroja – Suomessa käynnissä kymmeniä tutkintoja

Suomen verottaja ei kerro, onko se saanut hankittua vuotoaineiston kansainvälisen yhteistyön avulla.

Poliisiauto rakennuksen edessä.
Panaman poliisi teki huhtikuussa 2016 ratsian panamalaiseen asianajotoimistoon Mossack Fonsecaan, josta Panaman paperit vuodettiin medialle. Kuva: Alejandro Bolivar / EPA
Jyri Hänninen,
Minna Knus-Galán

Valtava veroparatiiseja koskeva tietovuoto Panaman paperit on johtanut satojen miljoonien eurojen verotulojen keräämiseen.

Kansainvälisen toimittajajärjestön ICIJ:n eri maiden veroviranomaisilta saatujen tietojen mukaan paljastusten ansiosta maat ovat saaneet lisäverotuloja ainakin yli 500 miljoonaa dollaria eli yli 420 miljoonaa euroa.

Todellisuudessa summa on vielä tätä suurempi. ICIJ sai vastauksia viidentoista maan veroviranomaisilta. Panaman papereiden paljastukset ovat johtaneet verottajan ja poliisien käynnistämiseen tutkimuksiin kuitenkin useissa kymmenissä maissa.

ICIJ:n keräämien tietojen mukaan pelkästään Espanjassa paikallinen verottaja on kerännyt Panaman papereiden tietojen perusteella yli sata miljoonaa euroa lisää verotuloja. Esimerkiksi Kanadassa verottaja on käynnistänyt 123 verotarkastusta sekä tehnyt useita rikosilmoituksia.

Verosuunnittelun ja veronkierron lisäksi Panaman paperit paljastivat poliitikkojen sekä muiden vallanpitäjien salattuja rahavirtoja sekä peiteltyjä taloudellisia kytköksiä. Useat poliitikot joutuivat eroamaan vuodosta julki tulleiden tietojen takia.

Esimerkiksi heinäkuussa 2017 Pakistanin pääministeri Nawaz Sharif joutui jättämään tehtävänsä Panaman papereiden tietovuodon takia.

Suomessa “noin 30 tutkintaa”

Suomessa verottajalla on käynnissä noin 30 tutkintaa, jotka liittyvät Panaman papereihin, kertoo hankejohtaja Jaakko Mattila Ylelle.

Mattilan mukaan tutkinnat ovat vielä kesken.

– Osassa (tutkintoja) on käytetty myös kansainvälisiä virka-apupyyntöjä tiedon saamiseksi. Vuotoaineiston tiedot eivät käytännössä juuri koskaan mahdollista suoria verotustoimenpiteitä, sillä pelkkä tieto veroparatiisikytkennästä ei ole verotuksen peruste.

– Verotustoimenpiteet edellyttävät aina jatkoselvittelyitä kuten esimerkiksi tilitiedusteluita, selvityspyyntöjä ja verotarkastuksia. Tämän vuoksi tapausten tutkiminen on pitkäkestoista toimintaa, Mattila kirjoittaa Ylelle lähettämässään sähköpostissa.

Mattilan mukaan tutkintojen keskeneräisyyden takia verottaja ei pysty vielä arvioimaan, kuinka paljon Suomen valtio saa lisää verotuloja Panaman papereiden paljastusten ansiosta.

Suomessa Panaman papereiden merkittävimmät tiedot liittyivät muun muassa pankkikonserni Nordean toimintaan. Nordea oli auttanut satoja asiakkaitaan veroparatiisiyhtiöiden perustamisessa.

Joulun alla Luxemburgin finanssivalvonta antoi Nordealle sekä kahdeksalle muulle finanssialan yrityksille mijoonasakot rahanpesulainsäädännön vastaisesta toiminnasta.

Joku oli kirjoittanut Nordean Helsingin Aleksanterikadun pankkikonttorin eteen liiduilla veroparasiitti-sanan tiistaina 6. huhtikuuta 2016.
Tuntemattomaksi jäänyt tekijä kävi kirjoittamassa tekstin "veroparasiitti" Nordean konttorin eteen huhtikuussa 2016 sen jälkeen kun Yle oli uutisoinut pankkikonsernin toiminnasta veroparatiiseissa. Kuva: Yle

Onko verottajalla Panama-aineisto

Suomessa Ylen MOT- ja Spotlightin toimitukset ovat ainoita, joilla on pääsy Panaman papereiden tietokantaan. Yle ei ole luovuttanut lähdesuojan takia aineistoa verottajalle. Yle valitti verottajan vaatimuksesta Helsingin hallinto-oikeuteen, jossa MOT voitti tapauksen.

Verottaja on valittanut asiasta korkeimpaan hallinto-oikeuteen eli päätös ei ole vielä lainvoimainen.

Saksassa viranomaiset ovat ostaneet Panaman papereiden aineiston. Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) Saksa maksoi aineistosta viisi miljoonaa euroa.

On epäselvää, kuka aineiston on myynyt. Vuotoaineisto tuli alun perin saksalaiselle Süddeutsche Zeitung -lehdelle, joka antoi sen kansainvälisen toimittajajärjestön ICIJ:n käyttöön. Saksalaislehti tai ICIJ eivät ole luovuttaneet aineistoa viranomaisille.

Onko Suomen verottaja saanut aineiston tai osan siitä käyttöönsä muiden maiden kuten Saksan viranomaisilta?

– Verohallinnon on pidettävä salassa sellaiset tiedot, jotka koskevat Suomen suhteita toiseen valtioon tai kansainväliseen järjestöön taikka Suomen valtion suhteita toisen valtion viranomaisiin, henkilöihin tai yhteisöihin, jos tiedon antaminen aiheuttaisi vahinkoa tai haittaa Suomen kansainvälisille suhteille tai edellytyksille toimia kansainvälisessä yhteistyössä. Näin ollen en voi kommentoida asiaa, Mattila kertoo.

Verottaja on saanut muissa laajoissa tietovuodoissa aineistoa kansainvälisen yhteistyön avulla. Näin kävi esimerkiksi liechtensteinilaisen LGT-pankin tapauksessa. Vuodossa paljastuivat muun muassa vuorineuvos Casimir Ehrnroothin (siirryt toiseen palveluun) sekä kahvi- ja mausteyhtiö Pauligin omistajasukuun kuuluvan Bertel Pauligin (siirryt toiseen palveluun) veronkiertotapaukset.

l

Nainen kävelee kadulla Appleby-toimiston ohitse.
Paratiisin papereiden vuodon tiedoista valtaosa on peräisin veroparatiisipalveluita tarjoavasta Appleby-yhtiöstä. Kuva: Hidefumi Nogami

Uusi vuoto – uudet tutkinnat

Mediat eri puolilla maailmaa alkoivat julkaista Panaman papereiden pohjalta tehtyjä juttuja keväällä 2016. Tämän vuoden marraskuussa veroparatiisitaloutta ravisteli kuitenkin jo toinen jättimäinen vuoto eli niin sanotut Paratiisin paperit.

Uuden vuodon aineisto on pääosin peräisin veroparatiisipalveluita tarjoavasta yhtiöstä nimeltä Appleby. Panamalaiseen Mossack Fonsecaan verrattuna Appleby on eräänlainen “veroparatiisitalouden hyvis”. Sen asiakaskuntaan kuuluu useita arvostettuja kansainvälisiä suuryrityksiä sekä vauraita yksityishenkilöitä.

Paratiisin papereiden tiedot ovat kuitenkin kiinnostaneet viranomaisia eri puolilla maailmaa. Myös Suomen verottaja kertoi verkkosivuillaan (siirryt toiseen palveluun), että “vuodetut tiedot ja asiakirjat voisivat olla merkittäviä, minkä vuoksi verohallinto pyrkii käytettävissään olevin keinoin saamaan tiedon niistä”.

Verohallinnon hankejohtaja Jaakko Mattila ei halua kommentoida Ylelle sitä, onko uusi tietovuoto aiheuttanut jo jonkinlaisia viranomaistoimenpiteitä Suomessa.

– Kuten aiemminkin, hyödynnämme tutkinnassamme niitä tietoja, joita on saatavillamme mutta asiassa ei ole vielä tarkemmin kommentoitavaa.

Lue tästä linkistä kaikki Ylen Panaman papereita käsittelevät jutut.

Lue tästä linkistä kaikki Ylen Paratiisin papereita käsittelevät jutut.

Lue tästä linkistä Ylen vastaavien toimittajien kannanotto lähdesuojasta.

Suosittelemme sinulle