Hyppää sisältöön

Influenssarokote ei paljoa suojaa jylläävältä taudilta, koska tutkijoiden ennakointi epäonnistui – piti tulla Victoria-virus, mutta tulikin Yamagata

Maailman terveysjärjestö tekee valistuneen arvauksen vuosittain siitä, mikä seuraavan kauden influenssaviruksista muodostuu valtavirukseksi. Tänä vuonna veikkaus ei täysin osunut kohdilleen.

Influenssarokotteen valinta ei mennyt tänä vuonna aivan nappiin. Kuva: Kalle Niskala / Yle
Ensio Karjalainen

Suomessa syksyn aikana jaettu influenssarokote ei suojaa ihmisiä täysin alkaneelta taudilta. Syy rokotteen tehottomuuteen löytyy influenssa-virusten arvaamattomuudesta.

– Maailman terveysjärjestö arveli aiemmin tänä vuonna, että B-virus olisi tällä kaudella B-Victoria, mutta se olikin B-Yamagata. Eli ennustus meni pieleen, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Hanna Nohynek.

Nohynek kertoo, että Maailman terveysjärjestö tekee valistuneen arvauksen vuosittain siitä, mikä seuraavan kauden influenssaviruksista muodostuu valtavirukseksi. Tämän tiedon valossa terveysjärjestö antaa oman suosituksensa rokotteesta.

Nohynekin mukaan nyt käytössä oleva rokote voi suojata jonkin verran myös B-Victoria-virukselta.

– Mutta kuinka paljon, on arvailujen varassa.

Vanhuksille myös suoja A-virukselta on huono

Tällä influenssakaudella on epätyypillistä, että influenssakausi alkaa B-viruksella. Nohynekin mukaan B-virus tulee yleensä vasta A-viruksen jälkeen kevättalvella.

– Tuleeko Victoria-virus vielä myöhemmin kiusaksemme, sitä emme tiedä, Nohynek sanoo.

A-viruksista valtavirus on Suomessa on tällä hetkellä A(H3N2).

– Influenssarokote suojaa hyvin tältä virukselta pieniä lapsia ja aikuisia. Vanhuksille suoja jää hieman puutteelliseksi, Nohynek sanoo.

Hän kehottaa osin epäonnistuneesta rokotevalmisteesta huolimatta ihmisiä ottamaan influenssarokotteen.

Esimerkiksi HUS-sairaaloissa teho- ja valvointahoidossa olleista potilaista 80 prosenttia on ollut rokottamattomia.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilastoinnin mukaan Influenssa A(H3N2) ja B-virus aiheuttavat parhaillaan pieniä ruuhkia hoitolaitoksissa eri puolilla Suomea.

Juttua muutettu 31.12.2017 klo 12.12. Lause: 'Esimerkiksi Helsingin yliopistollisessa sairaalassa tähän mennessä 80 prosenttia influenssaan sairastuneista on ollut niitä, jotka eivät ole ottaneet rokotetta, Nohynek muistuttaa.' Muutettu muotoon: 'Esimerkiksi HUS-sairaaloissa teho- ja valvontahoidossa olleista potilaista 80 prosenttia on ollut rokottamattomia.'

Suosittelemme sinulle