Hyppää sisältöön

Työttömien aktiivimallia vastustava kansalaisaloite etenee eduskuntaan – 50 000 allekirjoitusta kertyi silmänräpäyksessä

Kansalaisaloite keräsi vaaditun määrän allekirjoituksia vain reilussa viikossa.

Kuva: Orna Ben Lulu / Yle
STT,
Timo-Pekka Heima

Niin sanottua aktiivimallia vastustava kansalaisaloite (siirryt toiseen palveluun) ylitti 50 000 nimen rajan kansalaisaloitepalvelussa. Aloite etenee näin ollen eduskunnan käsittelyyn.

Kansalaisaloitteen perusteluissa kirjoitetaan, että työttömuusturvalakiin äskettäin hyväksytty aktiivimalli rankaisee ihmisiä asioista, joihin he eivät voi itse vaikuttaa. Aloitteen mukaan on kohtuutonta rangaista työnhakijaa siitä, että työnantajan rekrytointivalinta ei ole osunut häneen.

Eduskunta hyväksyi aktiivimallin noin viikko sitten hallituspuolueiden äänillä. Kansalaisaloitteeseen on kerätty nimiä sen jälkeen. Presidentti Sauli Niinistö vahvisti tänään työttömyysturvalain, johon aktiivimalli kuuluu.

Järjestelmä voimaan maanantaina

Aktiivimalli koskee lähtökohtaisesti kaikkia työttömyyskorvausta eli ansiosidonnaista päivärahaa, peruspäivärahaa tai työmarkkinatukea saavia suomalaisia. Uusi sanktiojärjestelmä tulee voimaan ensi maanantaina ja ensimmäinen 65 päivän eli noin kolmen kuukauden seurantajakso alkaa heti siitä.

Jos työtön ei täytä aktiivisuusvelvoitetta, hänen työttömyystukeaan leikataan 4,65 prosenttia kolmen kuukauden ajaksi. Sanktiota ei tule, jos työtön tekee kolmen kuukauden aikana vähintään 18 tuntia palkkatyötä tai osallistuu viitenä päivänä TE-toimiston työllistymispalveluihin tai tienaa yritystoiminnalla vähintään 241,04 euroa kolmen kuukauden aikana. Näitä ei voi yhdistellä.

Aktiivimalli ei koske heitä, jotka saavat etuutta työkyvyttömyyden tai vamman perusteella, odottavat työkyvyttömyyseläkepäätöstä tai ovat omais- tai perhehoitajia.

Valiokunta ratkaisee aloitteen kohtalon

Nykyinen poliittinen järjestelmä mahdollistaa sen, että jo tehtyjä eduskunnan päätöksiä voi yrittää kumota kansalaisaloitteella.

– Kaikki kansalaisaloitteet otetaan käsittelyyn, mutta valiokunta loppuviimeksi katsoo, mitä sille tehdään. Valiokunta ratkaisee sen, ryhtyykö se käsittelemään aloitetta. Kaikkia on tähän mennessä ryhdytty, joten voisin kuvitella, että tätäkin, sanoo eduskunnan lainsäädäntöjohtaja Tuula Kulovesi.

Eduskunta kokoontuu seuraavan kerran vasta 5. helmikuuta. Jos valiokunta ryhtyy käsittelemään kansalaisaloitetta, käsittely alkaa normaaliin tapaan asiantuntijakuulemisilla. Senkin jälkeen valiokunta voi vielä harkita, tekeekö se aloitteesta mietinnön vai ei, Kulomäki kertoo.

Nimet kertyivät nopeasti, mutta eivät ennätysvauhtia

Aktiivimallia vastustava aloite oli yksi nopeiten 50 000 kannatusilmoitusta kokoon saaneista kansalaisaloitteista. Nopeiten nimiä on kertynyt sukupuolineutraalia avioliittoa kannattavaan aloitteeseen, johon kertyi jo sen avauspäivänä yli 100 000 nimeä.

Yli 28 000 nimeä päivän aikana keräsi myös aloite kellojen kesäaikaan muuttamisen lopettamisesta, johon nimiä kertyi nopeasti 27. maaliskuuta. Aloite oli perustettu kuitenkin jo vuoden 2016 lokakuussa.

Lue myös

"Työttömälläkö ei saisi olla velvoitteita?" – Aktiivimalli kuumentaa tunteita, mutta puolustajiakin löytyy

Työttömien aktiivimallin kumoamista vaativa kansalaisaloite kerää kannatusta vauhdilla – "Määrä yllätti"

Työttömän mielestä aktiivimalli on kammottava: "Karenssit alkavat paukkua"

Eduskunta hyväksyi työttömyysturvalain aktiivimalleineen – Teollisuusliitto tuomitsee ja väläyttää lakkoa

Suosittelemme sinulle